Bekim Sejranović: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka uređivanja
(Bekim Sejranović)
 
Nema sažetka izmjene
'''Bekim Sejranović''' je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. Godine 1985. seli se u Rijeku gde pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku. Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gde je na Istorisjko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Sa norvešskog je preveo između ostalog dela [[Ingvara Ambjørnsen]]a i [[Frode Grytten]]a, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče ''Veliki pusti krajolik''. Autor je studije ''Modernizam u romanu Isušena kaljuža janka Polića Kamova'', knjige kratkih priča ''Fasung'', kao i romana ''Nigdje, niotkuda'' i ''Ljepši kraj''. Živi i radi na relaciji Oslo-Hvar.
Bekim je za roman ''Nigdje, niotkuda'' 2009. god. dobio nagradu '''Meša Selimović''' koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Kratko o romanu:
 
''Roman Bekima Sejranovica može se istodobno čitati i kao kratka povijest ovdašnjeg XX. stoljeća i kao katalog svih njegovih izbjeglištava. Bilo da su istjerani iz jezika u jezik, iz Bosne u Hrvatsku, iz Rijeke u Oslo, iz Palacha u zatvor za ilegalne useljenike, iz života u formulare, iz civilizacije u divljinu krajnjeg sjevera, iz djetinjstva u nimalo pitomiji krajobraz odraslosti... - junaci ove knjige doista dospijevaju nigdje, niotkuda, a stihovi (nimalo slučajno) riječkog (i nimalo slučajno) rock-benda Let 3 postaju naslov koji najpreciznije opisuje njihov itinerar, njihovu trenutačnu poziciju, svijet u kojem žive, ali i one u kojima su živjeli. Nigdje, niotkuda, zato jer to odakle su se zaputili više ne postoji, a to gdje su došli može se doduše pronaći na zemljovidu, ali ne znači ništa. Nigdje, niotkuda, zato jer cilj nije mjesto na kojem se može odmoriti, a ne može se reći da nisu putovali. Ne bez snova, ne bez ljubavi i bez humora. Jer, pričajući svoju priču o četiri sprovoda i vjenčanju, Bekim Sejranović nipošto ne dopušta da ga shrva teret tolikih negacija. Usred svih njih, a možda i njima usprkos, njegova knjiga uspijeva ostati topla i svježa, snažan, duhovit i živ roman kakav nemamo prilike čitati često...''
17

izmjena

Navigacijski meni