Freska – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
fotka
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 3: Red 3:
[[Kategorija:Slikarske tehnike]]
[[Kategorija:Slikarske tehnike]]


[[da:Kalkmaleri]]
[[da:Kalkmaleri]]Freska je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.
[[Datoteka:Freska Bogorodica Pešterna od Kališta. 03.jpg|mini|293x293piksel|Bogorodica Pešterna od [[Kalište (Makedonija)|Kališta]] (Makedonija) - freska iz [[14. vijek|XIV st.]]]]
Postoji još jedna varijanta fresko- tehnike, a ona se zove secco (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.
'''Freska''' (''al fresco'', ''affresco,'' [[Italijanski jezik|tal.]] ''na svježe'') je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.

Postoji još jedna varijanta zidnog slikarstva, a ona se zove ''al secco'' (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.

== Usporedi ==

* [[Mural]]
* [[Grafiti|Graffiti]]
{{Slikarske tehnike}}
{{Slikarske tehnike}}
{{Commonscat|Frescos}}
{{Commonscat|Frescos}}

Verzija na datum 20 maj 2020 u 03:38

Bogorodica Pešterna od Kališta (Makedonija) - freska iz XIV st.

Freska (al fresco, affresco, tal. na svježe) je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.

Postoji još jedna varijanta zidnog slikarstva, a ona se zove al secco (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.

Usporedi