Razlike između izmjena na stranici "Ronjenje"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisano 10 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Fix)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
=== Otkrivanje dekompresijske bolesti ===
U početku se dekompresijska bolest nazivala ''cassions disease'', jer je njezino pojavljivanje bilo vrlo učestalo među kesonskim radnicima, koji su radili na projektima iskopavanja temelja za most ili konstrukcija dionica tunela. Kesoni ([[Francuski jezik|francuska]] riječ za sanduk) su konstantno ispunjavani komprimiranim zrakom, a omogućili su radnicima u osmosatnim ili dužim smjenama suhe uvjete za rad pod vodom. Što je bilo više projekata za rad pod vodom, to je bolest poprimala šire razmjere.
Francuski je fiziolog Paul Bert proveo opsežno istraživanje dekompresijske bolesti i [[1878]]. godine ustanovio da udisanje zraka pod pritiskom oslobađa [[dušik]] koji se širi po [[krv]]i i tjelesnom tkivu. Ukoliko se pritisak naglo oslobodi, dušik se vraća u plinovito stanje brzinom koja je prevelika da bi izašao iz tijela na normalan način. Kao posljedica toga se po cijelom tijelu formiraju mjehurići dušika, koji uzrokuju bolest koju su ronioci do tada povezivali s kostoboljom.
Bert je preporučio radnicima i roniocima da se sporo dižu prema površini i nakon toga je došlo do bitnog poboljšanja zdravlja i smanjenja broja nesreća.
Paul Bert je također otkrio i da se utjecaj dekompresijske bolesti može otkloniti povećanim tlakom i to je otkriće [[1983]]. godine uvjetovalo konstrukciju prve dekompresijske komore u [[SAD|Americi]], koja je bila upotrebljavana pri konstrukciji [[tunel]]a ispod rijeke [[Hudson]] između [[New York]]a i [[New Jersey]]a.
 
=== Ronilačke tablice ===
=== Scuba ronjenje ===
[[Datoteka:Cousteau en Calypso.jpg|thumb|Jacques-Yves Cousteau na Calypsou]]
Tek [[1960-ih|šezdesetih]] godina tehnologija se razvila i omogućila nastanak ronilačkog odijela koje je moglo izdržati utjecaj tlaka, a ipak toliko fleksibilno za uporabu. Prva takva odijela poznata su pod nazivima ''Jim Suit'' i ''Newt Suit''. S proizvodnjom autonomnog ronilačkog aparata (''self-containted underwater breathing apparatus'', skraćeno ''Scuba'') dobila se kompletna oprema i ronjenje je napokon postalo neovisno kretanje pod vodom.
H.A. Fleuss je godine [[1878]]. razvio prvi ekonomski isplativ autonomni ronilački aparat, Scuba zatvorenog kruga. Upotrebljavao je 100%-tni kisik, a tada se još nije znalo da 100%-tni kisik postaje otrovan kada se udiše pod tlakom. Prije početka [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] dodan je modificirani regulator, a razvili su se ronilački spremnici s kapacitetima držanja kisika na više od 200 bara. Uz takve je izmjene Fleussov autonomni ronilački sustav zatvorenog kruga postao standardna oprema za ronioce Kraljevske mornarice.
 
[[Datoteka:Alyosha is certified.jpg|thumb|Ronioci s ronilačkom opremom]]
{{Commonscat|Diving}}
 
* [http://www.thehds.com/publications/bell.html Povijest ronilačkog zvona] na [[Engleski|engleskom]] jeziku
 
[[Kategorija: Sportovi]]
[[Kategorija: Pomorstvo]]
[[Kategorija: Ronjenje]]
 
 
[[Kategorija: Sportovi]]
[[Kategorija: Pomorstvo]]
[[Kategorija: Ronjenje]]
 
[[ang:Dȳfung]]
[[de:Tauchen]]
[[el:Αυτόνομη κατάδυση]]
[[en:scuba_divingScuba diving]]
[[fr:Plongée sous-marine]]
[[he:צלילה]]

Navigacijski meni