Ekavski izgovor – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 8: Red 8:
Pored srpskog, zamena jata glasom e koristi se i u [[slovenski jezik|slovenačkom]] i [[makedonski jezik|makedonskom jeziku]].
Pored srpskog, zamena jata glasom e koristi se i u [[slovenski jezik|slovenačkom]] i [[makedonski jezik|makedonskom jeziku]].


==Vidi još==
== Vidi još ==
*[[ijekavski izgovor]]
* [[ijekavski izgovor]]
*[[ikavski izgovor]]
* [[ikavski izgovor]]
*[[srpskohrvatski jezik]]
* [[srpskohrvatski jezik]]


[[Kategorija:Lingvistika]]
[[Kategorija:Lingvistika]]

Verzija na datum 23 juni 2014 u 01:30

Ekavski izgovor ili ekavski govor (takođe ekavica) je jedan od tri izgovora srpskohrvatskog jezika. Pored ekavskog, u srpskom jeziku je standardni govor i ijekavski, dok ikavski izgovor nije standardizovan. Danas je ovaj izgovor dominantan u srpskom jeziku, mada u Vukovo doba to nije bio slučaj, niti je njegova jezička reforma tome težila.

Narodni govori koji koriste ekavski izgovor su govori Vojvodine, govori centralne, istočne i južne Srbije, neki govori severne Slavonije, te istočne Istre i Cresa, kao i većinom hrvatsko kajkavsko narečje.

U ekavskim narečjima stari glas jat zamenjuje se glasom e. U mnogim ekavskim dijalektima prisutna je potpuna ekavština, što znači da se svako jat zamenjuje sa e, dok se u ekavskom izgovoru književnog jezika u nekoliko slučajeva jat zamenjuje i sa i (npr. noviji, dolivati, nisam, dodijati itd.).

Pored srpskog, zamena jata glasom e koristi se i u slovenačkom i makedonskom jeziku.

Vidi još