Pasulj – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 81.18.55.211 na poslednju izmenu korisnika Biologinja
Red 32: Red 32:


[[Kategorija:Ljekovito bilje]]
[[Kategorija:Ljekovito bilje]]
[[Kategorija:Povrće]] [[Kategorija:Mahunarke]]
[[Kategorija:Povrće]]
[[Kategorija:Mahunarke]]

[[ar:لوبيا]]
[[ar:لوبيا]]
[[bs:Pasulj]]
[[bs:Pasulj]]
[[de:Gartenbohne]]
[[de:Gartenbohne]]
[[en: Common bean]]
[[en:Common bean]]
[[es:Phaseolus vulgaris]]
[[es:Phaseolus vulgaris]]
[[fr:Haricot commun]]
[[fr:Haricot commun]]

Verzija na datum 9 oktobar 2010 u 11:14

Šablon:Taxobox

Pasulj ili grah (Phaseolus vulgaris) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki je poreklom iz Južne Amerike. U Evropi se spominje 1542. Kultivisanjem je odnegovano 70 vrsta pasulja, sa vegetacijom od 70-90 dana, spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti.

Opis

Hranljiva vrijednost

Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost (100 grama pasulja ima 143 kilokalorija) ali i sve druge neophodne biološke materije: belančevine (26%), ugljene hidrate (52%), masti (2,1%), lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe.

Ljuska pasulja je bogata pektinom i drugim teško probavljivim sadržajima te se ne preporučuje osobama sa želudačnim, crevnim i drugim smetnjama.

Ljekovito djelovanje

Pasulj, a naročito njegove mahune imaju i lekovita svojstva. Mahune bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva.

Sazreva u jesen. U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak belančevina.