Hunter S. Thompson – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 83: Red 83:
{{DEFAULTSORT:Thompson, Hunter S.}}
{{DEFAULTSORT:Thompson, Hunter S.}}


[[Category:Hunter S. Thompson|*]]
[[Kategorija:Hunter S. Thompson|*]]
[[Category:Rođeni 1937.]]
[[Kategorija:Rođeni 1937.]]
[[Category:Umrli 2005.]]
[[Kategorija:Umrli 2005.]]
[[Category:Američki pisci]]
[[Kategorija:Američki pisci]]
[[Category:Američki novinari]]
[[Kategorija:Američki novinari]]


[[be-x-old:Хантэр Томпсан]]
[[be-x-old:Хантэр Томпсан]]

Verzija na datum 2 januar 2011 u 19:51

Hunter Stockton Thompson
Rođen/a: (1937-07-18)18. 7. 1937.
Louisville, Kentucky, SAD
Umro/la:20. 2. 2005. (dob: 67)
Woody Creek, Colorado, SAD
Profesija:novinar, pisac
Žanrovi:Gonzo novinarstvo
Književni pokret:Novo novinarstvo
Utjecaji:William Burroughs, Joseph Conrad, J. P. Donleavy, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Jack Kerouac, H. L. Mencken, Ayn Rand, Mark Twain, Tom Wolfe
Utjecao/la na:Mark Ames, Lester Bangs, Cameron Crowe, P. J. O'Rourke, Matt Taibbi

Hunter Stockton Thompson (18.7. 193720.2. 2005) bio je američki novinar i pisac. Pripisuje mu se stvaranje Gonzo novinarstva, stila novinarstva u kome se reporteri toliko uživljavaju u predmet svojih reportaža da postaju glavnim junacima svojih priča. Također je poznat po zagovaranju i upotrebi psihodeličnih i drugih droga za mijenjanje svijesti (a nešto manje i alkohola i vatrenih oružja), svojim libertarijanskim pogledima, kao i ikonoklastičkom preziru prema autoritetima.


Biografija

Thompson je odrastao u Louisvilleu, kao dijete Jacka Roberta Thompsona, službenika osiguravajućeg zavoda, i domaćice Virginije Davidson Ray. U djetinjstvu ga je zanimao sport, pogotovo bejzbol.

U srednjoj školi se učlanio u lokalni književni klub, ali je iz njega izbačen 1955. nakon što je osuđen za suučesništvo u oružanoj pljački. Nakon izdržanih 60 dana kazne se priključio ratnom zrakoplovstvu. Kao zrakoplovac je u zračnoj bazi Elgin na Floridi postao urednik sportske rubrike tamošnjeg lista The Command Courier. Osim za taj, pod pseudonimom je pisao članke i za lokalne civilne listove.

Nakon izlaska iz zrakoplovstva Thompson je počeo raditi kao novinar za razne listove, pri čemu je često morao mijenjati poslove zbog nesklonosti autoritetima, teške naravi i sklonosti incidentima. U Brazilu je 1963. godine, radeći za tamošnji list na engleskom jeziku Brazil Herald, upoznao svoju prvu suprugu Sandru Dawn Conklin. S njom će imati jednog sina, Juana Fitzgeralda Thompsona (rođ. 1963.) i još dvoje djece koja su umrla ubrzo nakon poroda.

Pri povratku u SAD, Thompson je s vremenom postao fasciniran cvatućom kontrakulturom. 1965. se priključio motociklističkoj bandi Anđeli pakla i svoja iskustva pretočio u knjigu Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs. Ta mu je knjiga donijela slavu i učinila jednom od zvijezda Novog novinarstva.

Nakon te knjige su ga svi vodeći američki listovi počeli angažirati da piše o kontrakulturi, pa je radi njih pokrivao Ljeto ljubavi u San Franciscu. Krajem 1968. je, pak, kupio imanje Owl Farm kraj Woody Creeka u Coloradu, koje će mu biti dom do kraja života.

Vrlo je brzo postao jedan od najpoznatijih lokalnih stanovnika, te je tu slavu pokušao 1970. iskoristiti kao kandidat za šerifa Okruga Pitkin. Tokom kampanje se zalagao za dekriminalizaciju droge, a izbore je tijesno izgubio. Svoja je iskustva kasnije opisao u poznatom članku Battle of Aspen.

Godinu dana kasnije Thompson je put u Las Vegas radi izvještavanja s lokalne moto-utrke iskoristio kao inspiraciju za reportažu od koje je napravio roman Fear and Loathing in Las Vegas, koji je postalo njegovo najpoznatije djelo. Iako je i ranije eksperimentirao s Gonzo novinarstvom, ta je knjiga postala najbolji primjer tog stila, a mnogi je smatraju najboljim opisom početka kraja kako američkog sna, tako i kontrakulture 1960-ih.

Thompson je sličan stil primijenio pokrivajući za časopis Rolling Stone kampanju Demokratske stranke za predsjedničke izbore 1972. godine, a od koje je nastala hvaljena knjiga Fear and Loathing on the Campaign Trail '72.

To je, međutim, bio posljednji veliki Thompsonov uspjeh. Kako je radikalizam 1960-ih zamirao, tako je i američka publika imala sve manje razumijevanja za njegov specifični stil novinarstva. Godine 1980. je na osnovu njegovih članaka snimljen biografski film Where the Buffalo Roam gdje je Thompsona tumačio komičar Bill Murray. Iste se godine razveo od supruge.

Od tada se Thompson sve više počeo povlačiti od javnosti, tek povremeno objavljujući članke, koji su njegovim vatrenim poklonicima predstavljali razočaranje. Godine 2003. se oženio za svoju dugogodišnju suradnicu Anitu Bejmuk.

Dana 20.2. 2005. Thompson je izvršio samoubistvo ispalivši metak iz pištolja u glavu. U svom oproštajnom pismu je naveo kao razlog naveo starost i "nedostatak zabave". 20.8. 2005. je Thompsonov pepeo, u skladu s njegovim željama, ispaljen s topa na vrhu 50 m visokog tornja koga je samog dao dizajnirati.

Reference

Vanjski linkovi

Baština i nekrolozi

Izvori