Stražarska kula (Jehovini svjedoci) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
1/20
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
 
Red 7: Red 7:


== Tiraž ==
== Tiraž ==
Ovo je polumesečni časopis, a trenutni tiraž svakog izdanja za javnost (onaj koji izlazi prvog u mesecu) iznosi oko '''93 miliona primeraka''' i ta cifra je u stalnom porastu. Sada izlazi na 357 jezika, a izdavači se stalno trude da pronađu načina za izdavanje na dodatnim jezicima. "Stražarska kula" je potpuno neprofitabilni časopis i njegovo izdavanje, štampanje i otpremanje, kao i sama distribucija do čitalaca deo je biblijskog obrazovnog dela koje se u potunosti podupire dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom širom sveta.
Ovo je polumesečni časopis, a trenutni tiraž svakog izdanja za javnost (onaj koji izlazi prvog u mesecu) iznosi oko '''93 miliona primeraka''' i ta cifra je u stalnom porastu. Sada izlazi na 414 jezika, a izdavači se stalno trude da pronađu načina za izdavanje na dodatnim jezicima. "Stražarska kula" je potpuno neprofitabilni časopis i njegovo izdavanje, štampanje i otpremanje, kao i sama distribucija do čitalaca deo je biblijskog obrazovnog dela koje se u potunosti podupire dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom širom sveta.


Ovaj časopis ima i svoj propratni pod nazivom ''[[Probudite se!]]''.
Ovaj časopis ima i svoj propratni pod nazivom ''[[Probudite se!]]''.

Aktualna verzija na datum 3 juli 2021 u 01:12

Watchtower logo

Naziv[uredi | uredi kod]

Pun naziv ovog časopisa je Stražarska kula - glasnik Jehovinog Kraljevstva. Ovo je novi naziv za isti časopis koji je do decembra 2007. izlazio pod sličnim nazivom: Kula stražara - objavljuje Jehovino Kraljevstvo. Ove promene odnose se na naš jezik, dok je na mnogim drugim jezicima naziv ostao nepromenjen u odnosu na dosada korišten. Ova opaska može biti korisna za one čitaoce koji bi bili zbunjeni novim nazivom misleći da je u pitanju neki novi časopis. On je zapravo isti, sa istom svrhom i istim stilom, od istog izdavača i temeljen na istim izvorima. Male promene koje su se dogodile predstavljaju tehničke izmene koje imaju za cilj smanjenje troškova proizvodnje i transporta, kao i pojednostavljenje distribucije, naročito za one čitaoce koji vole aktuelnosti i dobro promišljene komentare na osnovu Biblije, ali manje vole da se upuštaju u studiozne analize određenih tema. Zato je časopis podeljen u dva dela, od kojih svaki izlazi mesečno. Svakog prvog u mesecu izlazi "izdanje za javnost", a svakog petnaestog "izdanje za proučavanje" koji uglavnom služi Jehovinim svedocima i njihovim gostima da bi na redovnim sedmičnim sastancima zajednički proučavali određene biblijske teme. Tako ovaj časopis obezbeđuje simultani program biblijskog obrazovanja u celom svetu, na preko 357 jezika, u preko 240 zemalja gde su Svedoci aktivni.

Svrha[uredi | uredi kod]

Na uvodnoj stranici svakog izdanja u vezi sa svrhom izdavanja ovog časopisa stoji sledeće: "Svrha časopisa Stražarska kula jeste da slavi Jehovu Boga, Vrhovnog Vladara čitavog svemira. Ovaj časopis nam otkriva značenje svetskih događaja u svetlu biblijskih proročanstava, baš kao što su se sa stražarskih kula u drevna vremena mogla pratiti dešavanja u daljini. Teši ljude dobrom vešću da će Božje Kraljevstvo, koje je stvarna vladavina na nebu, uskoro okončati sve zlo i pretvoriti zemlju u raj. Podstiče nas da verujemo u Isusa Hrista, koji je umro kako bismo mogli da dobijemo večni život i koji i sada vlada kao Kralj Božjeg Kraljevstva. Ovaj časopis izdaju Jehovini svedoci još od 1879. Ne bavi se politikom i temelji se isključivo na Bibliji."

Tiraž[uredi | uredi kod]

Ovo je polumesečni časopis, a trenutni tiraž svakog izdanja za javnost (onaj koji izlazi prvog u mesecu) iznosi oko 93 miliona primeraka i ta cifra je u stalnom porastu. Sada izlazi na 414 jezika, a izdavači se stalno trude da pronađu načina za izdavanje na dodatnim jezicima. "Stražarska kula" je potpuno neprofitabilni časopis i njegovo izdavanje, štampanje i otpremanje, kao i sama distribucija do čitalaca deo je biblijskog obrazovnog dela koje se u potunosti podupire dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom širom sveta.

Ovaj časopis ima i svoj propratni pod nazivom Probudite se!.

Spoljne veze[uredi | uredi kod]