Kvint Lolije Urbik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8.1
 
Red 19: Red 19:


== Vanjske veze ==
== Vanjske veze ==
* [http://www.roman-britain.org/people/urbicus.htm Lollius Urbicus]
* [http://www.roman-britain.org/people/urbicus.htm Lollius Urbicus] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20070219111124/http://www.roman-britain.org/people/urbicus.htm |date=2007-02-19 }}


{{sequence|
{{sequence|

Aktualna verzija na datum 2 oktobar 2021 u 22:25

Kvint Lolije Urbik

Kvint Lolije Urbik (Quintus Lollius Urbicus, 2. vijek) bio je rimski u doba vladavine cara Antonina Pija, najpoznatiji kao guverner Britanije.

Rodio se kao sin Marka Lolija Senekiona, numidijskog zemljoposjednika, i njegove supruge Granije Honorate. Karijeru je započeo za vrijeme cara Hadrijana kao oficir u Donjoj Germaniji, potom pomoćnik guvernera Azije. U današnjem Beču je komandirao X Gemina legijom, a potom je odlikovan zbog zasluga u gušenju Bar Kohbinog ustanka 135-136. Iste je godine imenovan i konzulom. Oko godine 139. ga je novi car Antonin Pije imenovao guvernerom Britanije. Tamo se istakao pohodima sjeverno od Hadrijanovog zida, kojima je rimska vlast proširena, odnosno dovoljno konsolidirana da bi se izgradila nova utvrđena granica poznata kao Antoninov zid. Dio historičara vjeruje da je po povratku u Rim između 146. i 160. služio kao gradski prefekt.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Prethodi:
nepoznati, potom Publius Mummius Sisenna
rimski guverneri Britanije Slijedi:
Gnaeus Papirius Aelianus