Program Apollo – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: li:Apollo-program
Red 44: Red 44:
[[kn:ಅಪೋಲೋ ಕಾರ್ಯಕ್ರಮ]]
[[kn:ಅಪೋಲೋ ಕಾರ್ಯಕ್ರಮ]]
[[ko:아폴로 계획]]
[[ko:아폴로 계획]]
[[li:Apollo-projek]]
[[li:Apollo-program]]
[[lt:Apollo]]
[[lt:Apollo]]
[[lv:Apollo programma]]
[[lv:Apollo programma]]

Verzija na datum 4 februar 2010 u 09:59

Apollo program, ponekad nazvan Projekt Apollo je naziv za seriju svemirskih letova s ljudskom posadom koju su SAD poduzele u periodu između 1961. i 1972. godine koristeći svemirske brodove tipa Apollo i rakete tipa Saturn.

Cilj projekta je bio iskrcavanje ljudi na Mjesec i njihov siguran povratak na Zemlju do kraja 1960-ih. Taj je cilj 11.7. 1969. ostvaren tokom misije Apollo 11. Nakon toga se Apollo program nastavio u svrhu istraživanja Mjeseca, pri čemu je izvršeno šest uspješnih iskrcavanja.

No, početkom 1970-ih je američka javnost izgubila interes za svemirsku utrku, a i ekonomska kriza je dovela do kresanja NASA-inog budžeta te gašenja projekta. Oprema i letjelice su poslije iskorištene za Skylab program i američko-sovjetski projekt Apollo-Sojuz.

Općenito se smatra da Apollo program predstavlja vrhunac istraživanja svemira koji iz niza političkih i ekonomskih razloga neće tako lako biti premašen u doglednoj budućnosti. Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA