Helenizam – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: fi, zh Uklanja: ko Mijenja: ca, nl, ru, uk
Red 27: Red 27:
[[hr:Helenizam]]
[[hr:Helenizam]]
[[ja:ヘレニズム]]
[[ja:ヘレニズム]]
[[ko:헬레니즘 시대의 그리스]]
[[lb:Hellenismus]]
[[lb:Hellenismus]]
[[lt:Helenizmas]]
[[lt:Helenizmas]]

Verzija na datum 10 januar 2010 u 14:23

Aleksandar Veliki na konju u bitci kod Isa, (Aleksandrov sarkofag, Arheološki muzej u Istanbulu).

Helenizam je pojam koji je od svoje prve uporabe označavao više različitih stvarnosti, no uvijek u vezi s grčkom kulturom i njezinim utjecajem na negrčki svijet nakon osvajanja Aleksandra Velikog (oko 333.-323. pr. Kr.). U tom razdoblju se događaju promjene u grčkoj kulturi, veri i životu uopšteno. Naime, mešanjem istočnjačkih kultura koje je osvojio Aleksandar Veliki i grčke kulture, dolazi do njihovog ispreplitanja.

Pojam helenizma koji se koristi u suvremenoj historiografiji mora se razlikovati od njegova antičkog značenja. Općenito se on odnosi na razdoblje od osvajanja Aleksandra Velikog do rimske carske vlasti (oko 30. pr. Kr.). U tom je vremenu došlo do miješanja grčke kulture i svjetonazora s istočnom kulturom i svjetonazorom. Tako imamo nove verske kultove (npr. sunčanog boga Mitre, Ozirisa, Izide i dr.), umjetničke stilove i sl.

Taj je novonastali pogled na svijet uključivao karakterističnu kulturu, arhitekturu, umjetnost, filozofiju i religiju, a raširena je uporaba grčkog jezika i pisma.

Šablon:Link FA Šablon:Link FA

Šablon:Link FA