Rob Reiner – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: gl:Rob Reiner
ArthurBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: simple:Rob Reiner
Red 56: Red 56:
[[pl:Rob Reiner]]
[[pl:Rob Reiner]]
[[pt:Rob Reiner]]
[[pt:Rob Reiner]]
[[simple:Rob Reiner]]
[[sv:Rob Reiner]]
[[sv:Rob Reiner]]

Verzija na datum 29 decembar 2009 u 01:51

Rob Reiner

Rob Reiner na dodjeli nagrada Emmy godine1988.
Ime po rođenjuRobert Reiner
Rođenje 6.3. 1947.
Šablon:SAD- Bronx, New York, SAD
Nagrada Emmy
Sporedni glumac u humorističkoj seriji
1974, 1978 All in the Family
IMDb profil


Robert "Rob" Reiner ( 6.3. 1947.-) je američki glumac, režiser, priducent i pisac. Kao glumac, Reiner je postao slavan zahvaljujući ulozi liberalnog zeta Michaela "Meathead" Stivica u humorističkoj seriji All in the Family, a za istu je dobio dvije nagrade Emmy 1970-ih. Kao režiser, bio je nomiran od Directors Guild of America za rad na Stand By Me, When Harry Met Sally..., i A Few Good Men. Školovao se na UCLA Film School.

Reiner se rodio u Bronxu, u porodici etabliranog komičara Carla Reinera i njegove kći Estelle, a djetinjstvu proveo u gradu New Rochelle. U dobi od 13 godina se s porodicom preselio u Los Angeles gdje je pohađao srednju školu na Beverly Hillsu i University of California, Los Angeles.

Reiner je postao slavan ulogom Michaela "Meatheada" Stivica, liberalnog zeta Archieja Bunkera.

Od 1971. do 1981. je bio oženjen za glumicu i režiserku Penny Marshall s kojom ima kći, glumicu Tracy Reiner. Od 1989. je oženjen za Michele Singer.

Od kasnih 1990-ih se bavio i politikom kao aktivist za zabranu i oghraničenje pušenja. Godine 1998. je u Kaliforniji uspješno progurao referendum o porezu na cigarete. Međutim, kada je imenovan na mjesto kalifornijske državne komisije Prvih pet, došao je pod udara kritike zbog vođenja kampanje za financiranje državnih vrtića. Zbog optužbi za korištenje državnog novca u kampanji je referendum propao, a Reiner bio prisiljen podnijeti ostavku.

Reiner je od politike daleko poznatiji po uspješnim filmovima 1980-ih i 1990-ih kao što su The Princess Bride, Stand By Me i This Is Spinal Tap (a sve je prdizucirao Norman Lear) —mnogi od njih su doživjeli kult-status. Posljednji, zamišljen kao parodija rock-dokumentaraca, smatra se jednim od najuspješnijih lažnih dokumentaraca u historiji.

Reiner je kasnije režirao komercijalno uspješne filmove koristeći svoju kompaniju Castle Rock. Među njih se ubrajaju Misery, A Few Good Men, i komercijalno najuspješniji - When Harry Met Sally...,koji je postao klasnik romantične komedije. Međutim, nakon katastrofalnog fijaska fiolma North, došlo je do krize u njegovoj karijeri koje označavaju komercijalni i od kritike odbačeni neuspjesi kao što su Alex & Emma i Rumor Has It.

Vanjski linkovi