Kvark – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Micy (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
 
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1: Red 1:
'''Kvarkovi''' su elementarne čestice koje sačinjavaju [[proton]]e, [[neutron]]e i sve ostale složene [[čestica|čestice]] tj. [[hadron]]e, [[nukleon]]e, [[mezon]]e... Kvarkovi su čestice koje imaju [[spin]] 1/2 kao i sve ostale čestice materije ali imaju električni naboj od 1/3c. Pored spina i naelektrisanja imaju i osobinu koja se zove boja i ona može imati 3 osnovne vrednosti. Grade teže čestice tako što se povežu 3 kvarka - hadroni, nukleoni - u bezbojnu kombinaciju ili tako da se povežu 1 kvark i 1 [[antikvark]] iste boje čineći pri tome bezbojnu česticu. Kvarkovi su po fizičkim merilima izuzetno masivne čestice.
Kvark-ovi (quark) predstavljaju fundamentalne čestice od kojih su sačinjeni svi hadroni (zajednički naziv za protone, neutrone i druge čestice kojima vlada jaka nuklearna sila). Grupisani su u 6 kategorija: gore, dole, čudno, šarmantno, na vrhu i na dnu, koje se pominju kao “arome” kvarkova, koje se pritom dele na: crvene, zelene i plave. Ovu klasu čestica je 60-ih uveo fizičar Mari Gel-Man.

Kvarkova ima 6 vrsta

u -up- c -charm- t -top-

d -down- s -strange- b -botom-


''Up'' i ''down'' kvark čine ceo [[kosmos]] jer su oni oblik kvarkova sa najmanjom masom i prema tome najmanjom [[energija|energijom]] tj. najstabilniji su. Svi ostali kvarkovi su dobijeni u akceleratorima čestica pri vrlo velikim energijama na vrlo male delove vremena. Svi ostali kvarkovi su mnogo masivniji od ''up'' i ''down'' i oni grade egzotične vrste teških čestica, koje se raspadaju na manje masivne posle par [[milisekunda|milisekundi]]. Koliko se sada zna kvarkovi su čestice koje možda uopšte nemaju dimenzije, ali se kao gornja granica za njihov prečnih uzima granica od 10<sup>-17</sup> m. Kvarkovi se nikad ne mogu naći izolovani već samo povezani u čestice koje su bezbojne jer što su dalje kvarkovi jedan od drugog, to je [[sila]] između njih jača, ali i ako čestici sačinjenoj od kvarkova predamo dovoljno energije za raskidanje veze između kvarkova, ta energija će se pretvoriti u još jednu bezbojnu česticu sačinjenu od kvarkova.

[[Category:Fizička hemija]]
[[Category:Fizika]]

[[ar:كوارك]]
[[bg:Кварк]]
[[ca:Quark]]
[[cs:Kvark]]
[[da:Kvark (fysik)]]
[[de:Quark (Physik)]]
[[el:Κουάρκ]]
[[en:Quark]]
[[eo:Kvarkoj]]
[[es:Quark]]
[[fa:کوارک]]
[[fi:Kvarkki]]
[[fr:Quark]]
[[ga:Cuarc]]
[[gl:Quark]]
[[he:קווארק]]
[[hr:Kvark]]
[[hu:Kvark]]
[[it:Quark (particella)]]
[[ja:クォーク]]
[[ko:쿼크]]
[[lt:Kvarkas]]
[[nl:Quark]]
[[nn:Kvark]]
[[no:Kvark]]
[[pl:Kwark]]
[[pt:Quark]]
[[ro:Quark]]
[[ru:Кварк]]
[[simple:Quark]]
[[sk:Kvark]]
[[sl:Kvark]]
[[sv:Kvark]]
[[uk:Кварк]]
[[vi:Quark]]
[[zh:夸克]]

Verzija na datum 16 oktobar 2006 u 14:02

Kvarkovi su elementarne čestice koje sačinjavaju protone, neutrone i sve ostale složene čestice tj. hadrone, nukleone, mezone... Kvarkovi su čestice koje imaju spin 1/2 kao i sve ostale čestice materije ali imaju električni naboj od 1/3c. Pored spina i naelektrisanja imaju i osobinu koja se zove boja i ona može imati 3 osnovne vrednosti. Grade teže čestice tako što se povežu 3 kvarka - hadroni, nukleoni - u bezbojnu kombinaciju ili tako da se povežu 1 kvark i 1 antikvark iste boje čineći pri tome bezbojnu česticu. Kvarkovi su po fizičkim merilima izuzetno masivne čestice.

Kvarkova ima 6 vrsta

u -up- c -charm- t -top-

d -down- s -strange- b -botom-


Up i down kvark čine ceo kosmos jer su oni oblik kvarkova sa najmanjom masom i prema tome najmanjom energijom tj. najstabilniji su. Svi ostali kvarkovi su dobijeni u akceleratorima čestica pri vrlo velikim energijama na vrlo male delove vremena. Svi ostali kvarkovi su mnogo masivniji od up i down i oni grade egzotične vrste teških čestica, koje se raspadaju na manje masivne posle par milisekundi. Koliko se sada zna kvarkovi su čestice koje možda uopšte nemaju dimenzije, ali se kao gornja granica za njihov prečnih uzima granica od 10-17 m. Kvarkovi se nikad ne mogu naći izolovani već samo povezani u čestice koje su bezbojne jer što su dalje kvarkovi jedan od drugog, to je sila između njih jača, ali i ako čestici sačinjenoj od kvarkova predamo dovoljno energije za raskidanje veze između kvarkova, ta energija će se pretvoriti u još jednu bezbojnu česticu sačinjenu od kvarkova.