Razlike između izmjena na stranici "Deklaracija nezavisnosti (Sjedinjene Države)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rescuing 2 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
m (Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Američka Deklaracija nezavisnosti na Deklaracija nezavisnosti (Sjedinjene Države): ovo je slu)
(Rescuing 2 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8)
 
[[John Adams]] je bio vođa zagovornika nezavisnosti, koja je jednoglasno potvrđena 2. jula. [[Komitet petorice]] već je bio osmislio službenu deklaraciju, koja bi bila spremna kada Kongres bude glasao po pitanju nezavisnosti. Termin "deklaracija nezavisnosti" ne koristi se u samom dokumentu.
 
Adams je ubijedio komitet da odabere [[Thomas Jefferson|Thomasa Jeffersona]] za stvaranje prvobitnog koncepta tog dokumenta,<ref name="digitalhistory">[http://www.digitalhistory.uh.edu/learning_history/revolution/revolution_declaringindependence.cfm "Declaring Independence"] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20120630192551/http://www.digitalhistory.uh.edu/learning_history/revolution/revolution_declaringindependence.cfm |date=2012-06-30 }}, ''Revolutionary War'', Digital History, University of Houston. From Adams' notes: "Why will you not? You ought to do it." "I will not." "Why?" "Reasons enough." "What can be your reasons?" "Reason first, you are a Virginian, and a Virginian ought to appear at the head of this business. Reason second, I am obnoxious, suspected, and unpopular. You are very much otherwise. Reason third, you can write ten times better than I can." "Well," said Jefferson, "if you are decided, I will do as well as I can." "Very well. When you have drawn it up, we will have a meeting."</ref> kojeg bi kongres kasnije uredio kako bi stvorio konačnu verziju. Deklaracija je u konačnici predstavljala formalno objašnjenje zašto je Kongres 2. jula, više od godinu dana nakon izbijanja [[Američki rat za nezavisnost|Američkog rata za nezavisnost]], glasao za proglašenje nezavisnosti od VB. Rođendan nacije, Dan nezavisnosti, slavi se 4. jula, iako je Adams želio da to bude 2. juli.
 
Nakon potpisivanja dokumenta 4. jula, Kongres je objavio Deklaraciju nezavisnosti u više oblika. Isprva je objavljena kao Dunlapov primjerak koji je naširoko tiskan i čitan u javnosti. Izvorna kopija iskorištena za štampanje istog izgubljena je i moguće je da je to bila kopija koju je u rukama držao Thomas Jefferson.<ref name=":0">Boyd (1976), ''The Declaration of Independence: The Mystery of the Lost Original'', pg. 438</ref> Jeffersonov prvobitni koncept, zajedno sa izmjenama koje u načinili John Adams i [[Benjamin Franklin]], te Jeffersonove bilješke o izmjenama koje je načinio Kongres, čuvaju se u Kongresnoj biblioteci. Najpoznatija verzija Deklaracije, potpisana kopija koju često smatraju službenim dokumentom, izložena je u Nacionalnoj arhivi u [[Washington, D.C.|Washingtonu]]. Tu kopiju naručio je Kongres 19. jula, a većinski potpisao 2. augusta.<ref>
 
: "Kada u toku historije postane nužno za jedan narod raskinuti političke veze koje su ga spajale s drugim i zauzeti među silama ovog svijeta posebno i ravnopravno mjesto koje mu daju zakoni prirode i Bog te prirode, dužno poštovanje mišljenja čovječanstva zahtijeva od njega da objavi sve ono što ga je navelo na to odvajanje."
* [http://wikisource.org/wiki/The_Declaration_of_Independence Cijeli tekst (na engleskom jeziku)] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060615094522/http://wikisource.org/wiki/The_Declaration_of_Independence |date=2006-06-15 }}
 
== Izvori ==
145.535

izmjena

Navigacijski meni