C-terminus – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: __NOTC__ miniatur|thumb|500px|Tetrapeptid (primer: [[Valin|Val-Gly-Ser-Ala) sa <span style="co...
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 6: Red 6:
== Hemija ==
== Hemija ==


Svaka aminokiselina sadrži karboksilnu grupu i [[Amin (hemija)|amino]] grupu. Aminokiseline su povezane jedna sa drugom u lanac [[reakcija dehidratacije|reakcijom dehidratacije]] kojom se spaja amino grupa jedne aminokiseline sa karboksilnom grupom sledeće. Takav polipeptidni lanac ima na jednom kraju nevezanu karboksilnu grupu, C-terminus, a na drugom kraju je amino grupa, [[N-terminus|N-terminus]]. Proteini se prirodno sintetišu počevši od N-terminalnog kraja i završavaju sa C-terminalnim krajom.
Svaka aminokiselina sadrži karboksilnu grupu i [[Amin (hemija)|amino]] grupu. Aminokiseline su povezane jedna sa drugom u lanac [[reakcija dehidratacije|reakcijom dehidratacije]] kojom se spaja amino grupa jedne aminokiseline sa karboksilnom grupom sledeće. Takav polipeptidni lanac ima na jednom kraju nevezanu karboksilnu grupu, C-terminus, a na drugom kraju je amino grupa, [[N-terminus]]. Proteini se prirodno sintetišu počevši od N-terminalnog kraja i završavaju sa C-terminalnim krajom.


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na datum 22 juni 2014 u 20:23

Tetrapeptid (primer: Val-Gly-Ser-Ala) sa zeleno istaknutim N-terminalnom α-aminokiselinom (L-valin) i plavo obeleženim C-terminalnom α-aminokiselinom (L-alanin).

C-terminus (karboksilni-terminus, karboksi-terminus, C-terminalni kraj, ili COOH-terminus) proteina ili polipeptida je kraj aminokiselinskog lanca koje je završen karboksilnom grupom (-COOH).[1][2] Konvencija za pisanje peptidnih sekvenci je da se C-terminalni kraj stavi na desnu stranu, a da se sekvenca piše od N- do C-terminusa.[3]

Hemija

Svaka aminokiselina sadrži karboksilnu grupu i amino grupu. Aminokiseline su povezane jedna sa drugom u lanac reakcijom dehidratacije kojom se spaja amino grupa jedne aminokiseline sa karboksilnom grupom sledeće. Takav polipeptidni lanac ima na jednom kraju nevezanu karboksilnu grupu, C-terminus, a na drugom kraju je amino grupa, N-terminus. Proteini se prirodno sintetišu počevši od N-terminalnog kraja i završavaju sa C-terminalnim krajom.

Reference

  1. Donald Voet, Judith G. Voet (2005). Biochemistry (3 izd.). Wiley. ISBN 978-0-471-19350-0. 
  2. „Coulson protein structure tutorial”. 
  3. Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter (2002). Molecular Biology of the Cell. New York: Garlard Science. ISBN 0-8153-3218-1.