Professor Pyg – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Poništena izmjena 41010103 korisnika Edgar Allan Poe (razgovor)
oznaka: poništenje
m Vraćene izmjene Andrija1234567 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Edgar Allan Poe
oznaka: vraćanje
Red 136: Red 136:


=== Film ===
=== Film ===

Professor Pyg je imao samo jedno pojavljivanje na filmu i to u animiranom filmu ''[[Suicide Squad: Hell to Pay]]'' iz [[2018.]] godine. Ova verzija Pyga bila je dio narativnog kontinuiteta DC-jevog animiranog univerzuma, a glas joj je posudio [[James Urbaniak]].<ref>{{cite web|url=https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/suicide-squad-hell-pay-sets-voice-cast-1073646|title='Suicide Squad: Hell to Pay' Sets Voice Cast (Exclusive)|website=[[The Hollywood Reporter]]|access-date=February 21, 2018|archive-url=https://web.archive.org/web/20180226010931/https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/suicide-squad-hell-pay-sets-voice-cast-1073646|archive-date=February 26, 2018|url-status=live}}</ref> Ova verzija Pyga bila je prilično dosljedna stripovskim iteracijama, međutim Pyg se u filmu pojavio tako malo da je nemoguće razabrati koliko su autori doista preuzeli od Morrisona. Pyg u filmu radi kao ilegalni kirurg za kriminalce, a u operacijama mu asistiraju njegovi [[Dollotron]]i. [[Two-Face]] ga inicijalno unajmi kako bi kirurški odstranio njegovu [[Harvey Dent|dobru stranu]], međutim prije nego operacija otpočne, [[Scandal Savage]] otima Pyga kako bi hitno operirao njezina [[Vandal Savage|oca]]. Pyg je trebao implantirati mističnu kartu besmrtnosti u Vandalova prsa, što je on i učinio, samo da bi ga Vandal nakon toga ubrzo ubio, čime je Pygova priča u ovom narativnom kontinuitetu završena.


=== Video igre ===
=== Video igre ===

Verzija na datum 12 august 2020 u 21:21

Professor Pyg
Professor Pyg
Naslovnica stripa Batman #62 (ožujak 2019.)
Olovka i boja: Mitch Gerads
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeBatman #666
(srpanj 2007.)
KreatoriGrant Morrison
Andy Kubert
Podatci iz priče
Alter ego Lazlo Valentin
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeCircus of Strange
Leviathan
Moći i sposobnosti
Vješt naučnik i kemičar
Izrazito sposoban kirurg

Professor Pyg, pravim imenom Lazlo Valentin, fiktivni je superzlikovac iz stripova izdavačke kuće DC Comics, koji se mahom pojavljuje kao protivnik superheroja Batmana i njegovih saveznika. Professor Pyg je jedan od novijih zlikovaca iz Batmanove Rogues Gallery, a unatoč činjenici da se pojavio tek 2007. godine, stekao je priličan notoritet te je često korišten u stripovima i u deriviranim materijalima. Pygovi tvorci su Grant Morrison i Andy Kubert, a svoj debi imao je u stripu Batman #666 (srpanj 2007.);[1] Morrison je Professora Pyga opisao kao jednog od najbizarnijih i najluđih Batmanovih protivnika, kazavši da su pri njegovom stvaranju doista htjeli napraviti lika koji djeluje uznemirujuće.[2]

U stripovima, Professor Pyg je serijski ubojica opsjednut idealizmom, a inspiracija za njegov lik dolazi od pjesme "Pygmalism", a bazirana je na Pigmalionovom efektu. Pyg ubija svoje žrtve i želi ih "transformirati" u idealne verzije njih samih, čime ih zapravo pretvara u bizarne "marionete" po imenu Dollotroni, a koje on u potpunosti kontrolira. S obzirom na njegovu opsjednutost, Pyg ne preže pred korištenjem krajnje morbidnih i nehumanih metoda kako bi stvorio svoje Dollotrone, koji zapravo predstavljaju utjelovljenje te idealizirane vizije. Uz to, Pyg je predvodnik kriminalne skupine Circus of Strange, koju koristi kako bi hvatao svoje žrtve. Njegov sin, Janosz Valentin, također je kriminalac i očev nasljednik, a operira pod aliasom Son of Pyg.

Iako je relativno novi zlikovac u odnosu na neke "starosjedioce" iz Batmanove prošlosti, Professor Pyg je zbog svojih karakteristika bio prilično dobro prihvaćen među publikom te se pojavio i u nekolicini deriviranih materijala. Samo godinu dana nakon stripovskog debija pojavio se u animiranoj seriji Batman: The Brave and the Bold, a kasnije je bio prisutan i u seriji Beware the Batman te animiranom filmu Suicide Squad: Hell to Pay. U četvrtoj sezoni serije Gotham, Pyg se pojavio kao jedan od glavnih zlikovaca, a tumačio ga je nagrađivani glumac Michael Cerveris. Pojavio se i kao sekundarni zlikovac u igri Batman: Arkham Knight, gdje mu je glas posudio Dwight Schultz.

Pregled lika

Professor Pyg imao je svoj debi u stripu Batman #666 (srpanj 2007.), u priči koja je nosila naslov "Batman in Bethlehem", s tim da je prvo pravo narativno pojavljivenje u glavnom kontinuitetu imao u priči "Batman Reborn", koja je išla u prvim izdanjima stripa Batman and Robin. Njegov tvorac, autor Grant Morrison, predstavio ga je kao novog zlikovca u kanonu o Batmanu, zajedno s ilustratorom Andyjem Kubertom, a cilj im je bio stvoriti dotad "najbizarnijeg, najluđeg" lika iz stripova o Vitezu tame. S obzirom da je debitirao u modernom periodu, Pyg s jedne strane nije morao prolaziti kroz brojne revitalizirajuće promjene kao drugi Batmanovi zlikovci (oni s dužim stažom su s godinama mijenjani kako bi bili sve opasniji i mračniji), dok je s druge strane odmah mogao biti kreiran kao mračan i uvrnut lik, s obzirom da je to odgovaralo estetici razdoblja u kojem je "rođen".

Direktna inspiracija za njegov lik bila je pjesma "Pygmalism" japanske pjevačice Kahimi Karii, a koju je napisao Momus.[3] Iako njegovo ime pri izgovoru aludira na svinju (engl. "pig"), radi se o igri riječima na temu mitološkog Pigmaliona (engl. Pygmalion), s kojim se Pyg često uspoređuje; njegova je priča zapravo uvrnuta verzija Pigmalionove mitološke priče. Istovremeno, referenca na svinje je zadržana tako što Pyg, kako bi sakrio svoje lice, na glavi nosi svinjsku masku. Njegovo pravo ime je Lazlo Valentin, a inicijalno je predstavljen kao sitni kriminalac i vođa ekstremne cirkuske družine, Circus of Strange. U jednom trenutku, Valentin je doživio shizofreni slom i postao superzlikovac po imenu Professor Pyg, što je obrađeno u stripu Batman Incorporated, gdje je Doctor Dedalus ispričao Pygovu genezu, iako se Pyg osobno nije pojavio u priči.[4]

Na sebe gleda kao na perfekcionista koji želi dovesti ljude do savršenstva. Njegov modus operandi uključuje otmice ljudi, koje tada podvrgava svojim morbidnim eksperimentima te ih, koristeći kirurške zahvate i kemiju, pretvara u "marionete" koje može kontrolirati, a koje naziva Dollotronima. Ponekad, mada rjeđe, svoje žrtve pretvara u hibride između čovjeka i životinje. Professor Pyg je bez sumnje jedan od najopasnijih i najmorbidnijih protivnika Viteza tame. Morrison je želio stvoriti lika koji bi bio potpuno odvojen od stvarnosti i koji će na čitatelje djelovati zastrašujuće, u čemu je i uspio. Pygova geneza povezana je sa stvarnim eksperimentalnim postupcima s polovice XX. vijeka, a kako se lik razvijao otkriveno je i da ima "lažnu majku" izrađenu od drveta i čavala, koja mu stalno govori (zbog shizofrenije ima i izražene auditorne halucinacije) da poboljša svoje kriruške vještine. Zanimljivo je kako Morrison, iako je razvio detaljnu genezu za Pyga, nije bio siguran hoće li se lik ponovo pojaviti s obzirom na to koliko je morbidan bio,[5] ali Pyg je, unatoč pauzama, opstao i postao dio kanona o Batmanu te je dobio pohvale struke i publike.

Biografija

S obzirom na činjenicu da je debitirao tek 2007. godine, Professor Pyg je prošao kroz vrlo malo promjena od svog debija do danas. Naime, za razliku od likova koji su se pojavili prije nekoliko desetaka godina, Pyg je debitirao u periodu kada je njegova morbidna priča bila prihvatljiva kako stilski, tako i među publikom. S toga nije bilo potrebe za usklađivanjem njegove priče s estetikom razdoblja, što se moralo napraviti s mnogim Batmanovim zlikovcima, koji su svoje karijere započeli sukladno stilskim zahtjevima Zlatnog ili Srebrnog doba stripa. Pygova priča je s vremenom produbljivana i postajala je još morbidnijom, ali nikakve značajnije promjene u strukturi lika nisu vršene, tako da je Pyg jedan od rijetkih potpuno konzistentnih zlikovaca iz stripova o Batmanu, što omogućava lakše praćenje njegove geneze i sagledavanje njegove priče kao koherentnije cjeline.

Stvaranje i debi

Professor Pyg se prvi puta pojavio u stripu Batman #666 (srpanj 2007.), u priči "Batman in Betlehem", koju je napisao Grant Morrison, a ilustrirao Andy Kubert.[1] Priča je smještena izvan glavnog kontinuiteta, u nedefiniranoj bliskoj budućnosti u kojoj je Damian Wayne postao Vitez tame nakon Batmanove smrti, ali tek nakon što je prodao dušu Vragu u zamjenu za mogućnost zaštite Gotham Cityja. Damianov Gotham je mračan, kaotičan, kao i svijet u kojem obitava, a njegov je Batman puno brutalniji od onog njegova oca. Professor Pyg se u ovom stripu pojavljuje samo kratko, a sam Morrison nije otkrio gotovo ništa o njemu, osim da je bio dio manje skupine šefova gothamskih kriminalaca. Na samom početku priče, Batman upada u crkvu kako bi spasio otetu djevojčicu, samo da bi ga napao jedan od Pygovih Dollotrona, također djevojčica; Batman ju ubije, a nakon toga dolazi načelnica Gordon, kći pokojnog Jima Gordona, i konfrontira Batmana, koji ubrzo bježi. Nedugo zatim, jedan od prisutnih inspektora komentira zvjerstvo učinjeno nad Dollotronom, kazavši kako onaj tko je to uradio ne zaslužuje živjeti.[1] Nekoliko trenutaka kasnije, policajci otkrivaju leš Professora Pyga, koji je naopako razapet na križu u crkvi; to je bilo Pygovo jedino pojavljivanje u stripu.[1]

Iako je debi imao u stripu Batman #666, Professor Pyg se u glavnom narativnom kontinutetu prvi puta pojavio tek u stripu Batman and Robin #1 iz 2009. godine, kada su čitatelji po prvi puta vidjeli kako zapravo izgleda.

Pyg se, na koncu, ipak pojavio u glavnom narativnom kontinuitetu i to u Morrisonovom serijalu Batman and Robin. S obzirom da je bio Morrisonova kreacija, Pyg se pojavio kao prvi zlikovac u trodijelnoj priči koja je išla kroz prva tri broja stripa koji se pojavio 2009. godine; radnja ovoga stripa prati Dicka Graysona kao Batmana i Damiana Waynea kao Robina, a smještena je nakon cijelog niza velikih stripovskih događanja u kojima je pravi Batman navodno umro.[6] Na samom početku priče, Dick i Damian ulove zlikovca Mister Toada, antropomorfnu žabu koja, zajedno s još dvojicom kriminalaca, pokušava prokrijumčariti domino pločice; Mr. Toad otkrije kako rade za Professora Pyga, međutim po dolasku u policiju odbija išta govoriti.[7] Dok je Toad u pritvoru, iz napuštenog cirkusa prema gradu kreće skupina djevojaka koje izgledaju kao velike lutke, a ubrzo skupina cirkuskih nakaza - među kojima su gorući čovjek i divovska bradata žena - napada policijsku postaju kako bi oslobodili Toada. Niko, jedan od kriminalaca što su bježali s Mr. Toadom na početku, planira bijeg sa svojom kćerkom, Sashom, ali ga u tome sprečavaju ranije spomenute "žive lutke" i njihov predvodnik - Professor Pyg.[7] Nakon što se njegov leš pojavio u ranije spomenutom Batman #666, Professor Pyg se prvi puta pojavio upravo u Nikovom stanu, gdje je prikazan u cijelosti - odjeven u kao kombinacija kirurga i mesara - ali pod svojom zloglasnom svinjskom maskom. Pyg tada informira Nika kako ga je izdao - iako Niko, zanimljivo, uopće ne poznaje Pyga - te kako će njegovu ružnoću pretvoriti u savršenstvo, nakon čega na njega stavi masku kao onu što je nose "žive lutke" te kreće, pred njegovom kćerkom, operirati nad njime kako bi ga pretvorio u Dollotrona.[7]

Batman i Robin su se, u međuvremenu, obračunali s Pygovim pomoćnicima, ali nisu spriječili smrt Mr. Toada. Dok Dick priča s Alfredom i traži savjete, Damian samostalno kreće u potragu za Pygom, nakon što je uspio izvući neke informacije od Big Topa. Batman i Robin su ranije već otkrili kako je Toad bio dio skupine Cirque d'étrange, ekstremne cirkuske družine koju je predvodio Lazlo Valentin, poznatiji pod aliasom Professor Pyg. Damian ubrzo dolazi do Pygovog skrovišta (tzv. "Svinjca"), gdje ga jedan od Dollotrona moli za pomoć, ali ga prekasno upozori na ostale, tako da Damian ubrzo postaje Pygov zatočenik.[8] Dick je u međuvremenu dobio dopuštenje od Jima Gordona da "ispita" Phosphorusa Rexa ("gorućeg čovjeka"), koji mu je otkrio potrebne podatke.[9] Na drugom kraju grada, Damian se probudio taman kada je Pyg krenuo operirati na Sashi, što je omelo uvrnutog zlikovca pa je ovaj odlučio prvo "obraditi" Damiana.

Slavna "Sexy Hot Disco" scena u sklopu koje je Pyg, pred zarobljenim Damianom Wayneom, demonstrirao razinu svoje uvrnutosti i morbidnost njegove patologije. Ova scena je danas vjerojatno najreferentniji primjer za prikaz razine bizarnosti njegova lika.

Međutim, prije nego je krenuo, Pyg je po prvi puta demonstrirao uvrnutost svoje psihe; dotad je bilo poznato kako je Pyg sadistički ubojica, ali njegov plesni monolog (slavna "sexy disco hot" scena)[9] pokazao je koliko je njegova patologija (vidi niže) zapravo uznemirujuća i uvrnuta. Pyg je također otkrio kako razgovara sa svojom "majkom" (zapravo drvena konstrukcija od daska i čavala s maskom i vlasuljom), koja ga stalno motivira da bude bolji te se on konstantno trudi doseći savršenstvo.[9] Iako postaje evidentno da je Pyg doživio slom (čak i on sam govori kako ga bespotrebno tjeraju da pije antipsihotike, naizvajući sebe umjetnikom), njegova opasnost leži u činjenici da je unatoč psihozi vrlo opasan i da jako dobro organizira svoje kriminalne aktivnosti; on ima uvrnut pogled na realnost, ali je kognitivno itekako organiziran.[9] Međutim, dok Pyg odrađuje svoj plesni monolog, Damian se uspijeva osloboditi i napadne Pyga i njegove Dollotrone; dolazi do borbe.[9] Dick je u međuvremenu otkrio kako je Pyg imao plan pustiti opasan "virus", pomoću kojega bi mogao kontrolirati umove zaraženih, po Gothamu. Dick je uspio spriječiti jednog od Dollotrona da raširi "virus", nakon čega je krenuo pomoći Damianu.[9] Iako je obećao pomoći Sashi, Damian se sukobio s Pygom te ju je na koncu ostavio, nakon što ga je Pyg povukao sa sobom dok je pokušao pobjeći u cirkuskom vlakiću. Činilo se da će mahniti Pyg svladati Damiana, međutim tada je došao Dick i njih su dvojica zajedno svladali pomahnitalog zlikovca.[9] Dick objašnjava kako je "virus" zapravo aerosolni narkotik te kako je Valentin, odnosno Pyg inicijalno financirao svoj cirkus i svoje eksperimente dilajući taj narkotik ruskim mafijašima i trgovcima ženama; kasnije je shvatio potencijal svoje droge te ju je odlučio osobno iskoristiti za svoje uvrnute planove.[9] Prije odlaska, Dick daje Gordonu antidot što ga je pronašao u Pygovom skrovištu.

Liječnici su u međuvremenu zaprimili i sve Dollotrone, međutim ispostavilo se kako je Pygov "operativni rad" bio takav da su maske bile pričvršćene za njihova lica, tako da je mogućnost oporavka i poništavanja transformacije bila nepostojeća.[9] Pyg je ubrzo odveden u zatvor (zatvorenik broj #0500), gdje je likovao kako je cijeli Gotham inficiran onime čime je inficiran i on, te kako se "Pyg uvukao" u pore građana Gothama i samoga grada.[9] Što se tiče Sashe, ona je pobjegla iz skrovišta prije nego su ju Batman i Robin pronašli, a nastavak njezine priče prikazan je u narednim izdanjima stripa, u kojima Pyga - iako je direktno utjecao na njezinu priču - nije bilo.[9]

Zanimljivo je primijetiti kako Pyg u glavnom kontinuitetu nijednom nije prikazan bez maske; u stripu Batman #666 njegovo se lice vidi normalno, međutim u glavnom kontinuitetu nikada nismo vidjeli lice koje se krije iza maske. Morrison i Quitley prikazali su samo dijelove (zna se, primjerice, da ima smeđu kosu), međutim onih par scena gdje je Pyg bio bez maske prikazano je tako da mu se lice nije moglo jasno vidjeti, čime je njegov stvarni izgled ostao nepoznanica.

Povratak Professora Pyga

Osim što se ranije pokazao kao sadist, Pyg je demonstrirao i mazohističku crtu kada se bodljikavom žicom omotao oko "Majke", drvene konstrukcije koja se prvi puta pojavila još ranije. Kako se činilo, bol mu je stimulirala um.

Nastavak priče o Professoru Pygu uslijedio je u stripu Batman and Robin #13 (kolovoz 2010.),[10] koji je započeo priču "Batman and Robin Must Die", a nadovezao se na povratak Brucea Waynea u glavni kontinuitet, nakon što je njegov povratak prikazan u stripu Batman: The Return of Bruce Wayne. Na samom početku te priče, Dick i Damian razgovaraju s Jokerom, nakon što su ranije otkrili da je on Domino ubojica, koji je, između ostalih, ubio i Mister Toada, ali od njega otkriju kako postoji neka veća, zakulisna igra koje još nisu svjesni. Dick tada odlazi s Gordonom do svog skrovišta te povezuje aktualne događaje s narativom inicijalnog Pygovog plana te zaključi kako je Pyg moguće podvalio antidot, dok bi se pravi "virus" aktivirao tek nakon nekog posebnog katalizatora, poput obične prehlade, a onda zarazio praktički cijeli grad. Dok njih dvojica raspravljaju, saznaju da je Joker želio popričati s Damianom nasamo, na što Dick poludi i odmah s Gordonom krene do policije, bojeći se da bi Damian mogao ubiti Jokera.[10] Međutim, njih dvojica ne stignu do lokacije jer Dickovu letjelicu sruše dva kriminalca; kada izađu iz srušene letjelice, zaprepaste se kada shvate da su ih okružili ni manje ni više nego Pygovi Dollotroni.[10] U međuvremenu, kriminalci su iskoristili novonastali kaos kako bi, po naredbi svog šefa - misterioznog El Penitentea - oslobodili Pyga, kojemu su dostavili novu masku.[10]

Pyg je u međuvremeno došao do svog nalogodavca, El Penitentea, za kojeg je radio cijelo vrijeme. El Penitente, zapravo doktor Simon Hurt, ali kojega je Morrison "oživio" kao Thomasa Waynea, daljeg rođaka Brucea Waynea, davno je unajmio Pyga te mu je ponudio da smisli i realizira svoju vlastitu morbidnu viziju Gothama, što je rezultiralo aktualnim planom, čiji je krajni cilj pretvoriti Gotham u svjetsko središte kriminala.[11] Dr. Hurt otkriva kako je Valentin kao cirkuski zabavljač jeo žarulje i nabijao svoje genitalije na daske od mahagonija, objašnjavajući tako njegovu trenutnu poziciju (bio je naopačke obješen na svojoj "Majci", drvenoj konstrukciji koja se pojavila i ranije, i omotan bodljikavom žicom), ali i njegovu uvrnutu viziju novog Gothama.[11] Kako se ispostavlja, Hurt želi potpuni kaos, a Pyg - koji je opsjednut kaotičnim savršenstvom, čak toliko da koristi botoks i brojne stimulanse, smatrajući da je potpuno otporan na bol - mu se tu pokazao kao idealan suradnik. Hurt i Pyg su nakon napada na Dicka i Gordona oteli načelnika, a potonji je Pygu omogućio da pred publikom transformira Gordona u primjer poslušnika novog kaosa. Joker je u međuvremenu prevario Damiana i pretvorio ga u svog podanika, a slično je organizirao i za druge žrtve, sve s ciljem da napadne organizaciju Black Glove, koju predvodi upravo dr. Hurt.[11] Prije nego što je krenuo raditi na Gordonu, jedan od članova publike je počeo pokazivati znakove Jokerovog plana, a realizacija da je Joker krenuo na njega natjerala je Hurta i Pyga na paničnu reakciju; ubrzo se pojavio i Batman, koji je krenuo na Pyga i uspio ga je svladati, ali onda ga je oborio Gordon, koji je bio izložen Pygovom virusu, mada ne u potpunosti, ali ipak dovoljno da se ne može izboriti protiv njegovog djelovanja. Hurt i Pyg likuju zbog raspleta situacijue.[11] Nakon ovog incidenta, Joker je nastavio maltretirati Damiana te ga je uspio nagovoriti da zajedno surađuju protiv Hurta, koji je iskoristio novonastali kaos te se prikazao u javnosti kao Thomas Wayne, Bruceov otac za kog se vjerovalo da je ubijen kobne noći kada je Joe Chill ubio Batmanove roditelje.[10][12] Hurt je zapravo, kako je već rečeno, samo dalji rođak Brucea i Thomasa Waynea, ali je iskoristio situaciju kako bi realizirao svoj plan.

Oslobođen, Damain Wayne pronalazi kamion u kojem Pyg prevozi otrovanog Gordona i još nekoliko Dollotrona. Damian lako svlada Pyga, a Gordon se u međuvremenu uspije osloboditi utjecaja otrova; Damian ga pošalje natrag u policiju i krene za Pygom, ali njegovi "zombiji" su brojniji i svladaju Damiana, kojeg odvode do Hurtovog skrovišta, gdje se nalazi i Dick Grayson.[12] Hurt pogodi Dicka metkom koji ga ne ubije, ali mu izazove unutarnje krvarenje u glavi koje će ga ubrzo pretvoriti u biljku, osim ako Damian ne prisegne na vjernost njemu. Hurt tada krene prema misterioznoj kutiji koju je Batman navodno ostavio u prošlosti, što Hurt - koji je star najmanje nekoliko stoljeća, ali je magijom prolongirao svoj život - zna te ju želi otvoroti. Međutim, ispostavi se kako su Dick i Damian anticipirali Hurtove namjere te su podmetnuli kutiju u kojoj je bio samo jedan Batarang s porukom "Imam te!" (engl. "Gotcha!"); Dick i Damian tada napadaju zbunjenog Hurta, a ubrzo se u prostoriji pojavljuje još jedan Batman, zapravo Bruce Wayne, koji se konačno vratio u sadašnjost nakon lutanja kroz prošlost.[12] Bruce Wayne, Dick Grayson i Damian Wayne kreću u okršaj s Hurtom, ali Wayne ubrzo šalje Dicka i Damiana da se obraćunaju s Pygom, koji je usred grada pokrenuo paradu svojih "zombija" i Dollotrona, želeći stvoriti savršeni kaos.[13] Dick i Damian su na ulicu postavili uređaj te su prevarili Pyga da mu se obraća njegova "Majka"; kada je Pyg shvatio varku, bilo je prekasno. Dick i Damian su ga napali, a iako je on naredio svojim podanicima da krenu na njih, činjenica da im je ponudio neograničene količine droge natjerala ih je da krenu na njega, kako bi se domogli onoga što žele. Bijesna rulja svladala je Pyga, koji je kasnije završio s Gordonom u policiji.[13] Lice mu je i u ovoj sceni bilo pokriveno krpom, tako da je nakon drugog pojavljivanja Pygovo lice još uvijek ostalo misterij. Do kraja priče, Batman se uspješno obračunao s Hurtom, kojega je na kraju dokrajčio Joker, mada Batman nije bio uvjeren da je to pravi kraj Simona Hurta.[13]

Ova iteracija Professora Pyga (tzv. Pre-Flashpoint Professor Pyg), kratko se pojavila u serijalu Convergence, koji jest bio dio New 52 brenda, ali je vratio likove iz ranijih razdoblja. Pyg je bio dio skupine Batmanovih protivnika koji su napali Thomasa Waynea, tzv. Flashpoint Batmana,[14] samo da bi smrtno stradao u tom obračunu, zajedno s brojnim drugim zlikovcima.[15] U stripu Batman Incorporated: Leviathan Strikes! (veljača 2012.), otkriveno je kako Pyg ima sina, Janosza, koji povremeno djeluje pod zločnačkim aliasom Son of Pyg.[16]

New 52

DC Comics je u rujnu 2011. godine odlučio ponovo pokrenuti svoje stripove pod novim imenom - The New 52. Iako su temeljne priče iz ranijih kontinuiteta zadržane, New 52 je uspostavio novi narativni kontinuitet.[17] New 52 verzija Professora Pyga debitirala je cameo nastupom u stripu Batman #1 (studeni 2011.), gdje je Pyg bio dio skupine zlikovaca koji su pokušali pobjeći iz Arkhama, ali su ih zajednički spriječili Batman i Nightwing.[18] U narednom je periodu imao još nekoliko cameo pojavljivanja kao jedan od zatvorenika u Arkhamu, ali bez konkretne narativne uloge.[19][20][21][22] Prvu veću ulogu imao je u serijalu Forever Evil, odnosno njegovom spin-offu Arkham War, a prvi put je viđen u prvom broju serijala kao jedan od brojnih zlikovaca oslobođenih iz Arkhama i Blackgatea, na skupu što ga je organizirao Crime Syndicate of America.[23] Kasnije je viđen zajedno s drugim zlikovcima iz Gothama kako divlja po gradskim ulicama.[24] U prvom broju Arkham Wara saznajemo kako je nakon podjele grada Pyg preuzeo Memorijalnu bolnicu, gdje je izvodio svoje morbidne eksperimente uz pomoć Dollotrona.[25] Jedna od njegovih žrtava bio je violinist koji je lošije svirao zbog boli u lijevoj ruci, tako da mu je Pyg amputirao ruku i na njeno mjesto zašio lijevu nogu.[25] Dok se divio svom djelu, Pyga je posjetio Scarecrow, koji ga je upozorio na skori Baneov dolazak; Bane je, naime, planirao preoteti kontrolu nad cijelim gradom, iako su se kriminalci dogovorili da će podijeliti grad među sobom na jednake dijelove. Scarecrow je pokušao upozoriti Pyga i pridobiti ga na svoju stranu, međutim Pyg je inicijalno odbio suradnju te preusmjerio Cranea na Penguina, novog gradonačelnika; Scarecrow mu je tada rekao kako će vjerojatno izbiti rat, što je Pyga obradovalo jer će kao upravitelj bolnice imati više materijala za svoje eksperimente, te mu je dodao da je sada pravo vrijeme za potpuno oslobođenje, odnosno za stvaranje ozbiljne štete.[25] Na samom kraju ovog broja, Bane doista upada u Pygovu bolnicu dok ovaj uživa u umirujućem učinku bolnih krikova svojih "pacijenata".[25] Bane govori Pygu kako je vrijeme luđaka završeno te kako on preuzima njegov teritorij, nakon čega ga premlati i ubije nekoliko Dollotrona.[25] U međuvremenu izbija potpuni rat između Banea i Arkhamita predvođenih Scarecrowom, međutim Bane je, unatoč svim Craneovim manevrima, uspješniji. Pyg se ponovno pojavljuje - polomljen i u zavojima - na sastanku Arkhamita, na kojem im Scarecrow obznani da je uspio proizvesti male količine Baneovog Venoma te da im ga svima planira dati kako bi zajedno porazili Banea.[26] Vjerujući Craneovoj sugestiji da je Venom u vinu koje im je posluživao, zlikovci odbiju njegov plan, međutim Crane im objasni kako je vino potpuno bezopasno te kako je Venom raspršen zrakom, odnosno da su svi već inficirani; nakon toga, zlikovci se počinju pretvarati u monstruozne verzije sebe, dok im Crane govori da je vrijeme da ubiju Banea.[26] Venom je imao regenerativni učinak na Pyga, koji je pod utjecajem Venoma bio dio skupine koja je napala Banea i njegove ljude; iako se činilo da je Bane svladan, ovaj se oporavio te je iskoristio činjenicu da je djelovanje Venoma kod njegovih protivnika počelo jenjavati kako bi ih svladao.[27] Nakon toga je sklopio dogovor s Penguinom i dobio grad za sebe, međutim to je trajalo samo do Batmanovog povratka. Pyg se više nije pojavljivao nakon ove borbe.

Strip Damian: Son of Batman bio je prednastavak slavne priče "Batman in Betlehem" (Batman #666), a prikazao je kako je Damian Wayne postao Batman. Professor Pyg debitirao je upravo u originalnoj priči, a u ovom prednastavku prikazan je kako pokušava skupinu djece pretvoriti u Dollotrone. Ovo je ujedno prvi puta da je lice Professora Pyga jasno prikazano, bez njegove karakteristične svinjske maske.

Andy Kubert je 2013. godine izdao prednastavak priče "Batman in Betlehem" (Batman #666), naslovljen Damian: Son of Batman, koji je u četiri broja prikazao kako je Damian preuzeo Batmanov kostim od svog oca. S obzirom da je svoj debi imao upravo u originalnom Kubertovom stripu, Pyg se očekivano pojavio i u prednastavku, točnije u drugom broju iz serijala.[28] Nakon što gotovo ubije svog oca u borbi, Damian odlazi kod oca Gordona, koji mu govori da nije kasno da postane Batman i preuzme očev moralni kodeks; potresen svim događanjima, Damian odluči uzeti očev kostim te se zaklinje kako će biti bolji i kako će zadovoljiti očeve standarde, nakon čega odlazi u napušteni Arkham, gdje je navodno viđen Joker.[28] Nakon istraživanja po napuštenoj zgradi, Damian u bivšoj Jokerovoj sobi otkrije pramen crvene kose te to poveže s jednim od svojih protivnika - Professorom Pygom. Damian pojuri do Pyga, koji - bez maske (to je prvi puta da je Pyg prikazan bez svoje karakteristične maske na način da mu se lice jasno vidi) - drži skupinu djece zatočenima te ih planira pretvoriti u svoje Dollotrone.[28] Kada Damian dođe, Pyg pobijesni i pošalje svoje Dollotrone na njega, koji uspijevaju svladati novog Batmana i izbaciti ga kroz prozor zgrade u rijeku.[28] Damian bude teško ozlijeđen u ovom okršaju, ali ga Alfred uspije spasiti. Nešto kasnije, Damian napadne i svlada Pygove suradnike, međutim sam Pyg (koji je u ovoj priči značajno stariji nego u ranijim inkarnacijama) uspijeva pobjeći i nikada nije uhvaćen,[29] odnosno - sve do trenutka kada se njegov naopako razapeti leš ne pojavi na samom početku stripa Batman #666.[1]

U ovom se periodu Pyg pojavio i u nekolicini drugih stripova, među kojima je i jedan o Batwoman, ali u naglašeno sporednim ulogama. Prvu veću ulogu u naraciji imao je u serijalu Batman Eternal, koji je startao u travnju 2014. godine. U prvom broju Snyderove priče, Pyg se pojavljuje kao prvi Batmanov protivnik, na samom početku priče.[30] Tu saznajemo kako je Pyg oteo i drogirao skupinu djece, međutim Gordon i policija su ga pronašli i pokušali zaustaviti, ali su bili nemoćni protiv Pygovog arsenala.[30] Po dolasku Batmana, Pyg i njegovi suradnici dali su se u bijeg; Batman je krenuo za Pygom, a Gordon za ostalima. I dok je Batman relativno brzo i relativno lako svladao Pyga, Gordon je gotovo poginuo u podzemnoj, gdje su dva vlaka udarila jedan u drugi, ali ga je u posljednjem trenutku spasio upravo Batman, koji je stigao na vrijeme do njega.[30] Ubrzo se ispostavlja kako se Carmine Falcone vratio u Gotham te je pokrenuo rat protiv Penguina za kontrolu nad gradom; u sklopu toga, Falcone je digao u zrak jedan od laboratorija Professora Pyga te je za to okrivio Batmana. Bijesan, Pyg se odlučio na osvetu te je iz svog laboratorija u tvornici za preradu mesa Sinclair's Meat poslao hrpu svojih Dollotrona na Batmana.[31] Iako se bori, Batman na koncu ne uspijeva svladati toliki broj bezumnih Dollotrona te završava pred Pygom, koji mu objašnjava zašto je ovo sve pokrenuo; Batman mu tada objašnjava kako mu je Falcone smjestio te kako on samo koristi Pyga kao diverziju za svoj planirani napad na Penguinovu kockarnicu.[31] Shvativši da je Batman u pravu, Pyg pobijedni, što Batman iskoristi da ga svlada i na koncu ostavi za policiju da ga uhapse.[31] Međutim, u neočekivanom obratu, Gordonov zamjenik (Gordon je u međuvremenu uhapšen i pritvoren pod lažnim optužbama), Jack Forbes, odluči osloboditi Pyga kako bi Gothamu poslao poruku da policija ne surađuje s Batmanom;[31] naime, unatoč ratu među bandama, Forbes je u cijeloj priči odlučio usmjeriti resurse policije u hvatanje Viteza tame. Nedugo nakon ovog incidenta, vidimo Falconeovog suradnika, Bixbyja Rhodesa, kako u svom pogonu za proizvodnju automobila (zapravo tajni laboratorij za Falconea) pokazuje jedan automobil, ali pod haubom pronalazi svinju u kojoj se nalazi bomba, koja ubrzo eksplodira i uništi postrojenje; Professor Pyg promatra cijelu scenu s vrha obližnje zgrade, objašnjavajući kako se osvećuje Falconeu te kako je od tog trenutka cijeli Gotham postao njegov laboratorij.[31] Falcone je u međuvremenu oteo Catwoman, kojoj se planirao osvetiti zbog ožiljaka koje mu je napravila na licu, ali njegov će plan ubrzo osujetiti Pyg, koji je u društvu četvorice pomoćnika, hibrida između čovjeka i životinja sa životinjskim glavama (pijetao, konj, bik i jarac), upao u GC Hotel, pobio Falconeove ljude i na koncu svladao samog Falconea, planirajući ga podvrgnuti svojim bizarnim eksperimentima.[32] Međutim, dok je Pyg pričao i iznosio svoj plan, razmišljajući također što će s Catwoman, Batman je došao do hotela i svladao Pyga i njegove lakeje, ostavivši ih pritom za policiju, dok je on sam pobjegao s Catwoman; Falcone je također ostao na lokaciji.[32] Nešto kasnije je otkriveno kako je Pyg ovoga puta doista zatvoren, tako da ga je Red Robin morao posjetiti u zatvoru kako bi popričao s njim.[33] Pyg je kasnije premješten u Arkham, gdje je stavljen pod nadzor profesora Achillesa Mila.[34] Profesor Milo osobno preuzima skrb nad Pygom, ali ga zapravo "oslobađa" te ga odvodi u posebnu prostoriju u aziliju, gdje ga "oslobađa" tako što ga izloži neugodnom susretu[34] s Deaconom Blackfireom, koji je oživio i planirao napad na Gotham. S ovim je činom Pyg zaključio svoju priču unutar serijala Batman Eternal; kasnije se još pojavio na ekranu u jednom od brojeva, međutim njegova uloga u naraciji je završila s njegovim susretom s Blackfireom. Iako nije direktno otkriveno što se dogodilo tokom tog susreta, činjenica da se Pyg nastavio pojavljivati ukazuje na to da je preživio susret.

Pygova daljnja pojavljivanja u New 52 kontinuitetu bila su manjeg značaja i rijetko je kada imao značajniju ulogu u priči. O pojavljivanju u serijalu Convergence već je bilo riječi, dok je njegov posljednji značajniji nastup bio u stripu Teen Titans #15 (veljača 2016.), u priči koja je bila dio serijala Robin War.[35] Raven obavijesti Teen Titanse kako osjeća nekakvu paklenu energiju u napuštenoj kazališnoj dvorani u Gothamu, nakon čega dio skupine odlazi istražiti. U dvorani prvo nalijeću na veliku skupinu neaktivnih Dollotrona, a ubrzo i na njihovog vođu, Professora Pyga, koji je taman radio na novoj transformaciji; žrtva je bila mlada djevojka, iako se na pozornici nalazila cijela skupina žrtava spremnih za Pygovu "umjetnost".[35] Dok je Pyg nanovo objašnjavao kako planira učiniti svijet savršenim, njegovi su Dollotroni napali i svladali Titanse, koje je Pyg tada zarobio, planirajući dalje eksperimentirati na njima. Između ostalog, iskoristio je Beast Boyja kako bi došao do njegove krvi, dio koje je spremio u posebnu posudu, dok je drugi dio ubrizgao u mladu djevojku na kojoj je eksperimentirao kada su Titansi došli.[35] Bunker se u međuvremenu uspio osloboditi, a djevojka je par trenutaka kasnije reagirala na Beast Boyjevu krv i napala Pyga, pretvorivši se u bizarno životinjski hibrid, kopirajući tako Beast Boyjeve moći. Djevojka je bila van kontrole i tada je napala Bunkera, ali su ju zajednički svladale Power Girl i Raven.[35] Pyg je iskoristio cijelu situaciju i pobjegao s dijelom Dollotrona, a na samom kraju stripa otkriva se kako je spasio ukradenu Beast Boyjevu krv te ju odnio svom "šefu", Brother Bloodu.[35]

DC Rebirth

Svibanj 2016. godine donio je novu promjenu kontinuiteta za DC Comics, koji je odlučio dokinuti New 52 i lansirati DC Rebirth. Rebirth je obnovio određene narativne elemente koji su izbrisani za vrijeme New 52 serijala, ali je održao kontinuitet i nije napravio potpuni retcon kao što je to uradio New 52.[36] Rebirth je trajao relativno kratko, do prosinca 2017., kada je započeo tzv. DC Universe kontinuitet, s tim da su sve priče iz Rebirtha nastavljene bez ikakvih prekida, tako da je u pitanju bio samo soft reboot. U sklopu novog kontinuteta, Pyg je debitirao u stripu Nightwing #17 (svibanj 2017.), gdje se kratko pojavio na samom kraju stripa i tako najavio svoju veću ulogu u daljnjoj naraciji.[37] U tom se stripu Nightwing i Robin (Damian Wayne) nalaze u Francuskoj, gdje traže Shawn Tsang, Nightwingovu djevojku. Koordinate što ih je Shawn ostavila Nightwingu vode ih do opatije na zapadu Francuske, gdje ih napada Dollotron verzija Nightwinga imena Deathwing. Deathwing uspijeva svladati Damiana, a svojim bodežom otruje Nightwinga, koji upada u trans. Obojicu spasi Dollotron verzija Robina, dječak Dinesh Babar, koji se odupre ispranom mozgu i napada Deathwinga, davši tako Nightwingu i pravom Robinu dovoljno vremena da se oporave i svladaju Nightwingovu kopiju. Dinesh im tada ponudi pomoć, a promatrajući Deathwinga i njega, Nightwing i Robin shvate kako je njihov protivnik Professor Pyg te kako je on otao Shawn. Na samom kraju, panel otkriva kako je Pyg doista oteo Shawn i to jer se zaljubio u njezinu umjetnost, smatrajući ih kolegama (Pyg sebe i dalje vidi kao umjetnika koji stvara savršenstvo) i vjerujući kako svojim eksperimentima može osloboditi njezin pravi umjetnički genij.[37] Dollotron Robin pomogao je Nightwingu i Robinu tako što im je otkrio Pygovu lokaciju u Parizu, gdje je Pyg držao govor pred skupinom Dollotrona, planirajući "operirati" na Shawn.[38] Međutim, prije nego Pyg išta uspije, Nightwing i Robin upadaju u prostor i krenu se obračunavati s Dollotronima; Pyg u jednom trenutku odluči napasti Shawn, koristeći što su Nightwing i Damian zauzeti, međutim Damian ju oslobodi i tako osujeti Pyga.[38] Sukob se nastavlja, a nakon što Nightwing otkrije Pygov tajni plan s tekućim olovom skrivenim u jednom kipu i spasi Robina, Shawn napadne Pyga i udari ga nogom u međunožje, što ovoga onesposobi.[38] Dok su se superheroji sukobili s Pygom, Dollotron Robin je čuvao Deathwinga i pokušao pobuditi njegovu pravu ličnost, ali bezuspješno - Deathwing je prevario lažnog Robina, ubio ga i kasnije došao na lokaciju, gdje je napao i oteo Damiana nakon što je ovaj izašao jer mu se učinilo da vidi lažnog Robina; to je, zapravo, bila varka, s obzirom da je lažni Robin bio mrtav.[38] Nightwing i Shawn kasnije izvode Pyga, a kada shvate da nema Robina, napadaju Pyga, koji im uslijed psihotičnog napadaja otkrije kako on nije njihov stvarni protivnik te kako je cijelo vrijeme radio za Simona Hurta.[38]

Panel iz stripa Nightwing #18 (lipanj 2017.), gdje je pravo, nemaskirano lice Professora Pyga prikazano po prvi puta u glavnom narativnom kontinuitetu DC Comicsa. Raniji prikaz njegova lica u Kubertovoj priči zapravo je alternativna budućnost koja nije direktno povezana s glavnim kontinuitetom.

Bio je to kraj za Pyga u ovoj priči, s obzirom da je do kraja tek spomenut te se pojavio kao halucinacija, ali pravi Pyg se više nije pojavio. Iako je zadržao sve psihopatološke odlike iz ranijih verzija, Pyg je ovdje doživio malu promjenu dizajna, tako da je imao masku s naslikanim brčićima i beretku, što je zapravo bio prilagođen "francuski kostim", sukladno mjestu radnje priče.[38] Također, nakon sukoba mu je Nightwing skinuo masku tako da je ova priča bila prva u sklopu glavnog narativnog kontinuiteta (Kubertova priča bila je dio alternativne budućnosti) u kojoj je prikazano lice Professora Pyga.[38] Ova je priča značajna i po tome što je potvrdila raniju genezu Pyga kao bivšeg agenta organizacije Spyral, koji je doživio psihički slom nakon što je konzumirao vlastite sintetičke droge i postao sadomazohistički shizofreničar.[4][38]

Pyg je do kraja 2017. godine imao nekoliko kraćih pojavljivanja. U stripu Batgirl and the Birds of Prey #15 (prosinac 2017.) imao je kratko pojavljivanje; Batgirl i njezine saveznice pronašle su ga kako eksperimentira u napuštenoj bolnici te su ga vrlo brzo svladale i odvele, na njegov zahtjev, u bolnicu. Pyg je ovdje također imao svoj "francuski kostim" (izuzuzev naslikanih brčića na maski, s obzirom da je imao normalnu masku), a priča je još jednom afirmirala genezu iz stripa Batman Incorporated kao kanonsku.[39] Još kraći nastup imao je u stripu Red Hood and the Outlaws #14 (studeni 2017.), gdje su ga na samom početku priče zajednički svladali Red Hood i Artemis.[40] Professor Pyg je ujedno i jedan od nekolicine zlikovaca koji su se pojavili u stripu The Shadow/Batman, crossoveru koji je Viteza tame spojio s jednim od najpoznatijih likova iz šund romana.[41][42] Pyg se pojavio samo u prvom broju stripa, gdje je bombastično napao proslavu Nove godine u New Yorku zajedno sa svojim Dollotronima.[43] Batman i Robin ubrzo interveniraju te pitaju Pyga zašto je, atipično za njega, napao ovako javnu manifestaciju i to izvan Gothama; Pyg je također evidentno rastreseniji nego inače. Dok pokušava odgovoriti, Pyg se slomije i navodi kako mu je netko "oteo" njegove Dollotrone i učinio ih savršenima te da se on samo htio ponovo igrati kao ranije, nakon čega - žalostan i depresivan - liježe na pod i prepušta Batmanu i Robinu da ga privedu.[43] Nešto kasnije, Pyg razgovara s policajcima u pritvoru jedne njujorške policijske postaje, ali u jednom trenutku sve oko njega staje; Pyg moli policajce da pričaju s njim s obzirom da bi ga tišina mogla učiniti nestabilnim, međutim tada se u njegovoj ćeliji pojavljuje Shadow.[43] Pyg ga pita, sukladno svojoj psihopatologiji, je li on zločesta ili loša majka, na što mu Shadow odgovara da on nije njegova majka i da ga zanima zašto je Pyg potegao iz Gothama za njegov grad, New York. Pyg mu tada, znajući jako dobro tko je on, kaže da mu pročita misli i otkrije pravog zlikovca u ovoj priči, što Shadow napravi i otkrije lice kojega potpuno šokira. Dok mu Pyg govori da se mora suočiti sam sa sobom, šokirani Shadow nestaje u sjeni Pygove ćelije.[43] Pyg je još jednom spomenut u drugoj broju stripa, ali se do kraja više nije pojavljivao.

U ožujku 2018. godine, Professor Pyg bio je glavni negativac u stripu Batwoman #11 (ožujak 2018.), gdje je oteo Juliju Pennyworth i planirao ju pretvoriti u Dollotrona, nakon što mu je Alice otkrila pravi identitet Batwoman. Batwoman uspijeva spasiti Juliju, ali ne uspijeva svladati Pyga, koji ostaje na slobodi nakon susreta.[44] U sličnom svojstvu pojavio se i u dva broja stripa Harley Quinn, gdje je naslovna antijunakinja pomogla jednom odbjeglom Dollotronu da svlada Pyga i njegovog suradnika, Reapera.[45] Pyg je imao i cameo nastup u stripu Doomsday Clock, nastavku kultnog stripa Watchmen iz 1986. godine, gdje se može vidjeti među brojnim zlikovcima koji su se okupili na tajnom sastanku što ga je organizirao Riddler.[46] Novo pojavljivanje u stripu Nightwing imao je također ove godine, kada je, zajedno sa svojim Dollotronima, sudjelovao u slavnoj utrci na otoku Harm, s tim da nije želio otkriti razlog sudjelovanja.[47] Krajem 2018. godine, Pyg je imao i nastup u antologiji Cursed Comics Cavalcade, izdanoj povodom Noći vještica, gdje su Robin i Solomon Grundy zajednički tražili djevojčice koje je Pyg oteo; nakon što su ih pronašli, svladali su Pyga i oslobodili djevojčice, a Robin je pustio Grundyja da se vrati u svoje skrovište.[48]

"Knightmare" scena iz stripa Batman #62 (ožujak 2019.), koji je obradio samo jednu u nizu Batmanovih noćnih mora. Batman se u ovoj mori probudio u klaonici gdje ga je dočekao manijakalni Professor Pyg, koji ga je planirao zaklati kao svinju. Specifičnost ove noćne more je što Batman nije mogao govoriti niti čuti Pyga do samoga kraja, a spoznaja da se radi o snu uslijedila je nakon što se iza Pygove maske pojavio Damian Wayne.

Na samom početku stripa Batman #62 (ožujak 2019.), Batman se budi i ispred sebe vidi potpuno pomahnitalog Pyga s mesarskim nožem i kantom punom krvi.[49] Batman ubrzo shvaća da je naopačke zavezan te da se nalazi u klaonici prepunoj svinjskih leševa, čiji su podovi bili natopljeni krvlju.[49] Cijela atmosfera te scene prilično je nadrealna, a ono što je zanimljivo jest da Batman može čuti svoje misli, međutim ne može komunicirati s Pygom niti čuti što ovaj govori, iako ovaj cijelo vrijeme nešto govori.[49] Kada Pyg krene u napad nožem, Batman se uspijeva osloboditi iz svog položaja i uzvratiti Pygu, međutim pomahnitali zlikovac uspije probosti Batmana možem u rebra; Batman preživi napad i pogodi Pyga drškom noža u glavu, na što ovaj padne. Batman ga ponovo pokuša ispitati, ali ne uspijeva izustiti pitanje, niti čuti išta što ovaj govori.[49] Pyg se ponovo domogne noža i promatra Batmana; nakon još jednog nijemog monologa, Pyg otkine komad sirovog svinjskog mesa s jednog od visećih trupala te ga, tako krvavog, pojede pred Batmanom.[49] Batman tada baci svoja dva Bataranga na Pyga, ali ovaj ih uhvati bez problema; dolazi do nove borbe u kojoj Batman ponovo pokuša dobiti odgovore, ali bez uspjeha.[49] Tokom cijelog procesa, Batman promišlja o sebi, o svojim prijateljima i njihovoj sigurnosti, o svojim neprijateljima (posebno se spominje Bane), ali ne uspijeva shvatiti situaciju. Nakon nove borbe, Batman ponovo pusti Pyga, koji stane nasuprot njega i da ga Batman konačno uspije pitati: "Kako sam došao ovdje? Kako ću izaći?".[49] Pyg ga jedno kratko vrijeme gleda, da enigmatičan odgovor ("Malo prase, malo prase..."),[49] nakon čega krene skidati masku, ispod koje se najednom pojavljuje Damian Wayne.[49] Dok Damian odlazi, Batman shvati da je sve to bila samo još jedna u nizu noćnih mora što ih je imao i što će ih imati u jeku priprema za vjenčanje s Catwoman.[49]

U sklopu narative "City of Bane", Professor Pyg je, kako se otkriva na samom početku, postao patrolni policajac pri gothamskoj policiji.[50] Njegova uloga u ovoj priči nije bila pretjerano značajna, iako je bio donekle bitan pijun u Baneovom planu kontrole nad Gothamom uz pomoć Thomasa Waynea. Nešto kasnije, Pyg je u večernjoj patroli s Two-Faceom, koji je također ispran i zaposlen kao patrolni policajac, naišao na prerušenog Brucea Waynea, kojeg su zaustavili zbog kršenja policijskog sata. Nakon što su mu zaprijetili, Bruce, koji se netom prije vratio u Gotham kako bi se razračunao s Baneom i svojim ocem, obojicu ih je svladao bez većih problema. Načelnik Strange kasnije je Thomasu Wayneu rekao kako se Pyg i Two-Face nisu javili, ali je izratio svoje mišljenje da to nije ništa znakovito, posebice jer je Two-Facea teško kontrolirati; Thomas Wayne je to shvatio kao znak da se njegov sin vratio te je odlučio obavijestiti Banea.[51] Pyg više nije viđen do kraja ove narative, ali je sigurno da je njegova policijska karijera završena nakon Baneovog pada. Nešto kasnije, Pyg se mogao vidjeti među zlikovcima okupljenim u Penguinovom tajnom skrovištu, nazvanom "The Cool Room".[52]

Moći i vještine

Professor Pyg je jedan od Batmanovih protivnika koji nema nikakvih inherentnih supermoći; on je samo čovjek. Iako njegova geneza nije nikada otkrila njegovu struku, Professor Pyg je u svim iteracijama prikazan kao vrlo sposoban znanstvenik s cijelom plejadom vještina koje je koristio što u svom radu za organizaciju Spyral, što u samostalnoj kriminalnoj karijeri. Njegova najizraženija odlika su kirurške vještine koje posueduje, a koje redovito koristi u svojim "usavršavanjima". Nije jasno kako je Pyg stekao te vještine, međutim unatoč uvrnutosti njegovih eksperimenata, one su se pokazale izrazito efikasnima jer je veći a njegovih žrtava uspješno pretvorena u Dollotrone, a neki su čak bili i trajno - mada efikasno - unakaženi, poput violinista kojemu je Pyg ruku s kojom je loše svirao uspješno zamijeno nogom.[25] Uz to, Pyg ima i izrazito dobro poznavanje kemije i farmakologije, što također koristi u svom procesu "usavršavanja", ali je intenzivno koristio i dok je radio za Spyral. Naime, Pyg je za organizaciju stalno proizvodio nove farmakološke preparate koji su djelovali na mozak, a u svojim je eksperimentima - prema toj genezi - otišao toliko daleko da je i sam poludio od njih.[4] Uz sve to, Pyg je jako vješt s noževima i drugim oštricama, a solidan je i u borbi jedan-na-jedan, mada uglavnom ne predstavlja problem za Batmana i njegovu obitelj u tom smislu.

Dollotroni

Glavni članak: Dollotroni

Professor Pyg je u svakom od svojih pojavljivanja bio u pratnji svojih Dollotrona, običnih ljudi koje je Pyg proveo kroz svoj proces "usavršavanja" i pretvorio ih u poslušne "lutke". Ti su ljudi podvrgnuti bizarnim kiruriškim zahvatima i ispiranju mozga tako da budu apsolutno poslušni i da se ponašaju kao lutke.

Psihološki profil

"Kao i mitološki Pigmalion, Lazlo sebe smatra nekom vrstom kipara — osim što ne radi s glinom ili mramorom, nego je više fasciniran s transformacijom živih ljudskih tijela... On nema neki stvarni razlog za svoje zločine. Njegov jedini stvarni motiv je njegova umjetnost — nema nikakve osvete, ili plana, ili višeg cilja. Pyg ne slijedi šablonu, niti gradi nekakvu priču. Njegov cilj nije čisti kaos kao kod Jokera, ali isto tako nije sustavan kao Victor Zsasz. On jednostavno želi prošititi svoju uvrnutu koncepciju "savršenstva" u svojim djelima, neovisno o cijeni."

— Meg Downey, u kolumni DC Comicsa[53]

Među svim Batmanovim protivnicima, psihologija Professora Pyga bez imalo sumnje zauzima posebno mjesto. Iako su Batmanovi protivnici tokom godina postajali sve mračniji i uvrnutiji (posebice Joker), Pyg je od samog početka startao kao jedan od najmorbidnijih protivnika Viteza tame. Pygov suautor, Grant Morrison, rekao je da je zamislio da je Pyg "jedan od najčudnijih, najluđih likova koji su se ikada pojavili u stripovima [o Batmanu]", dodavši da "često čujemo kako se Batman bori protiv luđaka, ali ovog smo tipa pokušali predstaviti kao istinski poremećenog i uvrnutog... Professor Pyg nije iz nekog drugog svijeta; on je odavde, ali je jako, jako bolestan". Pišući lika za strip Batman and Robin, Morrison je, inspiriran djelima Davida Lyncha, želio da paneli u stripu, koje je ilustrirao Frank Quitely, izgledaju kao da stvarni svijet prelazi u svijet shizofrenije, paranoje i korištenja narkotika. Dodao je da se, kada se Batman i Robin bore protiv Pyga i njegovih Dollotrona, njih dvojica zapravo bore protiv "jezivih, patoloških mračnih kutaka ljudskog života".[54]

Vjerojatno najprikladniji opis Professora Pyga bio bi - morbidan. Sve ono što Pyg radi moglo bi se opisati navedenim pridjevom i on je iz priče u priču dokazivao kako je jedan od najbizarnijih protivnika Viteza tame. Iako njegova geneza nikada nije detaljno razrađena, poznato je kako je Pyg došao do svoga trenutnog stanja. Prije svoje osobne "transformacije", Pyg je bio znanstvenik za organizaciju Spyral, za koju je proizvodio različite farmakološke preparate i narkotike. U jednom trenutku, genijalni znastvenik je postao žrtva vlastitih preparata te je doživio teški shizofreni slom, nakon kojega je postao superzlikovac Professor Pyg.[4] U nekoliko je navrata potvrđeno da je Pyg obolio od paranoidne shizofrenije, međutim to je samo dio psihopatologija koje ovaj zlikovac prezentira. Što se njegove glavne dijagnoze tiče, Pyg je u nekoliko navrata manifestirao i auditorne halucinacije i paranoju. Auditorne (ali i vizualne) halucinacije Pyg je najčešće manifestirao u kontaktima s "Majkom", drvenom konstrukcijom sastavljenom od dasaka i čavala, na čijem se vrhu nalazi maska s vlasuljom.[9][11]

"Majka" je prvi put predstavljena u stripu Batman and Robin #3, gdje je Pyg komunicirao s tom drvenom konstrukcijom, koja ga je - vječito nezadovoljna - tjerala da bude još bolji u svom morbidnom radu.

S obzirom na nepoznatu genezu, nije poznato koliko je Valentinova majka bila dominantna i je li Pyg bio zlostavljan ili naprosto opsjednut likom svoje majke, ali činjenica je da s tom drvenom kontrukcijom komunicira i da ju "čuje", što je afirmacija auditornih halucinacija od kojih Pyg pati.[9] Njegova halucinatorna iskustva (posebice vizualna), dodatno su pojačana korištenjem narkotika, poput fenciklidina, što si ga ubrizga prije "posla" u jednom navratu.[11] Korištenje narkotira i operiranje u halucinogenim uvjetima vjerojatno su posljedice rada s farmakološkim preparatima i narkoticima dok je bio član Spyrala. Što se tiče paranoje, iako Pyg nema agresivno izraženu paranoju kako se ona zna manifestirati (čak i nije pretjerano sumnjičav prema svojim suradnicima, iako su ga oni znali iskorištavati i varati),[11][31][34] međutim prilično je osjetljiv i na najsuptilnije i najbezazlenije komentare o sebi i svom radu,[11] te je uvjeren kako je proganjan jer svijet ne želi njegovo "savršenstvo". Iako su halucinatorne odlike izraženije kod Pyga, nema sumnje da njegova kaotična i opsjednuta persona zadovoljava sve kriterije potrebne za potvrdu paranoidne shizofrenije.

Druga značajna odlika njegovog lika je patološka opsjednutost "savršenstvom". I dok je u tom smislu Pyg nesumnjivo perfekcionist, problem nastaje u trenutku kada se shvati da je Pygovo "savršenstvo" zapravo jedan morbidan pogled na taj pojam koji je usko povezan s ostalim psihopatologijama koje Pyg ima, posebice shizofrenim halucinacijama i sadizmom. Autor Grant Morrison, koji je potvrdio da Pygovo ime dolazi od Shawove drame Pygmalion, a koja je inspirirala film My Fair Lady s Rexom Harrisonom u glavnoj ulozi, rekao je sljedeće: "Filmofili će također znati da je Rex Harrison glumio i doktora Dolittlea, koji je, čudnim spletom okolnosti, poznat po tome što je domaće životinje učio pravilnom govoru, tako da naš Professor Pyg isprepliće sve te karakteristike i utjecaje zajedno kako bi stvorio čudovište koje želi sve i svakoga učiniti 'savršenima' po njegovim standardima".[3] Pyg je podjednako perfekcionist kada je u pitanju on i kada su u pitanju druge osobe. Što se njega samoga tiče, Pyg konstantno radi na sebi i unaprjeđuje svoje tehnike, želeći ostvariti apsolutno savršenstvo. Smatrajući kako je fizički nedostojan, on nosi svinjsku masku, vjerujući kako tek pod njom doseže željenu "ljepotu"; uz to koristi i estetske preparate poput botoksa, kako bi usavršavao svoj izgled (iako, po svemu sudeći, nije star).[11] Uz to, konstantno nadograđuje svoje tehnike i trudi se da svoje žrtve učini što "savršenijima", a to se u značajnoj mjeri reflektira i njegov odnos s "Majkom", koja mu konstantno govori da može bolje i koja, kako sam Pyg jednom komentira, nikada nije potpuno zadovoljna njegovim radom.[9] To Pygu daje dodatnu motivaciju za rad, hraneći istovremeno njegove patologije. Što se tiče odnosa prema drugima, Pyg sve ljude percipira kao nesavršene te smatra da mogu postati savršeni tek kada ih podvrgne svojim morbidnim eksperimentima; Pyg kroz to zapravo manifestira svoj patološki sadizam, racionalizirajući svoje postupke svojom patološkom potragom za "savršenim". To je potvrdio i sam Grant Morrison, koji je njegove eksperimente nazvao "pokušajem da izdominira i redefinira princip ženstvenosti", usporedivši ih s psihološkim eksperimentima Harryja Harlowa na mladunčadi makakija, kao i s protomajčinskim mitologijma stare Mezopotamije i Babilona: "Skrhani je um Lazla Valentina sve te poveznice samljeo u zastrašujuće osobnu 'mitologiju', konstruiranu kako bi opravdala njegovo uvrnuto djelovanje u liku Professora Pyga".[5] Dodao je i to kako su na Pygovu priču, uz one Harlowa, utjecali i eksperimenti što ih je John B. Calhoun provodio na štakorima. Iako nije prezao ni od drugih "estetskih zahvata" (poput situacije kada je violinistu s bolesnom rukom istu amputirao i zamijenio ju njegovom vlastitom nogom),[25] Pyg je svoju patološku opsjednutost "savršenstvom" uglavnom manifestirao preko svojih Dollotrona, žrtava (običnih muškaraca i žena) koje je pretvarao u bezumne marionete koje je mogao kontrolirati kako je htio. Iako su Dollotroni bili vrlo blizu "savršenstva", rijetko koji je doista bio "savršen" tako da je Pyg konstantno stravao nove Dollotrone kako bi usavršio proces i pronašao pravu formulu. Ironija njegove patologije je u tome što su svi Dollotroni, u pravilu, izgledali isto. Iako točan proces nikada nije detaljno opisan, poznato je da Pyg koristi različite droge, lobotomiju i druge kirurške zahvate kako bi svoje žrtve pretvorio u lutke bez ikakvih spolnih obilježja; uz to im na lica trajno stavlja posebne, generičke maske.[55][56] Za Pyga su ovi Dollotroni savršena bića. Novinarka Meg Downey dodatno je uočila sličnosti između Pygove percepcije Dollotrona i odnosa mitološkog kipara Pigmaliona prema svom kipu djevojke, koji je bio toliko savršen i lijep da se Pigmalion zaljubio u njega i molio Afroditu da oživi kip, što je ova i učinila.[57]

U konačnici, Pygova patološka opsjednutost "savršenstvom" je to što ga čini toliko morbidnim zlikovcem, s obzirom da u svojoj potrazi za tom za njega (ne)dostižnom vrlinom Pyg ne preže ni pred čim, smatrajući kako su sve žrtve potpuno opravdane i kako je sva bol koju nanosi svojim žrtvama zapravo svojevrsna katarza kojom se oni "čiste" na putu do "savršenstva". Međutim, upravo ova odlika - kao i mnoge opsesije generalno - predstavlja njegovu glavnu slabost jer ga čini predvidivim protivnikom čije su odlike načelno poznate.

Panel iz stripa Batman and Robin #14, koji prikazuje Pygov hedonistički mazohizam.

Uz navedene psihopatologije, potrebno je analizirati i psihopatologiju Pygove ličnosti. Naime, iako kod njega postoji jasna organska patologija (paranoidna shizofrenija), kao i izražena opsesija, Pygova ličnost također predstavlja zanimljiv patološki sklop, a koji dodatno doprinosi njegovom općem ludilu i čini ga jednim od najuvrnutijih Batmanovih protivnika. Professor Pyg je u ovom smislu paradoks, utoliko što istovremeno pokazuje i izražene odlike sadističkog, ali i mazohističkog poremećaja ličnosti. Njegov je sadizam evidentan iz njegovih bizarnih eksperimenata, kojima svjesno nanosi neizdrživu bol svojim žrtvama. Cijeli proces uglavnom počinje stavljanjem užarene maske, koja se onda lijepi na lice žrtve i postaje neodvojiva, nakon čega slijedi serija morbidnih i bolnih kirurških zahvata. Pyg uživa u patnji koju izaziva; on smatra da na taj način dolazi do "savršenstva" i pripisuje boli koju izaziva učinak katarze. Pročišćenje do "savršenstva" može se ostvariti samo kroz ekstremnu bol, smatra Pyg. Pyg manifestira sve temeljne odlike sadističkog poremećaja ličnosti - izrazito je okrutan, svojim žrtvama stvara enorman strah i preokupiran je novim načinima kako usavršiti svoje nasiline metode - dok je glavni faktor rizika ovog poremećaja - zlostavljanje u djetinjstvu - vrlo vjerojatan kod Pyga, što se najbolje ocrtava kroz njegov morbidan odnos s "Majkom". Sadistički poremećaj ličnosti nerijetko se javlja zajedno s psihopatskim poremećajem, međutim, iako nema sumnje da Pyg manifestira gotovo sve odlike psihopatije, upravo je sadizam izraženiji poremećaj u njegovoj ličnosti, dok je psihopatija tek popratni komorbiditet koji Pygu olakšava djelovanje, ali fokus njegove psihopatologije leži u sadističkim odlikama.

Međutim, situacija s Pygom postaje zanimljivija kada se kod morbidnog zlikovca istovremeno uoče i odlike mazohističkog poremećaja ličnosti (koji se naziva još i samoporažavajući poremećaj ličnosti), koji nije tipičan komorbiditet sadističkog poremećaja. Pyg je utoliko paradoksalan lik, jer s jedne strane uživa nanošenju boli svojim žrtvama, a s druge strane ima naglašene mazohističke odlike. Kako vidimo u jednoj sceni, Pyg se bodljikavom žicom, naopačke zaveže za "Majku" te s velikim užitkom trpi enormnu fizičku bol, samo da bi kasnije sasvim normalno funkcionirao (kao da se epizoda s "Majkom" nikada nije ni desila);[11] Pyg navodi kako je bol za njega "kao fino vino" te kako je on savršen, iznad običnog čovjeka.[11] Utoliko Pyg manifestira još jedan paradoks u svom liku, jer iako uživa u nanošenju boli sam sebi, ima deluzije o vlastitoj veličini i vlastitom savršenstvu koje su potpuno atipične za mazohistički poremećaj te su svojstvenije narcizmu ili psihopatiji, što nas vraća na prethodni pasus i komorbiditete sa sadizmom. Pyg također izvlači i određeni užitak iz verbalnog omalovažavanja, s tim da je on ograničen na "Majku", s kojom Pyg redovito vodi fiktivne razgovore u kojima mu ona konstantno govori da nije dovoljno dobar.[9] U ovom segmentu Pyg pokazuje sličnosti s Normanom Batesom, književnim likom iz romana Roberta Blocha, kog je Alfred Hitchcock popularizirao u filmu Psycho, gdje ga je tumačio Anthony Perkins. Taj odnos s majkom - kod Blocha je gospođa Bates mrtva, a Norman ju drži u kući i razgovara s njom te ju čak i glumi, dok je kod Pyga "Majka" drvena konstrukcija - glavna je sličnost njihovih likova. Međutim, Pygov mazohizam je značajno ograničen u odnosu na neke opće karakteristike jer Pyg ne uživa u boli koju mu nanose drugi; dapače, on izbjegava fizičke konfrontacije i koristi svoje Dollotrone za fizičke sukobe. On u tom smislu nije kao Joker, koji uživa u fizičkoj boli bilo da ju nanosi sam sebi, bilo da mu je nanose drugi, već je sličniji Victoru Zsaszu, koji sam sebi nanosi ozljede nakon svakog ubojstva koje počini, ali ne uživa u boli koji mu nanose drugi. Ova Pygova odlika evidentna je u gotovo svim njegovim pojavljivanjima.[9][11]

Pygov paradoksalni sadomazohizam ima svoje izraženo filozofsko opravdanje, a to je Pygova percepcija boli. Naime, cijela psihologija Professora Pyga vrti se oko njegove osobne percepcije boli kao ključnog koraka do ostvarivanja "savršenstva". O njegovoj opsesiji "savršenstvom" je već bilo riječi, međutim treba istaknuti kako je jedini ispravni način da se do tog "savršenstva" dođe onaj koji ide preko boli. Bol djeluje kao katarza i kroz nju Pygove žrtve ostvaruju potpuno prošišćenje prije nego što postanu "savršeni". Pyg ima vrlo metafizičko, gotovo transcendentalno poimanje boli, koja je za njega puno više od osjećaja. Bol tako postaje i sredstvo i cilj te je u suštini osnova Pygovog lika, iako morbidni zlikovac u konačnici teži "savršenstvu". Samo što tog "savršenstva" nema bez boli; bez boli, to je "savršenstvo" za Pyga potpuno neostvarivo. I to objašnjava paradoks njegove ličnosti, činjenicu da Pyg podjednako uživa u nanošenju boli drugima (sadizam), ali i samome sebi (mazohizam), dok istovremeno razjašnjava zašto Pyg ne tolerira kada mu bol nanose drugi - ti "drugi" nemaju istu percepciju boli kao on i za njih je to samo fizički proces, bez dubine koju ta bol ima u Pygovom uvrnutom umu; utoliko su ti "drugi" nedostojni Pygovog "bolnog savršenstva", jer poanta boli nije bol per se. Iako bol jest svrha, ona za Pyga nije sama sebi svrha, već je i dalje percipirana kroz prizmu njezinog utjecaja na ostvarivanje "savršenstva". Pyg tako nanosi bol drugima kako bi ih učinio "savršenima", dok sebe izlaže boli kako bi potvrdio svoje "nadljudsko savršenstvo". Iste odlike Pyg je prenio i na svog sina Janosza, koji kao Son of Pyg ima istu, morbidnu percepciju boli.

U konačnici, Professor Pyg ima tri temeljne odlike koje čine njegov lik toliko posebnim unutar svijeta u kojemu obitava. To su paradoksalni sadomazohizam, metafizička percepcija boli i opsjednutost uvrnutom slikom "savršenstva". Kombinacija ovih odlika čini Pyga jednim od najmorbidnijih Batmanovih protivnika, s obzirom da su sve te odlike međusobno povezane i teže ka realizaciji istoga cilja - a to je postizanje uvrnutog "savršenstva". Pyg percipira "savršenstvo" na osoban, poseban način, a za njegovu realizaciju potrebna je nevjerojatna bol, koju Pyg - stoga - nanosi drugima (sadizam) i samome sebi (mazohizam). Tako se, kroz bol, sve tri odlike njegova lika međusobno povezuju - sadomazohizam kao oruđe, bol kao sredstvo i "savršenstvo" kao krajnji cilj. Pygovo uvrnuto "savršenstvo" predstavljaju, s jedne strane, on sam, a s druge strane njegove žrtve, koje transformira u Dollotrone. Zaključno se može reći kako je Professor Pyg jedan prilično jedinstven skup morbidnih psihopatologija te da ga njegova uvrnuta slika stvarnosti s potpunim pravom čini jednim od najmorbidnijih zlikovaca iz Batmana.

Medijske adaptacije

Iako se radi o prilično novom liku (svoj pravi debi Pyg je imao tek 2009. godine), Pyg se vrlo brzo počeo pojavljivati u deriviranim materijalima, prvo na televiziji, a onda i u drugim medijima. Zbog činjenice da se radi o dosta morbidnom liku, neke verzije Pyga morale su biti mijenjane (posebice one animirane) ili pak ublažene kako bi lik mogao zadovoljiti cenzorske kriterije, koji su u nekim medijima znatno stroži nego u stripu. Pyg se dosad pojavio i u animiranim, i u igranim adaptacijama, kao i u videoigrama.

Televizija

Lazlo Valentin/Professor Pyg u animiranoj seriji Beware the Batman, gdje mu je glas posudio Brian George. S obzirom da je Morrisonov originalni koncept bio previše morbidan za dječju seriju, autori su ponešto oblažili Pyga i pretvorili ga u nasilnog i opasnog ekoterorista. Kao što je vidljivo, Pyg je zadržao svoju karakterističnu masku, ali je dobio potpuno novu i primjereniju odjeću.

Svoje prvo pojavljivanje u nekom deriviranom materijalu Pyg je imao već 2010. godine u animiranoj seriji Batman: The Brave and the Bold. Radilo se tu samo o neglasovnom cameo nastupu u alternativnoj stvarnosti prezentiranoj u epizodi "The Knights of Tomorrow!", za koju se na kraju ispostavilo da je samo Alfredova priča.

Pyg se više nije pojavljivao u ovoj seriji, ali je dobio značajniju ulogu u seriji Beware the Batman, prvoj računalno animiranoj seriji o Vitezu tame.

Iako se radilo o istom liku, Morrisonov morbidni, stripovski Pyg nije bio prikladan da se u originalnoj verziji pojavi u animiranoj seriji za djecu, tako da su autori serije odlučili ublažiti njegov lik, ali nisu željeli potpuno raskinuti s njegovom nasilnom genezom; tako je Professor Pyg u ovoj seriji postao opasni ekoterorist tematski inspiriran romanom za djecu The Wind in the Willows.[58] Pygov osnovni motiv bila je osveta prema ljudima zbog zločina koje su učinili prema prirodi, a on i njegovi suradnici su često imali različite životinjske motive tokom svojih pojavljivanja. Sam Pyg zadržao je svoju svinjsku masku, ali mu je odjeća izmijenjena sukladno ublažavanju lika u seriji.

Pyg je debitirao 2013. godine u prvoj epizodi serije "Hunted", gdje je napadao gothamske bogataše poput Simona Stagga i Brucea Waynea zbog njihovih zločina prema prirodi. Batman je ubrzo krenuo raditi na slučaju, ali je morao ubrzati posao kada je Pyg oteo Alfreda. Pygov je plan, na koncu, propao i Batman je uspio spasiti svoga batlera i prijatelja. Pyg i njegov najbliži suradnik, Mister Toad, ponovo su se pojavili u jedanaestoj epizodi, "Instinct", gdje su napali gothamsku visoku modu, želeći dići u zrak jahtu na kojoj se održavao after-party nakon lokalne modne revije; Batman i Katana su zajednički osujetili njihov plan. U epizodi "Darkness", Pyg je imao cameo nastup kao jedan od brojnih zlikovaca koje je Ra's al-Ghul oslobodio u nadi da će kolektivnim napadom pobijediti Batmana, što je detaljnije obrađeno u sljedećoj epizodi, "Reckoning", gdje je Pyg surađivao s opasnim zlikovcem.

Svoje posljednje pojavljivanje imao je u epizodi "Doppelganger", gdje je izveo svoj najopasniji plan dotad. Na samom početku, Pyg i Mr. Toad se bore s Katanom, kojoj uspiju pobjeći. Nakon toga dolazi do niza upada u kemijske tvornice, za što su odgovorni Pyg i Toad. Ubrzo se u Gothamu pojavljuje leteće šišmišoliko stvorenje, za koje se kasnije ispostavlja da je mutirani Man-Bat. Nakon konfrontacije s Batmanom, Man-Bat otkriva da je zapravio dio serije bizarnih eksperimenata što su ih Pyg i Mr. Toad izvodili na ljudima te ih pretvarali u humanoidne životinje, slično kao i Mr. Toada. Man-Bat pomogne Batmanu i odvede Katanu i njega do Pygovog skrovišta, gdje nakon žestoke borbe Vitez tame uspijeva svladati Pyga, koji ponovo završi iza rešetaka. Pygu je glas u ovoj seriji posudio Brian George.

Gotham

Glavni članak: Lazlo Valentin (Gotham)

Film

Professor Pyg je imao samo jedno pojavljivanje na filmu i to u animiranom filmu Suicide Squad: Hell to Pay iz 2018. godine. Ova verzija Pyga bila je dio narativnog kontinuiteta DC-jevog animiranog univerzuma, a glas joj je posudio James Urbaniak.[59] Ova verzija Pyga bila je prilično dosljedna stripovskim iteracijama, međutim Pyg se u filmu pojavio tako malo da je nemoguće razabrati koliko su autori doista preuzeli od Morrisona. Pyg u filmu radi kao ilegalni kirurg za kriminalce, a u operacijama mu asistiraju njegovi Dollotroni. Two-Face ga inicijalno unajmi kako bi kirurški odstranio njegovu dobru stranu, međutim prije nego operacija otpočne, Scandal Savage otima Pyga kako bi hitno operirao njezina oca. Pyg je trebao implantirati mističnu kartu besmrtnosti u Vandalova prsa, što je on i učinio, samo da bi ga Vandal nakon toga ubrzo ubio, čime je Pygova priča u ovom narativnom kontinuitetu završena.

Video igre

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Batman #666 (srpanj 2007.)
  2. Grant Morrison's New Batman and Robin
  3. 3,0 3,1 „Grant Morrison: The Batman and Robin to Come”. Newsarama. Arhivirano iz originala na datum July 25, 2017. Pristupljeno November 23, 2017. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ova geneza otkrivena je i obrađena u stripu Batman Incorporated: Leviathan Strikes #1 (veljača 2012.), gdje je Doctor Dedalus (Otto Netz) otkrio Batmanu Pygovu genezu, iako se sam Pyg osobno nije pojavio u ovoj priči. Netz je otkrio kako je čovjek po imenu Lazlo Valentin bio bivši agent Spyrala, koji je za njih proizvodio razlčite farmaceutske i kemijske proizvode za kontrolu i lomljenje uma. U jednom trenutku, izložen vlastitim lijekovima, Valentin je doživio slom, razvio paranoidnu shizofreniju i postao Professor Pyg. Ovo je jedna od rijetkih DC-jevih geneza koja je predstavljena bez da je direktno prikazana na stripu, a priča iz Nightwinga potvrdila je kako ju DC Comics smatra kanonskom genezom Professora Pyga u sklopu svog glavnog kontinuiteta.
  5. 5,0 5,1 Morrison, Grant (April 7, 2010). Batman and Robin: Batman Reborn–Deluxe Edition–"Batman Redrawn". DC Comics. str. 164. ISBN 1-4012-2566-7. 
  6. „A Professor Pyg Primer: Who Is Gotham's Creepy New Villain?”. ComicBookResources. Pristupljeno November 23, 2017. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Batman and Robin #1 (kolovoz 2009.)
  8. Batman and Robin #2 (rujan 2009.)
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 Batman and Robin #3 (listopad 2009.)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 Batman and Robin #13 (kolovoz 2010.)
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 Batman and Robin #14 (listopad 2010.)
  12. 12,0 12,1 12,2 Batman and Robin #15 (studeni 2010.)
  13. 13,0 13,1 13,2 Batman and Robin #16 (siječanj 2011.)
  14. Convergence #3 (lipanj 2015.)
  15. Convergence #4 (lipanj 2015.)
  16. Batman Incorporated: Leviathan Strikes! (veljača 2012.)
  17. „Harras, Berganza: DCnU Will Keep Much of DC History Intact”. Newsarama. June 15, 2011. Arhivirano iz originala na datum June 19, 2013. Pristupljeno September 1, 2011. 
  18. Scott Snyder (w), Greg Capullo (p), Jonathan Glapion (i), FCO Plascencia (col), Richard Starkings and Jimmy Betancourt (let), Mike Marts, Katie Kubert, and Janelle Asselin (ed). "Court of Owls: Knife Trick" Batman v2, #1 (rujan 2011.), DC Comics
  19. Dan Abnett and Andy Lanning (w), Fernando Dagnino (p), Fernando Dagnino (i), Jeromy Cox (col), Rob Leigh (let), Brian Cunningham and Darren Shan (ed). "Locked In" Resurrection Man v2, #6 (travanj 2012.), DC Comics
  20. John Layman (w), Jason Fabok (p), Jason Fabok (i), Jeremy Cox (col), Dezi Sienty (let), Mike Marts, Katie Kubert, and Harvey Richards (ed). "Seeds & Dirt" Detective Comics v2, #14 (siječanj 2013.), DC Comics
  21. John Layman (w), Jason Fabok (p), Jason Fabok (i), Jeremy Cox (col), Jared K. Fletcher (let), Mike Marts and Katie Kubert (ed). "Requiem" Detective Comics v2, #18 (svibanj 2013.), DC Comics
  22. J.H. Williams III, W. Haden Blackman (w), Trevor McCarthy (p), Trevor McCarthy (i), Guy Major (col), Todd Klein (let), Mike Marts i Darren Shan (ed). "This Blood is Thick: Hits" Batwoman v2, #22 (rujan 2013.), DC Comics
  23. Forever Evil #1 (studeni 2013.)
  24. Forever Evil #2 (prosinac 2013.)
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 25,6 Peter J. Tomasi (w), Scot Eaton (p), Jaime Mendoza, Norm Rapmund, and Mick Gray (i), Andrew Dalhouse (col), Taylor Esposito (let), Rachel Gluckstern (ed). "Batman Death March" Forever Evil: Arkham War #1 (prosinac 2013.), DC Comics
  26. 26,0 26,1 Peter J. Tomasi (w), Scot Eaton (p), Jaime Mendoza, and Roy Allan Martinez (i), Andrew Dalhouse, Wil Quintana, and Jason Wright (col), Taylor Esposito (let), Darren Shan, Rachel Gluckstern, and Mike Marts (ed). "Evolution" Forever Evil: Arkham War #5 (travanj 2014.), DC Comics
  27. Peter J. Tomasi (w), Scot Eaton (p), Jaime Mendoza, and Roy Allan Martinez (i), Andrew Dalhouse, Wil Quintana, and Jason Wright (col), Taylor Esposito (let), Darren Shan, Rachel Gluckstern, and Mike Marts (ed). "World War Gotham" Forever Evil: Arkham War #6 (svibanj 2014.), DC Comics
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Andy Kubert (w), Andy Kubert (p), Andy Kubert (i), Brad Anderson (col), Nick J. Napolitano (let), Katie Kubert, Mike Marts (ed). "Hierarchy" Damian: Son of Batman #2 (studeni 2013.), DC Comics
  29. Andy Kubert (w), Andy Kubert (p), Andy Kubert (i), Brad Anderson (col), Nick J. Napolitano (let), Katie Kubert, Mike Marts (ed). "If Animals Could Talk" Damian: Son of Batman #3 (prosinac 2013.), DC Comics
  30. 30,0 30,1 30,2 Scott Snyder, James Tynion IV, Ray Fawkes, John Layman, Tim Seeley (w), Jason Fabok (a), Brad Anderson (col), Nick J. Napolitano (let). "Batman Eternal"" Batman Eternal #1 (travanj 2014.), DC Comics
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 Scott Snyder, James Tynion IV, Ray Fawkes, John Layman, Tim Seeley (w), Emanuel Simeoni (a), Blond (col), Rob Leigh (let). "Batman Eternal" Batman Eternal #7 (svibanj 2014.), DC Comics
  32. 32,0 32,1 John Layman, Scott Snyder, James Tynion IV, Ray Fawkes, Tim Seeley (w), Riccardo Burchielli (a), Dave McCaig (col), Taylor Esposito (let). "When Animals Attack" Batman Eternal #10 (lipanj 2014.), DC Comics
  33. John Layman, Scott Snyder, James Tynion IV, Ray Fawkes, Tim Seeley (w), Mikel Janín (a), Jeromy Cox (col), Taylor Esposito (let). "The Good Man" Batman Eternal #12 (lipanj 2014.), DC Comics
  34. 34,0 34,1 34,2 John Layman, Scott Snyder, James Tynion IV, Ray Fawkes, Tim Seeley (w), Dustin Nguyen (p), Derek Fridolfs (i), John Kalisz (col), Taylor Esposito, Dezi Sienty (let). "The Monster Machine" Batman Eternal #16 (srpanj 2014.), DC Comics
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 Will Pfeifer, Scott Lobdell (w), Ian Churchill, Miguel Mendonça (p), Norm Rapmund, Dexter Vines (i), Tony Aviña (col), Corey Breen (let). "On the Run; A Tale from Robin War" Teen Titans v5, #15 (veljača 2016.), DC Comics
  36. „Exclusive: Geoff Johns Details "Rebirth" Plan, Seeks to Restor Legacy to DC Universe”. Comic Book Resources. Arhivirano iz originala na datum February 20, 2016. Pristupljeno February 20, 2016. 
  37. 37,0 37,1 Tim Seeley (w), Javi Fernandez (a), Chris Sotomayor (col), Carlos M. Mangual (let). "Nightwing Must Die! - Part Two" Nightwing v4, #17 (svibanj 2017.)
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 Tim Seeley (w), Javi Fernandez, Minkyu Jung (a), Chris Sotomayor (col), Carlos M. Mangual (let). "Nightwing Must Die! - Part Three" Nightwing v4, #18 (lipanj 2017.)
  39. Julie Benson, Shawna Benson (w), Roge Antonio (a), Marcelo Maiolo (col), Josh Reed (let). "Manslaughter, Part 1: Quarantine" Batgirl and the Birds of Prey #15 (prosinac 2017.)
  40. Scott Lobdell (w), Joe Bennett (p), Veronica Gandini, Blond (i), Marcelo Maiolo (col), Taylor Esposito (let). "Bizarro Reborn, Part 1" Red Hood and the Outlaws #14 (studeni 2017.)
  41. „Batman & Shadow: What Happened When These Two Dark Heroes Met”. Comic Book Resources. Arhivirano iz originala na datum September 21, 2019. Pristupljeno December 1, 2019. 
  42. „Steve Orlando on Twitter: "#TheShadow / #Batman out in OCTOBER. Robin! Professor Pyg eye to eye with the Shadow!"”. Steve Orlando via Twitter. Pristupljeno December 1, 2019. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 Steve Orlando (w), Giovanni Timpano (a), Flavio Dispenza (col), Taylor Esposito (let). The Shadow/Batman #1 (prosinac 2017.)
  44. Kate Perkins (w), Scott Godlewski (a), Brad Anderson (col), Rob Leigh (let). "Pygsty" Batwoman v3, #11 (ožujak 2018.)
  45. Harley Quinn #43-44 (kolovoz 2018.)
  46. Geoff Johns (w), Gary Frank (a), Brad Anderson (col), Rob Leigh (let), Brian Cunningham, Amedeo Turturro (ed). "Truly Laugh" Doomsday Clock #6 (rujan 2018.), DC Comics
  47. Nightwing #48-49 (studeni 2018.)
  48. „Professor Pyg is a Bigger Monster than Solomon Grundy”. Comicbookresources. Arhivirano iz originala na datum October 11, 2018. Pristupljeno November 30, 2019. 
  49. 49,00 49,01 49,02 49,03 49,04 49,05 49,06 49,07 49,08 49,09 Tom King (w), Mitch Gerads (a), Mitch Gerads (col), Clayton Cowles (let). "Knightmares, Part 2: 'Lost'" Batman v3, #62 (ožujak 2019.), DC Comics
  50. Tom King (w), Mitch Gerads, Tony S. Daniel (a), Mitch Gerads, Tomeu Morey (col), Clayton Cowles (let). "City of Bane, Part 1" Batman v3, #75 (rujan 2019.), DC Comics
  51. Tom King (w), John Romita, Jr. (p), Klaus Janson (i), Tomeu Morey (col), Clayton Cowles (let). "City of Bane, Part 6" Batman v3, #80 (prosinac 2019.), DC Comics
  52. James Tynion IV (w), Guillem March, Javi Fernandez (a), David Baron (col), Clayton Cowles (let). "Their Dark Designs, Finale" Batman v3, #94 (rujan 2020.), DC Comics
  53. „Professor Pyg Will Make You(r Nightmares) Perfect”. DC Comics. Pristupljeno February 15, 2019. 
  54. „Grant Morrison's New Batman and Robin”. IGN. Arhivirano iz originala na datum February 7, 2018. Pristupljeno November 23, 2017. 
  55. „Gotham: Professor Pyg's Comic Origins And Differences Explained”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum February 10, 2018. Pristupljeno February 22, 2018. 
  56. „Gotham Season 4 Will Introduce Professor Pyg”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum July 25, 2018. Pristupljeno February 25, 2018. 
  57. „Doctors, Demons and Daddy Issues: The Strange Partnership of Nightwing and Robin”. DC Comics. Arhivirano iz originala na datum January 18, 2018. Pristupljeno February 22, 2018. 
  58. SDCC 2012: DC Nation – Beware The Batman – Mitch Watson & Glen Murakami Interview (video podcast). Misfitsofscifi.com. July 17, 2013.
  59. „'Suicide Squad: Hell to Pay' Sets Voice Cast (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum February 26, 2018. Pristupljeno February 21, 2018. 

Vanjske veze