Razgovor s korisnikom:Punk Rollonja – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 19: Red 19:
:::: ''Morfologija, fonologija, fonetika, morfo-fonologija (morfonologija)'' etc su obćelingvističke kategorije svih jezika, ne samo "nezavisnoga hrvatskoga". Eto Vam linkovi na englezkom, pa Vi probajte naći na "srbsko-hrvatskom" ako gdje ima, ili se potrudite prevesti, ako Vam se dâ.
:::: ''Morfologija, fonologija, fonetika, morfo-fonologija (morfonologija)'' etc su obćelingvističke kategorije svih jezika, ne samo "nezavisnoga hrvatskoga". Eto Vam linkovi na englezkom, pa Vi probajte naći na "srbsko-hrvatskom" ako gdje ima, ili se potrudite prevesti, ako Vam se dâ.


:::: Sama riječ ''morfonoložki (morfo-fonoložki)'' govori da se radi o hibridnom načinu pisanja, gdje se uglavnom korijenski morfemi pišu ''fonetski'', dok se složenice, izvedenice i sl. afiksalne tvorbe pišu ''morfoložki'', bez promjena bilo kojega morfema, korijenskoga ili afiksalnoga. Nijedno od ovih načina nije isto što i ''etimoložko (pogrešno nazvano "korijensko")'' pisanje, jer bi takvo zahtijevalo, konkretno u S/H jezicima, i poznavanje staroslavenskoga, pa i praslavenskoga itsl. Naravno da ni jedan pravopis ne spada 100% u bilo koju paradigmu, svi imaju izvjestna odstupanja ili bar izuzetke.
:::: Sama riječ ''morfonoložki (morfo-fonoložki)'' govori da se radi o hibridnom načinu pisanja, gdje se uglavnom korijenski morfemi pišu ''fonetski'', dok se složenice, izvedenice i sl. afiksalne tvorbe pišu ''morfoložki'', bez promjena bilo kojega morfema, korijenskoga ili afiksalnoga. Nijedno od ovih načina nije isto što i ''etimoložko (ponekad pogrešno nazvano "korijensko")'' pisanje, jer bi takvo zahtijevalo, konkretno u S/H jezicima, i poznavanje staroslavenskoga, pa i praslavenskoga itsl. Naravno da ni jedan pravopis ne spada 100% u bilo koju paradigmu, svi imaju izvjestna odstupanja ili bar izuzetke.


:::: <code>Hail Discordia!</code> 12:24, 7 decembar 2019 (CET)
:::: <code>Hail Discordia!</code> 12:24, 7 decembar 2019 (CET)

Verzija na datum 7 decembar 2019 u 12:36

Dobrodošlica

Pozdrav, Punk Rollonja! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim pravilima i smjernicama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

Morfonoložka ortografija

U redu je da pišeš pravopisom koji ti je najdraži; već neko vrijeme razmišljamo o otvaranju kategorije članaka napisanih tim načinom. Ako si se odlučio za korijenski, onda naznači za koji si se odlučio - tradicionalni ili endehaovski, te ga dosljedno primjenjuj. Nemoj ih miješati, kao što nemoj u člancima pisanima korijenskim pravopisom miješati fonološki. Ergo, dosljedno provedi svoju pravopisnu nakanu. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:03, 3 decembar 2019 (CET)[odgovori]

Ne može se pisati nestandardnim načinima kao što je taj (prvi put i čujem riječi morfonoložka i endehaovski). Ispravio sam u jednom članku o jeziku Pascal. --Obsuser (razgovor) 21:33, 4 decembar 2019 (CET)[odgovori]
http://hrvatski.enacademic.com/26743/morfonolo%C5%A1ki
http://proleksis.lzmk.hr/37912/
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=41934
Hail Discordia! 10:18, 7 decembar 2019 (CET)
Pa pročitajte to što piše. Plus to je za nezavisni hrvatski a ne za srpskohrvatski kao takav. --Obsuser (razgovor) 11:42, 7 decembar 2019 (CET)[odgovori]
https://en.wikipedia.org/wiki/Morphophonology
https://en.wikipedia.org/wiki/Phonetic_orthography#Morphophonemic_features
Morfologija, fonologija, fonetika, morfo-fonologija (morfonologija) etc su obćelingvističke kategorije svih jezika, ne samo "nezavisnoga hrvatskoga". Eto Vam linkovi na englezkom, pa Vi probajte naći na "srbsko-hrvatskom" ako gdje ima, ili se potrudite prevesti, ako Vam se dâ.
Sama riječ morfonoložki (morfo-fonoložki) govori da se radi o hibridnom načinu pisanja, gdje se uglavnom korijenski morfemi pišu fonetski, dok se složenice, izvedenice i sl. afiksalne tvorbe pišu morfoložki, bez promjena bilo kojega morfema, korijenskoga ili afiksalnoga. Nijedno od ovih načina nije isto što i etimoložko (ponekad pogrešno nazvano "korijensko") pisanje, jer bi takvo zahtijevalo, konkretno u S/H jezicima, i poznavanje staroslavenskoga, pa i praslavenskoga itsl. Naravno da ni jedan pravopis ne spada 100% u bilo koju paradigmu, svi imaju izvjestna odstupanja ili bar izuzetke.
Hail Discordia! 12:24, 7 decembar 2019 (CET)

SRZ

Ovako, moja stranica za razgovor nije mjesto spamiranja i molim te da prekineš voditi rasprave s drugim kolegama preko mene. Postoji njihova SRZ, kao i SRZ od spornog članka. Nadalje, primjedbe kolege Obsusera su potpuno na mjestu, tako da nema potrebe za agresivnim tonom, prijetnjama i ultimatumima. Ti, na sreću, ne možeš postavljati uvjete, niti diktirati što će biti s člankom; u suprotnome, to bi se moglo tumačiti kao zlonamjerno uređivanje. Dakle - moj savjet - koristiti pretpregled, ne zatrpavati nedavne izmjene i držati se pravopisa. Daljnju raspravu nema potrebe potpirivati --E.A.Poe 23:47, 6 decembar 2019 (CET)[odgovori]

Onako,
"Preko" tebe? Odgovorio sam na poruku tamo gdje se izvorno i pojavila, na tvojoj "Talk" stranici, tako da nije to moj problem, nego onoga tko ju je tamo objavio, id est User:Obsuser. Zapravo sam i pokrenuo stranicu Razgovor:Pascal_(programski_jezik) radi toga pitanja, no nitko ju izgleda ne želi upotrijebiti za konstr. diskusiju. OK, stavit ću tvoju Talk stranicu na ignore listu, to je najmanje što mogu učiniti za nekoga tko stavlja rezon na ignore spisak.
Prijetnje? Čak ni od Obsusera, ni u njegovim najcrnjim aktima do sad ja nisam vidio nikakvu prijetnju, osim ako pod prijetnje ne računamo predložak za vandalizam trećega stupnja koje on postavi na moju Talk stranicu, ili moju "prijetnju" petoga stupnja koju mu ostavih za uzvrat.
Ja niti ne želim ikakve "postavljati uvjete", možda ne mogu "diktirati što će biti s člankom", ali ga mogu uredjivati dok me se ne blokira, što ću možda i nastaviti, možda i ne, nemam pojma... To će vjerojatno ovisiti o mojem slobodnom vremenu u narednih vremenih.
Što se tiče pravopisa, postavljam pitanje Vama, koje sam postavio i Obsuseru: koji pravopis? Dodatno pitanje glasi, koja nadležna ustanova, neki odbor itsl stoji iza toga pravopisa. I ako nekim slučajem stoji, po kojem pravu?
Predpregled koristim, možda i previše. Čak sam u settinge postavio i to da me se upozori ako je summary field pri submitu edita prazan. Ali članak te veličine vrlo je težko uredjivati osim u sekcijama, i scijenim da je bolje imati po jednu temeljitu izmjenu na svaku sekciju, nego bezbroj malih zahvata cijeloga članka s propustima. To što je vama metainformacija o izmjenama važnija od sadržaja informacije samo svjedoči o očajnom stanju doba birokracije, nakon kojega slijedi Aftermath, jer sve što ima svoj početak, imat će i svoj kraj, bye-bye!
Hail Discordia! 09:23, 7 decembar 2019 (CET)