Razlike između izmjena na stranici "Purizam (umetnost)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
robot kozmetičke promjene
m (robot kozmetičke promjene)
{{drugo značenje3|Purizam}}
 
'''Purizam''' ({{Jez-fra|Le Purisme}}), (od franc. pur — čisto) je umetnički pravac koji je nastao u [[Francuska|Francuskoj]] [[1918]]. godine, a vezan je za slikarstvo i arhitekturu. Idejni tvorci pokreta su francuski slikar [[Amede Ozanfan]] (Amédée Ozenfant) i arhitekta i slikar [[Le Korbizje|Šarl-Edvar Žanere]] (Charles-Edouard Jeanneret) poznatiji po pseudonimu [[Le Korbizje]] (Le Corbusier). Pravac je nastao kao reakcija na [[kubizam]], odnosno na njegovu praksu razlaganja i deformisanja predmeta koje pokušava da prikaže, za koju je smatrao da kao takva stvara [[umetnost]] koja je previše [[ornament]]ična i dekorativna. Purizam se prvenstveno zasniva na neoplatonističkoj filozofiji koja u umetničkom smislu znači odbacivanje realnog predstavljanja predmeta i pokušaj prikazivanja "suštine" njegovog oblika. Ovakvu estetiku pokušava da primeni na sve oblike plastičnog izraza - slikarstvo, dizajn i arhitekturu.
 
Manifestom purizma smatra se članak "''Apre Le Kubizm''" ("''Aprés Le Cubisme''") koji je objavljen [[1918]]. godine, a prva potpuna formulacija purističke estetike objavljena je [[1920]]. godine u članku "''Le Purisme''" časopisu "''L espri nuvo''" (''"L'Esprit Nouveau"'') koji je bio i glasnik pokreta. Purizam je definisan kao koncept koji se odnosi ne samo na slikarstvo i arhitekturu, već sadrži i skup osobina koje treba da karakterišu celokupnu modernu misao. Slavi se jednostavna i jasna [[estetika]] mašina kao predmeta koji smbolizuju moderno doba, a priroda se definiše kao savršena logička mašina čija lepota proizlazi iz podvrgnutosti fizičkim zakonima. Inžinjerska profesija se smatra uzvišenom zbog svoje disciplinovanosti i racionalnosti. Kao lajtmotiv purizma naglašava se povratak logici, jasnoći, jednostavnosti i redu - osobine koje treba da budu prisutne u svakom obliku i proizvodu ljudskog delovanja.
 
U slikarstvu purizam insistira na prikazivanju predmeta koji su [[simbol]]i industrijskog sveta i kao takvi treba da budu predstavljeni kao anonimni i čisti. Figurativnost se odbacuje, a kompoziciono se insistira na geometrijskom redu i uravnoteženosti. Pri komponovanju se koristi ''"[[zlatni presek]]"'' kao savršena proporcija. U dizajnu je potrebno da se zadovolji kriterijum funkcionalnosti proizvoda i njegova namena treba da bude estetski jasno izražena, dok u arhitekturi objekti treba da zadovolje dva kriterijuma - s jedne strane treba da budu funkcionalni, a sa druge da sadrže u svom obliku apstraktne elemente koji imaju funkciju da hrane čula i um.
 
Za promovisanje purizma bila je značajna izložba dekorativnih umetnosti ''"Exposition des Arts Décoratifs"'' održana u [[Pariz]]u [[1925]]. godine na kojoj je izložen ''"Paviljon novog duha"'' (''"Pavillon de L'Esprit Nouveau"'') koji je dizajnirao [[Le Korbizje]] i koji je bio prototip moderne stambene jedinice izgrađene u skladu sa purističkim načelima. Paviljon je bio pokušaj da se predstavi senzibilitet purizma – bio je dizajniran tako da ima mogućnosti slične mašini, opremljen industrijskim tipskim nameštajem, i u njemu su bile izložene purističke slike [[Le Korbizje]]a, [[Amede Ozanfan|Ozanfana]] i [[Fernan Leže|Fernand Ležea]] (Fernand Legér).
 
Kraj purizma zapaža se početkom 30-ih godina. U slikarstvu on nije imao veliki zamah, ali je uticao na kasnije moderne slikarske pravce. U arhitekturi je značajno uticao na [[Internacionalni stil u arhitekturi|"Internacionalni stil"]] koji se javlja [[1925]]. godine.
 
== Umetnici ==
 
* [[Le Korbizje]]
* [[Amede Ozanfan]]
* [[Fernan Leže]]
 
== Literatura ==
 
* Kenet Frempton - Moderna arhitektura: kritička istorija (Beograd, 2004)
* Miloš Perović - Istorija moderne arhitekture (2A)- Kristalizacija modernizma: Veliki majstori (Beograd, 2005)
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.fondationlecorbusier.asso.fr/fondationlc_us.htm Fondacija Korbizje]
* [http://www.guggenheimcollection.org/site/artist_bio_122.html Biografija Amedea Ozanfana na sajtu Gugenhajm muzeja]
* [http://www.mcs.csuhayward.edu/~malek/Leger.html Biografija i slike Fernanda Ležea]
 
[[Kategorija:Umjetnički pravci]]

Navigacijski meni