Alter ego: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 2 bajta ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (robot kozmetičke promjene)
'''Alter ego''' (iz [[Latinski jezik|latinskog]], ''drugi "ja"'') opisuje drugu [[osoba|osobu]] ili [[identitet]] jedne osobe. U disocijativnom poremećaju ličnosti alter-ego je naziv za drugu osobu (drugačijih osobina ili drugih psihičkih obilježja) koja se povremeno javlja u tijelu bolesnika i ostaje određeno vrijeme. Alter-ego ne djeluje paralelno s osobom čije to tijelo jest, nego se gubi svijest bolesnika i javlja se alter-ego. Isto je i u obrnutom slučaju: gubi se svijest alter-ega i javlja se bolesnikova svijest.
 
=== Podrijetlo ===
Ime potječe od rimskog [[političar]]a i [[filozof]]a [[ciceron|Cicerona]]. U dijelu "[[Laelius de Amicitia]]" je napisao ...''verus amicus [...] est [...] tamquam alter idem.''(pravi prijatelj je poput drugog samog sebe). Njegovu izvornu formulaciju preoblikovao je [[Seneka]], i od tada se u koristi sada uobičajenoj formi "alter ego". U mnogim jezicima pojam je postao [[floskula]].
 
 
Najpoznatiji primjeri iz [[literatura|literature]] su primjerice "[[Dr. Jekyll i gospodin Hyde]]", [[Batman]], [[Hulk (strip knjiga)|Hulk]], [[Superman]] ili [[Spiderman]].
 
 
[[Kategorija:Psihologija]]
20.730.146

izmjena

Navigacija