Wikipedija:Pijaca – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Global ban proposal notification
oznaka: isporuka masovne poruke
Red 147: Red 147:
==Obavijest o prijedlogu za globalnu blokadu==
==Obavijest o prijedlogu za globalnu blokadu==
Pozdrav. Obavještavamo zajednicu da je u tijeku prijedlog za globalnu blokadu [[User:Kubura|suradnika Kubura]] koji je aktivan na ovoj wiki. Pozvani ste sudjelovati u raspravi na [[m:Request for comment/Global ban for Kubura]]. Hvala. [[Korisnik:Blablubbs|Blablubbs]] ([[Razgovor sa korisnikom:Blablubbs|razgovor]]) 22:30, 14 novembar 2020 (CET)
Pozdrav. Obavještavamo zajednicu da je u tijeku prijedlog za globalnu blokadu [[User:Kubura|suradnika Kubura]] koji je aktivan na ovoj wiki. Pozvani ste sudjelovati u raspravi na [[m:Request for comment/Global ban for Kubura]]. Hvala. [[Korisnik:Blablubbs|Blablubbs]] ([[Razgovor sa korisnikom:Blablubbs|razgovor]]) 22:30, 14 novembar 2020 (CET)

== [[m:Special:MyLanguage/Community Wishlist Survey 2021/Invitation|Community Wishlist Survey 2021]] ==

<div class="plainlinks mw-content-ltr" lang="en" dir="ltr">
[[File:Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg|thumb|48px]]
The '''[[m:Special:MyLanguage/Community Wishlist Survey 2021|2021 Community Wishlist Survey]]''' is now open!
This survey is the process where communities decide what the [[m:Community Tech|Community Tech]] team should work on over the next year. We encourage everyone to submit proposals until the deadline on '''{{#time:j xg|2020-11-30|{{PAGELANGUAGE}}}}''', or comment on other proposals to help make them better.
The communities will vote on the proposals between {{#time:j xg|2020-12-08|{{PAGELANGUAGE}}}} and {{#time:j xg|2020-12-21|{{PAGELANGUAGE}}}}.

The Community Tech team is focused on tools for experienced Wikimedia editors.
You can write proposals in any language, and we will translate them for you. Thank you, and we look forward to seeing your proposals!
</div>

<span lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">[[m:user:SGrabarczuk (WMF)|SGrabarczuk (WMF)]]</span>

19:09, 20 novembar 2020 (CET)
<!-- Message sent by User:SGrabarczuk (WMF)@metawiki using the list at https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:SGrabarczuk_(WMF)/sandbox/1&oldid=20689939 -->

Verzija na datum 20 novembar 2020 u 20:09

Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Stara diskusija na temu uvođenja konvertora za transliteraciju ćirilica⇿latinica

Vandalizam anonimnih korisnika

Primetio sam dosta čestu pojavu vandalizma ili besmislenog uređivanja članaka (poput ovog) od strane neregistrovanih korisnika, posebno sa mobilnih telefona. Obzirom da nemamo dovoljno patrolera, kao na drugim wiki, koji bi se redovito time bavili, šta mislite o predlogu da onemogućimo uređivanje za anonimne korisnike? Osobe sa svojim korisničkim nalozima to uglavnom ne rade. --Mladifilozof (razgovor) 22:26, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)

Na primer, ovde nam je neko, pre gotovo pola decenije, izmenio značenje termina tako da postanu potpuno pogrešni, i niko to od tada nije primetio. --Mladifilozof (razgovor) 22:32, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)
Vandalizma je sve više, a sudeći po opsegu, moguće da smo na meti i botova.--Mladifilozof (razgovor) 14:12, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Ja sam načelno za to, ja - dapače - ako vidim neki članak koji se češće tako vandalizira od strane IP adresa ga odmah zaključam. Sad, jasno, ne može čovjek sve popratiti, ali ja sam načelno za. S tim da ja ne znam kako bi se to izvelo, mislim da bi OC Ripper to trebao znati. Mi stvarno nemamo baš puno anonimaca - ljudi koji uređuju uglavnom uređuju preko accounta - tako da ne bismo baš puno izgubili. Ja sam primijetio dosta slučajeva "dječjih" izmjena, kao da se djeca u OŠ ili SŠ sprdaju pa onda namjerno šaraju po Wiki :/ --E.A.Poe 14:50, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Osnovni principi, II. Nije u skladu s Osnovnim principima da se onemogući uređivanje anonimnim korisnicama/korisnicima. Štoviše, naglašen je globalni konsenzus o tome, uklanjanjem ovoga uređivanja, jer, Osnovni principi iznad su wikipedijskih lokalnih konsenzusa. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 0,42; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Postoji li onda neki drugi standardan način da se ovo zaustavi? Neke od promena su veoma opasne, kao na primer one koje su unete u članku o struji, što sam gore naveo. Wikipedija je kredibilan izvor informacija mnogim ljudima, a ovakve dezinformacije na našim stranicama (neko je zamenio značenja pojmova jednosmerne i naizmenične struje) mogu potencijalno izazvati smrtni ishod. --Mladifilozof (razgovor) 12:23, 22 rujan-септембар 2020 (CEST)
Jedino pojačan rad svih uključenih u projekt. Postoji i čaroban odgovor na svako pitanje, tako i pitanje bilo kakve odštete: Wikipedia:Opće odricanje od odgovornosti (na wikipodacima). -- Несмир Кудилович (разговор) 21,41; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Ja sam protiv zaključavanja stranica po defaultu. Zaključavanje stranica se mora primjenjivati od slučaja do slučaja, odnosno samo za one članke i one stranice za koje je vrlo vjerojatno da će biti učestale mete vandalizma. --OC Ripper (razgovor) 13:40, 23 rujan-септембар 2020 (CEST)
Izgleda da često nije u pitanju neki ciljani vandalizam, pre mi izgleda kao "deca se igraju", ali problem je što prevazilazi naše kapacitete patroliranja, te takve besmislene ili štetne izmene opstaju u člancima više godina. Ukratko, mnogo je manje nas koji gradimo, nego anonimnih koji ruše. Samo želim da ukažem na ovaj ogroman problem i možda zajedno pronađemo neko održivo rešenje, bez kršenja duha Wikipedije. Ne znam kakva su iskustva na drugim projektima, ali možda neki autopatroler bot može pomoći, ili obavezno polje sa opisom izmene ili nešto slično. --Mladifilozof (razgovor) 12:28, 24 rujan-септембар 2020 (CEST)

Wiki of functions naming contest

23:22, 29 rujan-септембар 2020 (CEST)

Predlog za upotrebu novog/starog karaktera

Glavni članak: ě

Ne znam koliko vas je čulo za međuslovenski jezik, ali to je neka vrsta međusobno razumljivog jezika za sve Slovene. Glavni cilj mu je razumljivost, što se postiže upotrebom zajedničkih izraza i minimiziranjem dijalektskih razlika - u tom smislu je sličan srpskohrvatskom. Kako bi ujednačio razliku između ekavice, ijekavice, ikavice i jakavice (u bugarskom jeziku), međuslovenski koristi slovo ě. Na primer, reči u kojima se jat različito izgovara pišu se na sledeći način: hlěb, mlěko, vrěme, grěh, rěč... Ako predlog nije previše radikalan, meni se čini da bi nam upotreba ovog karaktera pomogla da ujednačimo naslove. Dakle ne neko formalno uvođenje u jezik, samo tehnička upotreba u naslovima, isto kao što u naslovima često koristimo slova engleske ili nemačke abecede. Šta mislite o tome? --Mladifilozof (razgovor) 00:31, 7 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]

Možda samo za preusmjeravanja? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:14, 12 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]
Niko to neće kucati u pretrazi, pa preusmeravanje nema neku vrednost. Ja sam mislio, na primer, da vreme i vrijeme budu preusmerenja, a naslov članka bude vrěme. Inače, upravo pročitah da se taj znak već koristio u srpskohrvatskoj latinici. --Mladifilozof (razgovor) 00:45, 22 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]

Pošto nema većeg protivljenja, ja sam probe radi preimenovao članak u Vrěme. Neka ovo za sada bude jedini naslov takve vrste, pa ako se ispostavi kao loše vratićemo. P.s. U međuvremenu sam saznao da se tzv. rogato ě zapravo koristilo u srpskohrvatskom jeziku tokom čitavog 19. veka.

Okej, s obzirom da se radi o slovu/glasu koji nije dio nijedne suvremene abecede sa srpskohrvatskog govornog područja i s obzirom da sam uvjeren da velik broj čitatelja neće imati blage veze o čemu se radi, revertao sam promjenu jer je za ovo potreban konsenzus. Dakle, ovo nije situacija gdje se možemo voditi logikom "šutnja znači pristanak", s obzirom na to da se uvodi nešto što više nije dio naše grafije. To što se nešto koristilo prije 200 godina ne znači da se može koristiti i danas; tom se logikom vode i jezični puristi pa nasilno mijenjaju jezik. To, ovdje, dakako, nije slučaj, ali radi se o historijskom grafemu koji je velikoj većini danas nepoznat i osobno ne vidim razloga zašto bismo uvodili nešto što se koristilo prije 200 godina, a danas je nepoznanica. Dakle, ja sam protiv toga, ali sam revertao naprosto zato što prijedlog nije dobio podršku. Kolegica Maria nije podržala prijedlog, kao ni nitko drugi. Prijedlog je bio postavljen u formi "Šta mislite o tome?", što znači da se bez mišljenja nije smjelo intervenirati. Nigdje nije bilo naznačeno da se to planira provesti, već se tražilo mišljenje za provođenje. S obzirom da prijedlog nije dobio baš nikakvu podršku, vratio sam revert dok takve podrške ne bude. Ali eto, ako se treba formalno izjašnjavati, ja sam protiv prosto zato što smatram da bilo kakve nasumične (a pogotovo dvostoljetne) intervencije u jezik (i to radi adaptacije na neki fiktivni hibridni jezik?) nisu prikladne i protivne su duhu jezika kao takvog. Bilo kojeg jezika :) --E.A.Poe 12:15, 4 novembar 2020 (CET)[odgovori]
Ja sam po ovom pitanju suzdržan. "Vrěme", s jedne strane, može poslužiti kao kompromisno rješenje između dva standarda, ali je, s druge strane njegova praktična vrijednost prilično upitna, s obzirom da teško mogu zamisliti da itko ukucava "vrěme" u tražilicu kako bi pronašao članak o vremenu.--OC Ripper (razgovor) 12:29, 4 novembar 2020 (CET)[odgovori]
Ni ja nisam sklon takvoj ideji. --Orijentolog (razgovor) 07:05, 6 novembar 2020 (CET)[odgovori]

Call for feedback

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Pomozite pri prevođenju na Vaš jezik.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Hvala vam! Qgil-WMF (talk) 19:17, 7 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]

Important: maintenance operation on October 27

-- Trizek (WMF) (talk) 19:11, 21 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]

Wiki of functions naming contest - Round 2

23:10, 5 novembar 2020 (CET)

Uređivanje stranica za razgovor onemogućeno za IP korisnike

Zašto bilo koji pokušaj izmjene stranice za razgovor na :sh: rezultuje ispisom poruke o greški (naizmjenično):

  1. Greška: Upozorenje: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna. Nekonstruktivna uređivanja biti će brzo uklonjena, a prekomjerno ili ponovljeno nekonstruktivno uređivanje će uzrokovati da vaš račun ili IP adresa budu blokirani. Ukoliko vjerujete da je vaše uređivanje konstruktivno, možete ga ponovo poslati da ga potvrdite. Kratak opis pravila sprječavanja zloupotreba koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka
  2. Greška: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je uređivanje konstruktivno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali učiniti. Kratak opis pravila spriječavanja zloupotrebe koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka

--5.43.72.55 08:21, 7 novembar 2020 (CET)[odgovori]

Možda se radi o zaštićenim stranicama koje mogu uređivati samo registrirani korisnici? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 06:57, 8 novembar 2020 (CET)[odgovori]

Obavijest o prijedlogu za globalnu blokadu

Pozdrav. Obavještavamo zajednicu da je u tijeku prijedlog za globalnu blokadu suradnika Kubura koji je aktivan na ovoj wiki. Pozvani ste sudjelovati u raspravi na m:Request for comment/Global ban for Kubura. Hvala. Blablubbs (razgovor) 22:30, 14 novembar 2020 (CET)[odgovori]

SGrabarczuk (WMF)

19:09, 20 novembar 2020 (CET)