Razlike između izmjena na stranici "Simon Templar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 25 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: migracija 9 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q388271 na Wikidati)
m/м (robot kozmetičke promjene)
|-
! Zanimanje:
|[[Lopov]], detektiv-amater,<br /> povremeni policijski agent
|-
! Portretirali ga:
| [[Louis Hayward]], [[George Sanders]],<br /> [[Roger Moore]], [[Ian Ogilvy]], [[Simon Dutton]], [[Val Kilmer]], [[Tom Conway]], ostali
|-
! Oružja:
| Štap od ebanovine<br />šake<br />noževi za bacanje zvani Anna & Belle<br />[[pištolj]]<br />[[štap-mač]]
|}
 
'''Simon Templar''' je britanski [[fiktivni lik]] poznat po nadimku '''Svetac''' ({{lang-en|Saint}}), koji se originalno pojavio u seriji romana koju je [[Leslie Charteris]] napisao između 1928. i 1963. Nakon tog vremena su Charterisu u opisivanju lika do 1983. godine pomagali drugi autori. Godine 1997. su objavljena još dva romana. Lik se također pojavio u brojnim filmovima, radio-dramama, stripovima i tri televizijske serije.
 
== Pregled ==
Simon Templar je [[lopov]] poznat po nadimku "[[Svetac]]". Dobio ga je zbog svojih inicijala ST, koji su slični "[[St.]]", što je [[engleski jezik|engleska]] skraćenica za "Sveti"; ali isto tako i zbog toga što se njegova herojska djela bitno razlikuju od njegove mračne reputacije. Templar koristi razne aliase, često s incijalima S.T. kao što su "Sebastian Tombs" ili "Sugarman Treacle". Templar posjeduje dječački humor te često pravi dosjetljive primjedbe, ostavljajući iza svojih djela svojevrsnu "[[vizitkarta|vizitkartu]]" - prikaz čovjeka s oreolom - a što je kasnije postao logo koji su koristili i knjige i znamenita TV-serija iz 1960-ih.
 
Porijeklo Simona Templara nije navedeno u knjigama, ali se sugerira da je on svoju karijeru počeo kao [[kriminal]]ac te tako stekao mnoge vještine - prvenstveno vezane uz [[provala|provalništvo]] - koje je koristio u svojim kasnijim pustolovinama. S vremenom je Templar stekao svojevrsnu savjest te su žrtve njegovih kriminalnih pothvata postale isključivo ličnosti koje po njegovom mišljenju to zaslužuju - korumpirani političari, ratni huškači, gangsteri i sl. Templar je za sebe zadržavao samo desetinu plijena stečenog u svojim kriminalnim pothvatima, a ostatak je davao u dobrotvorne svrhe, dijelio kolegama i suradnicima ili čak vraćao vlasnicima ako bi zaključio da su naučili lekciju. Templar je također imao i mračnu stranu - nije se ustručavao koristiti nasilje, a kada su u pitanju bili posebno opaki zlikovci, nimalo se nije ustručavao ubijati ih iz predumišljaja.
Sam Charteris je od 1928. do 1971. ukupno napisao 14 romana, 34 pripovjetke i 95 novela. Od 1963. do 1997. su drugi autori napisali još 7 romana i 14 pripovjetki.
 
== Radio-adaptacije ==
 
Charterisove knjige su adaptirane u nekoliko različitih radio-serija u nekoliko država. Najranija je bila za [[Irska|irski]] [[Radio Eireann]] 1940. godine u kojoj je lik Sveca tumačio [[Terence De Marney]]. Godine 1945. ''Svetac'' se pojavio kao junak [[SAD|američke]] radio-serije ''Saint'' koju su emitirali [[NBC]] i [[CBS]] a u kojoj su nastupali [[Edgar Barrier]] i [[Brian Aherne]].
 
Od godine 1947. do 1951. je emitirana najduža od svih radio-serija u kojoj je naslovnu ulogu tumačio [[Vincent Price]], a koja je emitirana na tri mreže - [[CBS]], [[Mutual Broadcasting System|Mutual]] i [[NBC]]. Nakon što je Price napustio seriju, nekoliko mjeseci ga je zamnjenjivao [[Tom Conway]], čiji je brat [[George Sanders]] glumio Templara na filmu.
 
Sljedeća serija je emitirana na Springbok Radiju u [[Južna Afrika|Južnoj Africi]] između 1953. i 1957. U istoj zemlji su emitirane dvije serije 1965/66 i 1970/71. Posljednja serija je bila na [[BBC Radio 4]] godine 1995. gdje je ulogu Sveca tumačio [[Paul Rhys]].
 
== Filmske i televizijske adaptacije ==
 
Nedugo nakon što je stvorio lik Sveca, Charteris je započeo dugu i plodnu karijeru u [[Hollywood]]u kao scenarist. Zbog toga je relativno rano uspio jedan od tadašnjih studija — [[RKO Radio Pictures]] — nagovoriti da snimi filmsku adaptaciju jednog njegovog djela. Tako je godine 1938. snimljen ''[[The Saint in New York (film)|The Saint in New York]]'', adaptacija [[The Saint in New York|istoimenog romana]] iz 1935. godine, u kome su nastupali [[Louis Hayward]] kao Templar i [[Jonathan Hale]] kao inspektor Henry Farnack, američki ekvivalent inspektora Teala.
Godine 1960. je u Francuskoj bez uspjeha pokušana još jedna adaptacija. Daleko više uspjeha je imala britanska TV-serija '''''[[The Saint (TV serija)|The Saint]]''''' u kojoj je glavnu ulogu tumačio [[Roger Moore]]. Počela se snimati od 1962. i na programu ostala do 1969. Danas je mnogi smatraju najuspješnijom od svih adaptacija Charterisovog djela.
 
Nakon te serije je slijedilo još nekoliko njih, od kojioh je najpoznatija ''[[Return of the Saint]]'' (1978–1979) gdje je Sveca tumačio [[Ian Ogilvy]]. 1980-ih je Roger Moore pokušao producirati igrani film s [[Pierce Brosnan|Pierceom Brosnanom]] u glavnoj ulozi, ali bezu uspjeha. Don Taffner je godine 1987. pokušao snimiti novu TV-seriju s [[Andrew Clarke (glumac)|Andrewom Clarkeom]] u glavnoj ulozi, ali se stalo na pilot-epizodi. Godine 1989. je, pak, snimljeno šest TV-filmova sa [[Simon Dutton|Simonom Duttonom]] u glavnoj ulozi.
 
Godine 1997. je snimljena visokobudžetna holivudska verzija ''[[The Saint (film)|The Saint]]'' sa [[Val Kilmer|Valom Kilmerom]] u glavnoj ulozi. Nju fanovi Charterisovog djela nisu dočekali prijateljski, jer je scenario uzeo previše kreativne slobode.
 
2009. su se pojavile vijesti da će se početi snimati nova serija u kojoj bi Sveca trebao tumačiti škotski glumac.<ref>[http://www.lesliecharteris.com]</ref>
 
=== Filmovi (i glumci koji su tumačili Sveca) ===
 
Popis filmova čiji je glavni lik Simon Templar, te glumaca koji su ga tumačili:
* ''[[Winter for the Saint]]'' (2006 [[kratki film]] - Kevin Lucero Less)
 
=== Televizijske serije ===
* ''[[The Saint (TV serija)|The Saint]]'' (1962-1969 - Roger Moore)
* ''[[Return of the Saint]]'' (1978-1979 - Ian Ogilvy)
{{reflist}}
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://www.saint.org The Saintly Bible: Large website about Leslie Charteris' creation (including news blog)]
* [http://www.lesliecharteris.com Official Website for Leslie Charteris]
* [http://www.lofficier.com/saint.html The Saint Novels in French]
* [http://otrsite.com/logs/logs1031.htm Listing of all English-language Saint radio programs]
* [http://www.archive.org/details/TheSaintVincentPriceOTR] Snimke epizode radio-serije u [[Javna domena|javnoj domeni]] u [[MP3]] formatu, u glavnoj ulozi [[Vincent Price]].
* [http://www.rogermoore.cba.pl Sir Roger Moore - A Fan Site]
 
{{The Saint}}

Navigacijski meni