Vincent van Gogh – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: yo:Vincent van Gogh
Red 127: Red 127:
[[war:Vincent van Gogh]]
[[war:Vincent van Gogh]]
[[yi:ווינצענט וואן גאך]]
[[yi:ווינצענט וואן גאך]]
[[yo:Vincent van Gogh]]
[[zh:梵高]]
[[zh:梵高]]
[[zh-min-nan:Vincent van Gogh]]
[[zh-min-nan:Vincent van Gogh]]

Verzija na datum 28 novembar 2009 u 22:04

Vincent van Gogh (30.3. 1853. - 29.7. 1890.) je nizozemski slikar koji se smatra jednom od najvećih ličnosti u historiji evropske umjetnosti, ali i klasičnim primjerom neshvaćenog umjetnika. U posljednjih deset godina života je izradio 900 slika i 1100 crteža, ali nijedan od njih nije bio poznat sve do trenutka kada je, mučen duševnom bolešću, počinio samoubojstvo. Nakon smrti su mu slike postale poznate i cijenjene, da bi danas postizale rekordne cijene na aukcijama.

Bio je teolog i sveštenik u rudniku i slikao je rudare tamnim mrkozelenim bojama. Posle kratke pariske impresionističke faze kada rasvetljava paletu i napušta socijalne teme, Van Gogh odlazi u Arl, na jugu Francuske, gde započinje njegov arlezijski period. On je kopirao Milea, Gauguin i Lotreka. Intenzivno je koristio crvenu i zelenu boju i povodom svoje slike Kafana noću piše svom bratu Theo u Parizu: "Soba je krvavo crvena i tamnožuta, u sredini je zeleni bilijar i četiri svetiljke limunove boje, koje bacaju narandžasto-zelenu svetlost. Svuda se bore najrazličitije zelene i crvene boje: u sitnim likovima protuva koje spavaju, u praznoj i žalosnoj sobi... Pokušao sam da crvenim i zelenim izrazim strašne strasti ljudske duše."

Van Gogh je začetnik kolorističkog ekspresionizma. Kada je Paul Gauguin došao u Arl počeo je da slika zajedno sa Van Goghom, ali ubrzo njih dvojica počinju da se svađaju. Gauguin ga napušta, a Van Gogh odlazi u duševnu bolnicu u San Remi, gde odseca sebi uvo, kažnjavajući se tako. Na slikanju u prirodi, kada mu nije išlo od ruke, ubio se pištoljem, kojeg je nosio zbog šumskih životinja, u svojoj 37. godini života.

Najpoznatija dela

  • Ljudi koji jedu krompir (1885)
  • Suncokreti (1888)
  • Žitno polje i čempresi
Žitno polje sa vranama: 1890

Weblinks

Šablon:Link FA