Bitka kod Isa (194) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{other uses|Bitka kod Isa (razvrstavanje)}} {{Infokutija vojni sukob| sukob=Bitka kod Isa| dio=građanskih ratova vezanih uz Godinu pet careva| datum=194| ...
 
mNema sažetka izmjene
Red 29: Red 29:


[[ca:Batalla d'Issos (194)]]
[[ca:Batalla d'Issos (194)]]
[[en:Battle of Issus (194)
[[en:Battle of Issus (194)]]
[[es:Batalla de Issos (194)]]
[[es:Batalla de Issos (194)]]
[[eu:Issosko gudua (194)]]
[[eu:Issosko gudua (194)]]

Verzija na datum 2 januar 2011 u 19:57

Za ostala značenja, vidi Bitka kod Isa (razvrstavanje).
Bitka kod Isa
Segment građanskih ratova vezanih uz Godinu pet careva
Datum 194
Lokacija Is, Mala Azija
Ishod odlučujuća pobjeda Septimija Severa
Sukobljene strane
Rimsko Carstvo
pristaše Septimija Severa
Rimsko Carstvo
pristaše Pescenija Nigera
Komandanti i vođe
Publije Kornelije Anulin Pescenije Niger
Snage
30.000 - 40.000 40.000 - 50.000
Žrtve i gubici
20.000

Bitka kod Isa se godine 194. odigrala između rimskih snaga vjernih caru Septimiju Severu na jednoj, i rimskih trupa vjernih njegovom suparniku Pesceniju Nigeru na drugoj strani. Niger, koji je kao guverner Sirije na svoju stranu privukao trupe na Istoku, prethodne je godine pokušao zauzeti Rim, ali je u bitkama kod Kizika i Nikeje odbačen iz zapadne Male Azije. Sljedeće je godine pokušao pružio otpor Severovim trupama u Kilikiji. Antički izvori navode kako je Sever na svojoj strani imao oko 12 legija nasuprot Nigerovih 6-9, ali je Niger tu prednost anulirao ogromnim brojem pomoćnih trupa, mobiliziranih kod rimskih klijentskih vladara na Istoku.

Niger je zaposjeo važan prijevoj Kilikijska vrata. Borba je ispočetka bila neodlučna, ali je severovsko korištenje testudo formacije, bolje manevriranje, kao i iznenadna oluja koja je poremetila Nigerov napad, prevagu dala severovcima. Nigerova vojska je velikim dijelom opkoljena i uništena. Niger se sklonio u Antiohiju, odakle je pokušavao pobjeći u Partiju, ali je na kraju uhvaćen i pogubljen.

Bitka kod Isa je privremeno riješila pitanje carske vlasti, ali nije značila kraj rata. Pro-nigerovski Bizantij se još dvije godine nalazio pod opsadom, s obzirom da su njegovi građani vjerovali da će se protiv Severa okrenuti njegov saveznik i suvladar na zapadu Klodije Albin. To se na kraju i dogodilo, ali je i Albin 197. poražen u bitci kod Lugdunuma.