1. milenijum – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''1. milenijum''' je [[milenijum]], odnosno period koji je započeo 1. januara [[1]]. godine ([[nova era|nove ere]]), a završio 31. decembra [[1000]]. godine.
'''1. milenijum''' je [[milenijum]], odnosno period koji je započeo 1. januara [[1]]. godine ([[nova era|nove ere]]), a završio 31. decembra [[1000]]. godine.


== Pregled ==

Period je karakterističan po tome što se u njegovo vrijeme prvi put bilježi razvoj potpuno samonikle civilizacija|civilizacije na [[zapadna hemisfera|zapadnoj hemisferi]], odnosno [[mezoamerička civilizacija|mezoameričke civilizacije]], od kojih se najviše ističe [[civilizacija Maja]] doživljavaju svoj vrhunac, poznat kao tzv. klasično doba.

Isti period bilježi i burne promjene u [[istočna hemisfera|istočnoj hemisferi]], pri čemu je karakteristična sasvim drukčija sudbina dviju [[svjetsko carstvo|svjetskih carstava]] koja su njome dominirale na samom početku. Na istoku, veliko Kinesko Carstvo pod [[dinastija Han|dinastijom Han]] se raspalo na [[Period Tri kraljevstva|tri suparničke države]] i time započelo viševjekovni period političke nestabilnosti poznat kao [[Šest dinastija]]. On je završen obnovom državnog jedinstva pod dinastijama [[dinastija Sui|Sui]] i [[dinastija Tang|Tang]], iako će Kina ponovno biti podijeljena pred kraj perioda. Usprkos niza ratova i razaranja, u tom periodu je zabilježen procvat kulture, kojoj je dijelom doprinijelo i širenje [[budizam|budizma]] u Kini, kao i niz tehničkih inovacija. Slični kulturni i tehnološki trendovi se bilježe i u drugim dijelovima Istočne Azije, pri čemu se posebno ističe [[Japan]] u kome se razvija civilizacija pod snažnim kineskim uticajem.


==Pronalasci, izumi, pojave==
==Pronalasci, izumi, pojave==

Verzija na datum 7 august 2010 u 15:56

1. milenijum je milenijum, odnosno period koji je započeo 1. januara 1. godine (nove ere), a završio 31. decembra 1000. godine.

Pregled

Period je karakterističan po tome što se u njegovo vrijeme prvi put bilježi razvoj potpuno samonikle civilizacija|civilizacije na zapadnoj hemisferi, odnosno mezoameričke civilizacije, od kojih se najviše ističe civilizacija Maja doživljavaju svoj vrhunac, poznat kao tzv. klasično doba.

Isti period bilježi i burne promjene u istočnoj hemisferi, pri čemu je karakteristična sasvim drukčija sudbina dviju svjetskih carstava koja su njome dominirale na samom početku. Na istoku, veliko Kinesko Carstvo pod dinastijom Han se raspalo na tri suparničke države i time započelo viševjekovni period političke nestabilnosti poznat kao Šest dinastija. On je završen obnovom državnog jedinstva pod dinastijama Sui i Tang, iako će Kina ponovno biti podijeljena pred kraj perioda. Usprkos niza ratova i razaranja, u tom periodu je zabilježen procvat kulture, kojoj je dijelom doprinijelo i širenje budizma u Kini, kao i niz tehničkih inovacija. Slični kulturni i tehnološki trendovi se bilježe i u drugim dijelovima Istočne Azije, pri čemu se posebno ističe Japan u kome se razvija civilizacija pod snažnim kineskim uticajem.

Pronalasci, izumi, pojave

Pronalasci, izumi i pojave
Komunikacije Matematika i nauka Poljoprivreda Transport Raovanje
  1. Drvorez
  2. Papir[1]
  1. Algebra
  1. Kava
  2. Hmelj
  1. Potkova
  2. Stremen
  3. Magnetski kompas
  1. Grčka vatra
  2. Šah
  3. Barut[1]


Reference

  1. 1,0 1,1 „Who Built it First”. Ancient Discoveries. A&E Television Networks. 2008. Arhivirano iz originala na datum 2009-05-13. Pristupljeno 2009-04-03.