Prefektura Istočna Atika – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ko:동부 아티키 현
m robot Dodaje: lt:Rytų Atikos nomas
Red 61: Red 61:
[[ko:동부 아티키 현]]
[[ko:동부 아티키 현]]
[[la:Attica Orientalis]]
[[la:Attica Orientalis]]
[[lt:Rytų Atikos nomas]]
[[nl:Oost-Attika]]
[[nl:Oost-Attika]]
[[nn:Aust-Attikí]]
[[nn:Aust-Attikí]]

Verzija na datum 6 juli 2010 u 17:46

Prefektura Istočna Atika
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Položaj Prefekture Istočna Atika u Grčkoj
 
Periferija Atika
Sedište Palini
Stanovništvo 403.918 (2005.)
na 4. mestu
Površina 1.513 km² na 43. mestu
Gustina naseljenosti 267,0/km²
Broj provincija
Broj opština 20
Broj naselja 26
Poštanski fah 1xx xx
Oblasna oznaka 210, 229x0
Auto oznaka ΖΧ
ISO 3166-2 šifra GR-A2
Veb stranica www.atticaeast.gr

Prefektura Istočna Atika (gr: Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, engl. East Attica Prefecture) je oblast u istočnom i južnom delu Periferije Atika i središnjem delu Grčke. Zapravo, celokupna površ ove prefekture obuhvata istočna i južna predgrađa prestonice Atine. Upravno središte prefekture je gradić Palini.

Prefekura Istočna Atika je poznata po mestu Maraton, koje se nalazi u severnom delu prefekture. U središnjem delu prefekture nalazi se atinski aerodrom "Elefteros Venizelos".

Prirodne odlike

Atinski aerodrom je na području Prefekture Istočna Atika

Prefektura Istočna Atika je kopnena prefektura Grčke. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturom Beotija , na zapadu sa prefekturama Pirej i Zapadna Atika. Na jugozapadu se nalazi Prefektura Atina. Sa južne i istočne strane pruža se obala Egejskog mora.

Prefektura Istočna Atika zauzima istočnu polovinu poluostrva Atika. Ova prefektura je brdskog karaktera, sa nizom malih kotlina i dolina, gde susmeštena naselja. Obala je većim delom strma, ali na mestima gde to nije smestila su se brojna naselja, danas daleka predgrađa Atine i vikend izletišta Atinjana.

Klima u prefekturi Istočna Atika je sredozemna, u nagalasak da je zbog razvijenih gradskih aktivnosti vazduh zagađen.

Istorija

U doba antike ova oblast bila je značajna kao deo polisa Antičke Atine. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Mesni Grci su bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, pa je područje postalo deo savremene Grčke već 1830. g., a tad maleni grad Atina postala glavni grad novoobrazovane države zahvaljujući svojoj slavnoj istoriji. Poslednjih decenija sa širenjem grada Atine i premeštanjem njenog aerodroma na područje ove prefekture Istočna Atika postaje deo Grčke sa najbržim porastom stanovništva i najbržim rastom privrede.

Stanovništvo

Glavno stanovništvo su Grci. Stanovništvo je pretežno gradsko i doseljeničko (kako iz same Atine tako i iz cele Grčke).

Privreda

Grad Atina je privredno i ekonomsko središte cele Grčke i poseduje razvijenu industriju. Poslednjih decenija industrijska proizvodnja se seli sve više u predgrađa, pa je Istočna Atika postala mesto gradnje novih fabrika, skladišta i magacina. Mesna poljoprivreda je okrenuta snabdevanju Atine poljoprivrednim proizvodima.

Spoljašnje veze