Petar Leković: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 70 bajtova ,  prije 16 godina
nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
'''Petar Leković''' (1893-1942), kamenorezački radnik i prvi Narodni heroj Jugoslavije.
'''Petar Leković''' je rođen [[23. novembra]] [[1893]]. godine u selu Svračkovo, kod [[Užička Požega|Užičke Požege]]. U [[Prvi svetski rat|Prvom svetskom ratu]] hrabro se borio u srpskoj vojsci. Posle rata vratio se u svoje selo i bavio se kamenorezačkim zanatom. Isticao se opredeljenošću za socijalnu pravdu i borbom za prava radnika i seljaka, za stvaranje pravednijih odnosa u društvu, koji neće biti zasnovani na eksploataciji. Te njegove ideje prihvaćane su od svih radnika i seljaka, pa je kod njih uživao veliki ugled i bio vrlo omiljen. Ubrzo posle Prvog svetskog rata postao je član [[KPJ]], a zatim i član mesnog komiteta [[KPJ]] u Užičkoj Požegi. Partijsko-političkom delatnošću naročito se istakao posle [[1938]]. godine, kada je partijski rad u srezu naglo oživeo, a političko-ekonomske suprotnosti društva brzo se zaoštravale. Naročito je bio aktivan u političkoj borbi protiv vladajućeg režima Kraljevine Jugoslavije.
 
'''Petar Leković'''Rođen je rođen [[23. novembra]] [[1893]]. godine u selu Svračkovo, kod [[Užička Požega|Užičke Požege]]. U [[Prvi svetski rat|Prvom svetskom ratu]] hrabro se borio u srpskoj vojsci. Posle rata vratio se u svoje selo i bavio se kamenorezačkim zanatom. Isticao se opredeljenošću za socijalnu pravdu i borbom za prava radnika i seljaka, za stvaranje pravednijih odnosa u društvu, koji neće biti zasnovani na eksploataciji. Te njegove ideje prihvaćane su od svih radnika i seljaka, pa je kod njih uživao veliki ugled i bio vrlo omiljen. Ubrzo posle Prvog svetskog rata postao je član [[KPJ]], a zatim i član mesnog komiteta [[KPJ]] u Užičkoj Požegi. Partijsko-političkom delatnošću naročito se istakao posle [[1938]]. godine, kada je partijski rad u srezu naglo oživeo, a političko-ekonomske suprotnosti društva brzo se zaoštravale. Naročito je bio aktivan u političkoj borbi protiv vladajućeg režima Kraljevine Jugoslavije.
 
U [[NOB]] je stupio jula [[1941]]. godine, zajedno sa svoja tri sina. Već u prvim borbama pokazao je veliku hrabrost, i primenjivao svoje bogato ratno iskustvo, koje je prenosio i na svoje mlade drugove. U borbi kod sela Gorobilja ispoljio je naročitu smelost i hrabrost. S karabinom i bombama u rukama, sam se prebacio do zgrade u kojoj su bili zabarikadirani Nemci. Kroz prozor je ubacio bombe, dojurio do vrata i snažnim udarcem noge ih odvalio, a zatim s uperenom puškom upao sam u prostoriju sa Nemcima; glasnim uzvikom ''"Predaj se!"'', Nemci su bili uplašeni i sigurni da je zgrada opkoljena od partizana, pa su digli ruke i predali se. Kad su predano oružje složili ispred sobe, Leković ih je isterao pred zgradu i postrojio. ''"Ko je komandant"'', pitao je preplašene Nemce. Onda je izjavio da je taj odgovoran za zločine nemačkih fašista nad nedužnim narodom i sam mu presudio. Posle ovog smelog i hrabrog podviga, popularnost među borcima i narodom ovog starog i iskusnog borca postala je još veća. Narod je počeo da stvara legende o njemu, njegovoj hrabrosti i borbenim podvizima. Četrdesetosmogodišnji ratnik iz dva svetska rata neumorno je prenosio svoja ratna iskustva na mlade drugove, saborce-partizane.
Anonimni korisnik

Navigacija