The Shield – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: id:The Shield
Red 117: Red 117:
[[no:The Shield]]
[[no:The Shield]]
[[oc:The Shield]]
[[oc:The Shield]]
[[pl:The Shield: Świat glin]]
[[pt:The Shield]]
[[pt:The Shield]]
[[sr:Прљава значка]]
[[sr:Прљава значка]]

Verzija na datum 3 januar 2010 u 16:15

The Shield
Format kriminalistička serija
Kreator/ka Shawn Ryan
Uvodna glazba Vivian Ann Romero, Ernesto J. Bautista & Rodney Alejandro: "Just Another Day"
Uloge Michael Chiklis
Walton Goggins
Benito Martinez
CCH Pounder
Jay Karnes
Catherine Dent
Michael Jace
Cathy Cahlin Ryan
David Rees Snell
Kenneth Johnson (2002 - 2006)
Država  SAD
Broj epizoda 75
([[{{{spisak epizoda}}}|Spisak epizoda]])
Broj sezona 7
Produkcija
Trajanje epizode approx. 47 min.
Emitiranje
Kanal FX Networks
Emitiranje 12.3. 2002. – još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

The Shield je američka serija. Serija je poznata po svom kontraverznom prikazu korumpiranih policajaca. Tvorci serije su Šon Rajan i Foks televizija. U Hrvatskoj se prikazuje pod nazivom Na rubu zakona, a u Srbiji pod nazivom Prljava značka.

Prljava značka ima snimljenih 6 sezona. Iako je ta sezona trebala da bude poslednja, Prljava značka treba da dobije i 7. i poslednju sezonu.[1][2]

O seriji

Prljava značka govori o eksperimentalnoj jedinici policije Los Anđelesa, postavljena u izmišljenom okrugu Farmington ("Farma"). Policijska stanica ("Ambar") im je ono što je nekad bila crkva, a glavni junaci su nekoliko detektiva "Udarna jedinica", koji će učiniti sve, samo da dovedu pravdu na ulice grada. Majkl Čiklis je dobio odlične kritike tumačeći vođu Udarne jedinice, Vika Mekija. Serija ima brilijantnu glumačku postavu, a svaki od likova ima svoju priču i privatni život.

Detektiv Vik Meki je vođa Udarne jedinice, četvoročlana jedinica koja se bori protiv losanđeleskih bandi. Udarna jedinica koristi nebrojano mnogo nezakonitih i neetičkih metoda, kako bi zadržali mir na ulicama, a sa strane zarađuju štiteći dilere droge i pljačkaše. Udarna jedinica neretko podmećuje drogu i na silu izvlači priznanje od članova bande. Pokušaji da se uvede i peti član su često dovodili do mogućeg raspada jedinice.

Prljava značka ima veliki broj pod-priča, kao što borba Dejvida Asavede za političku vlast i sukob sa davnim seksualnim napadom; borba Vika Mekija da održi propali brak; i unutrašnji sukob Džulijena Loua između svojih religioznih uverenja i svoje homoseksualnosti.

Česte teme u seriji su i nepoverenje graađana policiji, uticaj droge i bandi na društvo i konflikti između etike i političke želje. Većina glavnih likova ima jasno izražene i vrline i mane. Na primer, Vikov prisan odnos sa svojom decom je jasna suprotnost njegovom odnosu prema policijskom poslu. Međutim, njegova brutalnost je uglavnom uperena prema onima koji to i zaslužuju – u 2. sezoni, Udarna jedinica se priprema da opljačka "Jermenski voz novca," sredstvo pranja novca jermenske mafije. Takođe, Meki u jednom trenutku hapsi serijskog silovatelja, a u drugom dopušta policijskom psu da ga rastrgne na komade.

O sezonama

1. sezona

1. sezona je snimljena 2002. Godine. Ona nas uvodi u priču o Udarnoj jedinici i likove u Ambaru. Tu otpočinje čitava radnja, a naročito u trenutku kada Vik ubija Terija Kraulija, a kapetan Asaveda odlučuje da uništi Udarnu jedinicu; Dač i Klodet pokušavaju da pronađu seriskog ubicu; Džulijenova policijska obuka i borba sa homoseksualnošću; kao u nedela Bila Gilroja.

2. sezona

2. sezona je snimljena 2003. godine. Sezona se uglavnom vrti oko novog, brutalnog gospodara droge, Armadila - sadističkog silovatelja maloletnica, koji voli da pali svoje suparnike koristeći gume i benzin - koji počinje da preuzima trgovinu drogom u Farmingtonu. U međuvremenu, pozornik Sofer je upletena u ubistvo Arapina i mora da se suoči sa posledicama tog događaja. I ova sezona se u velikoj meri vrti oko krađe novca od bandi, i to ne bilo koje bande, već jermenske mafije. Taj događaj se dešava u završnici sezone.

3. sezona

3. sezona je snimljena 2004. godine. Sezona se u velikoj meri bavi posledicama krađe novca od jermenske mafije i uticajem tog događaja na Udarnu jedinicu. Na nju počinju da sumnjaju i jermenska mafija i Dejvid Asaveda. Kako bi spasao ekipu, Lem (Kertis Lemanski) spaljuje većinu novca, što dovodi do sukoba i raspada jedinice.

4. sezona

4. sezona je snimljena 2005. godine. U ovoj sezoni Glen Klouz preuzima ulogu kapetana u Farmingtonu. Sezona se bavi rasformiranjem Udarne jedinice. Šejn Vendrel, sa novim partnerom Armijem, ulazi u opasan sukob sa gospodarom droge Antoanom Mičelom, i naizgled pristaje da ubije Vika Mekija. Policija je bila užasnuta nakon kidnapovanja i ubistva doje policajaca. Na kraju, ekipa se ponovo sastaje i uspeva da uhapsi Antoana. Sezona se bavi i dolaskom novog kapetana; Džulijenovom neprihvatanju novih pravila; i pomirenje Dejvida Asavede sa optužbom za seilovanje iz prošlih sezona. Sezona se završava kada kapetan Rolings (Glen Klouz) izgubi posao zbog sukoba sa Odeljenjem za narkotike.

5. sezona

5. sezona je snimljena 2006. godine. Priča se vrti oko poručnika iz Unutrašnje kontrole Džona Kevanoa (igra ga Forest Vitaker) i njegovog istraživanja o Udarnoj jedinici. Kao takav, on predstavlja jednu od najvećiš opasnosti sa kojima se ekipa susrela. Sezona se završava tako što Šejn Vendrel ubija svog prijatelja i kolegu Lema.

6. sezona

6. sezona je snimljena 2007. godine. Vik i Udarna jedinica su skrhkani nakon pogibije njihovog prijatenja, Lema. U Šejnu preovlađuje osećaj krivice i postaje nesmotren i sklon samoubistvu. Kevano odbija da napusti slučaj i biva primoravan da podmeće dokaze i tera svedoke da lažu o Udarnoj jedinici. Dač i Klodet počinju da sumnjaju u njegovu pravednost. Vik saznaje od Klodet da šef planira da ga pošalje u prevremenu penziju i zaklinje se da će krvavo osvetiti Lema. Klodet saznaje da bi Ambar mogao da se zatvori ukoliko se ne postignu nikakvi napreci.

7. sezona

7. sezona se trenutno snima i sastojaće se iz 13 jednočasovnih epizoda. Prema tvorcu ove serije, ovo će biti poslednja sezona..[3]

Likovi

Udarna jedinica

  • Vik Meki (Majkl Čiklis) je korumpirani, ali vrlo efiktivan policajac; on krade drogu od dilera, udara u muči osumnjičene i u više navrata je počinio ubistvo. Mekijeva taktika je: «Cilj opravdava sredstva». Uprkos njegovim nedelima, od je odani otac, lojalan partner detektivima iz svoje ekipe i rado će zaštititi one koji su u njegovim očima žrtve. Bio je vođa Udarne jedinice.
  • Kevin Hajat (Aleks O'Lolin) je iskusni bivši radnik Državne bezbednosti, koji je radio uz granicu sa Meksikom. On je doveden kao Vikova zamena kada je Vik prinuđen da prihvati prevremenu penziju. Takođe, on bi trebao da beleži sve što ekipa radi. Iako je Hiat vođa Udarne jedinice, Izgleda da je Vik i dalje glavni. U poslednjoj epizodi 6. sezone Hiata iz jedinice udaljava kapetan Vims, i tako se završava njegovo gostovanje u seriji.
  • Šejn Vendrel (Valton Gogins) je bio Mekijev najbolji prijatelj i zamenik vođe Udarne jedinice. Njegov rasistički, nesmotren stav i odluke koje su uvek pod znakom pitanja su ga često dovodili u nevolje, posle kojih bi ga Vik izvlačio. Ima ženu Maru, kao i sina Džeksona. Šejn je tražio premeštaj iz Udarne jedinice nakon što se ispovedao Viku da je ubio člana Udarne jedinice, Kertisa Lemanskog. Kasnije je izjavio da je odbio premeštaj jer je Vik oteran u penziju.
  • Roni Gardoki (Dejvid Ris Snel) je stručnjak za prismotru i elektroniku u ekipi. Iako se o Roniju vrlo malo zna, više puta je dokazao da je najobučeniji pripadnik Udarne jedinice. Iz strahopoštovanja je ostao veran Viku. Opekotine na njegovom licu su dokaz toga.
  • Džulijen Lou (Majkl Džejs) (on je samo pozornik, nikada nije polagao ispit za detektive, ali je pridružen Udarnoj jedinici) Za vreme formiranja nove Udarne jedinice, Klodet je predstavila Džujilena Kevinu Hiatu kao novog člana ekipe. Klodet je Džulijenu iznela tu ponudu, međutim, Džulijen nije mnogo razmišljao o njoj jer nije hteo da radi sa Vikom. Nakon što je bio uveren da će Meki biti odstranjen iz ekipe, Džulijen je prihvatio unapređenje, i sada je zvanični član Udarne jedinice.

Administracija i policija

  • Dejvid Asaveda (Benito Martinez) je politički ambiciozan bivši policijski kapetan, izabran u Gradsko veće grada Los Anđelesa. On je jedan od glavnih supernika Vika Mekija, iako su često i nerado sklapali saveze iz raznih razloga. Oralno je silovan pod pretnjom pištolja, što je dovelo do toga da sklopi savez sa gospodarem droge Antoanom Mičelom, koji bi ubio njegovog silovatelja u zatvoru.
  • Klodet Vims (Karol Kristin Hilarija Paunder) je detektiv veteran. Klodet je samoimenovani glas morala u Ambaru i često se sukobljava sa Vikom zbog njegovih taktika. Crnkinja je koja ima problema sa poštovanjem autoriteta. Klodet je otkrila Daču da je 15 godina imala bolest koja slabi imuni sistem. U 5. sezoni biva imenovana kapetanom nakon više neuspelih pokušaja da to postane.
  • Holand «Dač» Vagenbah (Džej Karns) je oktarakterisan po mnogima kao osoba koja ne ume da se uklopi u društvo, iako je uspešan detektiv. On je prvi kada je reč o rešavanju nasilnih zločina zbog velike umešnosti u profaljingu seriskih ubica. Zajedno sa partnerom, detektivom Klodet Vims, Dač je po mnogima centar morala u seriji zbog svoje volje da učini pravu stvar uprkos iskušenjima da se upusti u nezakonite policijske aktivnosti.
  • Danijel «Deni» Sofer (Ketrin Dent) je pozornik koji želi da postane detektiv. U nestalnoj je vezi sa Vikom, i u složenom odnosu sa Dačom. Postavljena je na kancelarijski posao zbog trudnoće, a nakon rođenja bebe uzima materinsko. Identitet bebinog oca nije zvanično poznat, ali je više puta snažno naglašeno da bi to mogao biti Vik. Nakon odsustva se vraća u Ambar gde dobija unapređenje.

Prijem kod publike

Prljava značka je dobila bezbrojne hvale kritičara zog svog realizma, a naročito zbog realnog prikaza nasilja bandi u Los Anđelesu.[4] Iako nisu korišćena imena pravih bandi, bande u seriji su bazirane na njima.[5] Bande Latinosa imaju imena kao što su "Veličanstveni", "Biz-Latinosi" i "Torosi", i oni su stalan trn u oku Udarne jedinice u prvim sezonama serije, dok su crnačke bande u kasnijim sezonama postale izražajnije. Takođe, veliki broj scena je sniman u korejskim četvrtima, kao i zavere u kojima uloge imaju jermenski gangsteri. Kako bi realzam bio još jači, u seriji se jako malo koristi muzika u pozadini dodata u montaži.

Zanimljivosti

  • Keti Kejlin Rajan (Korin Meki) je u stvarnosti udata za tvorca serije Šona Rajana, i dugogodišnja je prijateljica za ženom Majkla Čiklisa, Mišel.
  • Outm Čiklis (Kesidi Meki) je ćerka Majkla Čiklisa, a glumi mu i ćerku u seriji. Međutim, Čiklis kaže da joj ne dopušta da gleda seriju.
  • Značke koje nose policajci su drugačije od pravih znački policije Los Anđelesa. Stoje na pogrešnoj strani grudnog koša, a i izgled je drugačiji. To je učinjeno da bi se napravila razlika između policajaca iz serije i onih pravih, koji su se žalili da su prikazani kao previše korumpirani.
  • Valton Gogins i Kenet Džonson su i u stvarnosti najbolji prijatelji.
  • Pesma sa špice se zove "Just Another Day" i izvode je Vivijan En Romero, Ernesto Džej Bautista i Rodni Alehandro.
  • Lik detektivke Klodet Vims je bio napisan za muškarca, ali su tvrci uvideli da bi bolji uticaj imala kao žensko.
  • Za Jermene se u seriji često kaže da su "balkanski gadovi" ili "istočnoevropski", iako Jermenija nije na Balkanu, niti je uopšte u Evropi.

Reference

Spoljašnje veze