Silicijum dioksid – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m [r2.5.2] robot Dodaje: io:Silico
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 53: Red 53:
Ova kiselina je u monomolekularnom obliku i stabilna je na [[pH]] vrednosti od 3,2. Na nižim ili višim pH vrednostima počinje da se [[Polimerizacija|polimerizuje]].
Ova kiselina je u monomolekularnom obliku i stabilna je na [[pH]] vrednosti od 3,2. Na nižim ili višim pH vrednostima počinje da se [[Polimerizacija|polimerizuje]].


[[Soli]] silikatnih kiselina se nazivaju [[silikati]]. Alkalni silikati su rastvorljivi u vodi. polimerizovana silikatna kiselina prelazi u [[gel]], čijim sušenjem nastaje [[silikagel]].
[[Soli]] silikatnih kiselina se nazivaju [[silikati]]. Alkalni silikati su rastvorljivi u vodi. Polimerizovana silikatna kiselina prelazi u [[gel]], čijim sušenjem nastaje [[silikagel]].


==Upotreba==
==Upotreba==
Silicijum dioksid je jedna od osnovnih komponenti za proizvodnju [[Staklo|stakla]]. Važnu grupu minerala čine silikatni minerali. Zamenom OH-grupa u silikatnoj kiselini organskim radikalima, moguće je kontrolisatireakciju kondenzacije, pri čemu nastaju polimerni spojevi čije su strukture slične [[ketoni]]ma R<sub>2</sub>C=O, pa se nazivaju silikoketoni ili ''silikoni''.
Silicijum dioksid je jedna od osnovnih komponenti za proizvodnju [[Staklo|stakla]]. Važnu grupu minerala čine silikatni minerali. Zamenom OH-grupa u silikatnoj kiselini organskim radikalima, moguće je kontrolisati reakciju kondenzacije, pri čemu nastaju polimerni spojevi čije su strukture slične [[ketoni]]ma R<sub>2</sub>C=O, pa se nazivaju silikoketoni ili ''silikoni''.


==Spoljašnje veze==
==Spoljašnje veze==

Verzija na datum 25 decembar 2010 u 11:55

Silicijum-dioksid
Drugi nazivi silikat, kvarc, pesak
Identifikacija
CAS registarski broj 7631-86-9
MeSH Silicon+dioxide
Svojstva
Molekulska formula SiO2
Molarna masa 60.1
Agregatno stanje bela praškasta čvrsta supstanca
(kada je čista)
Gustina 2.2 g/cm³
Tačka topljenja

1650 (±75) °C

Tačka ključanja

2230 °C

Rastvorljivost u vodi 0.012 g u 100mL
Struktura
Oblik molekula (orbitale i hibridizacija) tetraedar
Opasnost
NFPA 704
0
0
0
 
R-oznake R42 R43 R49
S-oznake S22 S36 S37 S45 S53
Tačka paljenja nije zapaljiv
Srodna jedinjenja
Drugi anjoni Silicijum-sulfid
Drugi katjoni Ugljen-dioksid
Germanijum-dioksid
Klaj(IV)-oksid
Olovo(IV)-oksid
Сродна једињења Silicijumska kiselina



Ukoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Infobox references

Silicijum dioksid (SiO2), pesak, je bela praškasta materija i javlja se u tri alotropske modifikacije: kvarc, tridimit i kristobalit. Svaka od ove tri modifikacije sastoji se od još dve (α i β).

Silicijum dioksid je još poznat pod imenima:

  • Silicijum (IV) oksid
  • Kvarc
  • Kremen
  • Pesak

Molarna masa Silicijum dioksida je 60,1 g/mol, gustina 2.2 g/cm3, tačka topljenja 1650 (±75) °C, tačka ključanja 2230 °C i rastvorljivost 0.012 g u 100 g. CAS registarski broj mu je 7631-86-9.

Hemijske osobine

Silicijum dioksid je je dosta inertan, ne reaguje sa kiselinama, osim sa fluorovodoničnom (HF). Topi se u alkalnim hidroksidima, bazama i prelazi u rastvorljive silikate:

SiO2 + 2 NaOH → Na2SiO3 + H2O

Kiselina koja odgovara silicijum dioksidu naziva se ortosilikatna kiselina ali se ne može dobiti rastvaranjem u vodi, već hidrolizom silicijum tetrahlorida:

SiCl4 + 4 H2O → H2SiO4 + 4 H+ + 4 Cl-

Ova kiselina je u monomolekularnom obliku i stabilna je na pH vrednosti od 3,2. Na nižim ili višim pH vrednostima počinje da se polimerizuje.

Soli silikatnih kiselina se nazivaju silikati. Alkalni silikati su rastvorljivi u vodi. Polimerizovana silikatna kiselina prelazi u gel, čijim sušenjem nastaje silikagel.

Upotreba

Silicijum dioksid je jedna od osnovnih komponenti za proizvodnju stakla. Važnu grupu minerala čine silikatni minerali. Zamenom OH-grupa u silikatnoj kiselini organskim radikalima, moguće je kontrolisati reakciju kondenzacije, pri čemu nastaju polimerni spojevi čije su strukture slične ketonima R2C=O, pa se nazivaju silikoketoni ili silikoni.

Spoljašnje veze