Erich von Stroheim – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ca:Erich von Stroheim
ArthurBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: cs:Erich von Stroheim
Red 58: Red 58:
[[bn:এরিশ ফন স্ট্রোহাইম]]
[[bn:এরিশ ফন স্ট্রোহাইম]]
[[ca:Erich von Stroheim]]
[[ca:Erich von Stroheim]]
[[cs:Erich von Stroheim]]
[[da:Erich von Stroheim]]
[[da:Erich von Stroheim]]
[[de:Erich von Stroheim]]
[[de:Erich von Stroheim]]

Verzija na datum 27 april 2010 u 22:12

Erich von Stroheim

Ime po rođenjuErich Oswald Stroheim
Rođenje (1885-09-22)22. 9. 1885.
Beč, Austro-Ugarska
Smrt 12. 5. 1957. (dob: 71)
Maurepas, Francuska
BAFTA nagrada
Certifikat zasluga
1954 Za doprinos filmu kao režiser i glumac


Erich von Stroheim (22.9. 188512.5. 1957.) bio je austrijski filmski glumac i režiser, hvaljen zbog niza prestižnih ostvarenja u Hollywoodu 1920-ih zbog kojih je stekao reputaciju proto-autora, ali i poznat po aroganciji i megalomaniji, nalik na likove njemačkih aristokrata koje je često znao tumačiti.


Biografija

Erich von Stroheim se rodio u Beču kao Erich Oswald Stroheim, sin židovskog šeširdžije. Godine 1909. je emigrirao u SAD gdje je s vremenom počeo tvrditi da mu je pravo ime Grof Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim und Nordenwall, odnosno da je član austrijske plemićke obitelji. Kada je u Evropi izbio prvi svjetski rat, Stroheim je ponudio usluge Hollywoodu kao svojevrsni konzultant za njemačku i austrijsku aristokraciju, te počeo glumiti takve likove u filmovima.

Od godine 1919. je počeo raditi i kao režiser, pri čemu je do izražaja došlo tiransko ophođenje s glumcima i megalomanija, ali i neosporan talent, zahvaljujući kojima su njegovi filmovi Foolish Wives (1922) i Merry-Go-Round doživjeli veliki uspjeh. Međutim, njegov pokušaj da roman Franka Norrisa McTeague pretvori u devetosatni film, doveo je do svađe s producentima i studijom. Iako je postigao još nekoliko uspjeha, snimanje filma Queen Kelly 1929. godine se pretvorilo u katastrofu.

Nakon toga je Stroheimu karijera režisera u Hollywoodu bila završena te je za život morao zarađivati kao karakterni glumac. Povremeno je odlazio u Francuska|Francusku te imao zapaženu ulogu njemačkog oficira u Renoirovom filmu La Grande Illusion. Još jedna zapažena uloga je bio Max von Mayerling, njegov alter ego u znamenitom filmu Bulevar sumraka. Posljednje je godine života proveo u Francuskoj gdje je odlikovan ordenom Legije časti.

Filmografija (kao režiser)

Eksterni linkovi