Ban Ki-moon – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
HerculeBot (razgovor | doprinos)
m robot Uklanja: zh-classical:潘基文
FoxBot (razgovor | doprinos)
Red 63: Red 63:
[[lt:Ban Ki Munas]]
[[lt:Ban Ki Munas]]
[[lv:Pans Kimuns]]
[[lv:Pans Kimuns]]
[[ml:ബന്‍ കി മൂണ്‍]]
[[ml:ബൻ കി മൂൺ]]
[[mr:बान की-मून]]
[[mr:बान की-मून]]
[[ms:Ban Ki-moon]]
[[ms:Ban Ki-moon]]

Verzija na datum 6 februar 2010 u 09:58

Ban Ki-moon kao ministar vanjskih poslova Republike Koreje.

Ban Ki-moon (rođen 13. lipnja 1944.) je ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Koreje. Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, 13. listopada 2006., izabran je za sljedećeg glavnog tajnika, a na tu dužnost stupa 1. siječnja sljedeće godine. Ban Ki-Moon bit će osmi glavni tajnik UN-a od osnutka 1946. godine i drugi glavni tajnik s područja Azije nakon U Thanta (1961.-1971) iz Burme, današnjeg Mianmara.

Diplomirao 1970. je na odjelu za međunarodne odnose Seulskog sveučilišta, a magistrirao 1985. iz područja javne uprave na Harvardskom sveučilištu. Tečno govori engleski i francuski.

Kao karijerni diplomat prethodno je djelovao u New Delhiju, u južnokorejskom poslanstvu u Ujedinjenim narodima i u Washingtonu, te kao veleposlanik svoje zemlje u Austriji.

Kao ministar vanjskih poslova od 2004. imao je važnu ulogu u pregovorima šest zemalja kojima se nastojalo obuzdati sjevernokorejske ambicije u nuklearnom naoružavanju.

Od veljače 2006. i službeno je bio u utrci za mjesto glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, a 13. listopada iste godine na tu su ga dužnost jednoglasno izabrale 192 članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Dužnost će preuzeti 1. siječnja 2007. od svoga prethodnika Kofija Annana.


Šablon:Glavni tajnici UN-a

Šablon:Link FA