Max Verstappen – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 32: Red 32:
* {{twitter|Max33Verstappen}}
* {{twitter|Max33Verstappen}}


{{Svjetski prvaci u Formuli 1}}
{{Authority control}}
{{Lifetime|1997||Versappen, Max}}
{{Lifetime|1997||Versappen, Max}}
[[Kategorija:Nizozemski vozači Formule 1]]
[[Kategorija:Nizozemski vozači Formule 1]]

Verzija na datum 12 decembar 2021 u 22:42

Maks Ferštapen

Max Verstappen
Max Verstappen

Opšti podaci
Datum rođenja 30. 9. 1997. (1997-09-30) (26 god.)
Mesto rođenja Haselt (Belgija)
Podaci iz F1
Državljanstvo Nizozemska Holanđanin
Trenutni tim Red Bull Racing-Honda
Broj trka 81
Svetskih šampionata 0
Pobeda 5
Podijuma 22
Pol pozicija 0
Najbržih krugova 4

Maks Emilijan Ferštapen (hol. Max Emilian Verstappen) je holandski automobilista i takmičar u formuli 1. Njegovo rodno mesto je Haselt. Njegov otac je Jos Verštapen, bivši vozač u formuli 1. Iako je njegova zemlja rođenja Belgija, Maks u formuli 1 nastupa pod zastavom Holandije. Verštapen je najmlađi takmičar, pobednik trke, osvajač podijuma i bodova u istoriji formule 1. Zanimljivo je da je Maks vozio svoje prve trke u formuli 1 a da još nije bio stekao vozačku dozvolu.

Karijera u Formuli 1

Sezona Šablon:F1. je njegova prva u formuli 1. Vozi za Toro Roso a timski kolega mu je Karlos Sains jr. U svojoj prvoj sezoni je uspeo da osvoji više bodova od svog starijeg timskog kolege i time je postao najmlađi osvajač bodova u formuli 1 ikada. Agresivnim načinom vožnje je privukao pažnju javnosti. Iako je imao zaključen ugovor sa Toro Rosom za celu 2016. godinu, Red bul rejsing je odlučio da već na petoj trci za sezonu Šablon:F1. (VN Španije) unapredi Verštapena u svoj tim[1]. Na taj način je Danil Kvjat izgubio svoje mesto u Red Bulu i vraćen je u tim Toro Roso.

Od 5.maja 2016. godine, njegov timski kolega je Danijel Rikardo.Max sada vozi za Red Bull zajedno sa Alex Albonom Racing Na VN Španije za sezonu Šablon:F1, Ferštapen je zabeležio prvu pobedu u svojoj karijeri u Formuli 1 i time postao najmlađi pobednik i osvajač podijuma u formuli 1 ikada. Ova dva rekorda Ferštapen je uspeo da zabeleži već na svojoj prvoj trci za i time postao novi nosilac tih rekorda, koji su se do tog trenutka pripisivali Sebastijanu Fetelu. Ferštapen je jedini holandski vozač koji je pobedio na trci u formuli 1.[2]

Reference

  1. „New line-up for Spain”. RedBullRacing.com. 5 May 2016. 
  2. Richards, Giles. „Max Verstappen becomes youngest man to drive a Formula One car”. The Guardian News and Media Limited. 

Vanjski linkovi