Vektor – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 49: Red 49:


Pri čemu <math>-\overrightarrow{b} = (-b_1,-b_2,...,-b_n)</math>.
Pri čemu <math>-\overrightarrow{b} = (-b_1,-b_2,...,-b_n)</math>.


=== Skalarno množenje vektora ===
Slično sabiranju, skalarno množenje vektora se definiše kao zbir proizvoda svih parova koordinata dva vektora, koje imaju iste indekse. Ovaj zbir i proizvod se preuzimaju iz polja K. Razlika u odnosu na sabiranje je to što je rezultat skalarnog proizvoda dva vektora iz <math>K^n</math> u stvari jedan skalar iz K. Konkretno za dva vektora ''a'' i ''b'' iz <math>K^n</math> bi proizvod ''k'' izgledao ovako:<br><br>

<math>\cdot : (K^n,K^n) \rightarrow K</math><br>
<math>k = \overrightarrow{a} \cdot \overrightarrow{b}</math>, <math>k \in K</math><br>
<math>k = \sum_{k=1}^n {a_i \cdot b_i}</math>, gde je <math>i=1,...,n</math><br><br>

Ovde treba primetiti da je skalarni proizvod vektora takođe jednak<br><br>

<math>k = \overrightarrow{a} \cdot \overrightarrow{b} = |a|\cdot|b| \cdot \cos \omega</math>,
<br><br>
pri čemu je <math>\omega</math> ugao između ''a'' i ''b''.<br><br>
Ovo zapravo znači i:<br><br>

<math>\overrightarrow{a} \cdot \overrightarrow{b} = 0 \Rightarrow \overrightarrow{a} \bot \overrightarrow{b}</math><br><br>

To jest da su dva vektora normalni, ako im je skalarni proizvod jednak nuli.

Verzija na datum 16 oktobar 2006 u 15:34

Vektor je pojam iz matematike, oblasti linearna algebra, koji je uveden prvenstveno da bi se razlikovale veličine koje se pojavljuju u prirodi, a imaju pravac i smer, te se kao takve razlikuju od veličina koje imaju samo veličinu i zovu se skalari.

Vektorske veličine su veličine određene sa dva ili više parametara. Najpoznatiji su primeri vezani za geometriju u prostoru gde se vektor određuje pravcem, smerom i intezitetom a predstavlja strelicom orijentisanom duž pravca, dužine proporcionalne intenzitetu, a čiji vrh pokazuje smer na zadatom pravcu. Generalizovani vektor ne mora biti ograničen na tri dimenzije. Vektor u n-dimenzionalnom prostoru opisuje se sa n parametara.

Fizičko tumačenje vektora obično se svodi na trodimenzionalni prostor. Tako su vektorske veličine brzina, sila, ubrzanje, moment količine kretanja... a skalarne masa, temperatura, zapremina.

Fizičke veličine čija vektorska vrednost zavisi i od koordinate nazivaju se tenzorske. One se matematički predstavljaju matricom, u najprostijem slučaju 3h3. Tenzorskim veličinama se opisuju vektorske veličine u anizotropnoj sredini recimo kod nekubičnih kristala. Tenzorse veličine su toplotna provodljivost, električna provodljivost, difuzioni koeficijent, indeks preklamanja itd...


Operacije nad vektorima

Nad vektorima, kao i svim ostalim elemetima analitičke matematike, se mogu uvesti aritmetičke operacije. Pri tome se vektor predstavlja kao uređena n-torka skalara koji pripadaju nekom polju K. Na primer:

, ,

Je jedan n-dimenzionalni vektor nad poljem K. Pojam n-dimenzionalni dolazi od činjenice da je vektor definisan pomoću n skalara. Prostor ovih vektora se još naziva , a skalari koji čine vektor zajedno sa informacijom o njihovoj poziciji u uređenoj n-torki koordinate vekrora. Na primer je prva koordinata vektora, je druga koordinata vektora itd.

Slede osnovne operacije nad vektorima, koje se u principu definišu nad vektorima istih dimenzija.

Intenzitet vektora

Intenzitet vektora se u euklidovoj geometriji definiše kao kvadratni koren zbira kvadrata njegovih koordinata.




Množenje vektora skalarom

Množenje vektora nekim skalarom je definisano kao množenje sake koordinate tok vektora tim skalarom. Ova operacija je komutativna.

= =


Sabiranje vektora

Sabiranje vektora
Oduzimanje vektora

Uzmimo dva vektora :




Njihovo sabiranje se u principu definiše kao sabiranje komponenti sa istim indeksima.


,
, gde je

Pri čemu će vektor c biti iz prostora . Oduzimanje vektora bi se bršilo po sličnom principu:



Pri čemu .


Skalarno množenje vektora

Slično sabiranju, skalarno množenje vektora se definiše kao zbir proizvoda svih parova koordinata dva vektora, koje imaju iste indekse. Ovaj zbir i proizvod se preuzimaju iz polja K. Razlika u odnosu na sabiranje je to što je rezultat skalarnog proizvoda dva vektora iz u stvari jedan skalar iz K. Konkretno za dva vektora a i b iz bi proizvod k izgledao ovako:


,
, gde je

Ovde treba primetiti da je skalarni proizvod vektora takođe jednak

,

pri čemu je ugao između a i b.

Ovo zapravo znači i:



To jest da su dva vektora normalni, ako im je skalarni proizvod jednak nuli.