Knjiga Postanka – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 91 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q9184 (translate me)
Red 1: Red 1:
{{Stari zavjet}}
{{Stari zavjet}}


'''Knjiga Postanka''' ([[hebrejski jezik|heb.]] '''בראשׁית''' ''Berešit''; [[grčki jezik|grč.]] Γένεσις; [[latinski jezik|lat.]] ''Genesis'') prva je knjiga [[Stari zavjet|Staroga zavjeta]] i [[Petoknjižje|Petoknjižja]], to jest [[židovstvo|židovske]] [[Tora|Tore]]. [[Kratice biblijskih knjiga|Kratica]] za ovu knjigu: '''Post'''.
'''Knjiga Postanka''' ([[hebrejski jezik|heb.]] '''בראשׁית''' ''Berešit''; [[grčki jezik|grč.]] Γένεσις; [[latinski jezik|lat.]] ''Genesis'') je prva knjiga [[Stari zavjet|Staroga zaveta]] i [[Petoknjižje|Petoknjižja]], to jest [[židovstvo|židovske]] [[Tora|Tore]]. skraćenica za ovu knjigu: '''Post'''.


== Naziv ==
== Naziv ==
Naziv "Postanak" ili "POstanje" prevodi grčki i latinski ''Genesis'', a označuje da se u ovoj knjizi govori o postanku svijeta i čovjeka, te o prapovijesti izraelskog naroda.
Naziv "Postanak" ili "POstanje" prevodi grčki i latinski ''Genesis'', a označava da se u ovoj knjizi govori o nastanku sveta i čoveka, i o praistoriji izraelskog naroda.
Hebrejski naziv ''Berešit'' znači »u početku«, a to je prva riječ hebrejskoga teksta ove knjige.
Hebrejski naziv ''Berešit'' znači »u početku«, a to je prva reč hebrejskoga teksta ove knjige.


== Struktura ==
== Struktura ==
Knjiga Postanka bitno se dijeli u dva dijela različitog opsega.
Knjiga Postanka bitno se deli u dva dela različitog stepena.


Prvi dio (Post 1-11) svojevrstan je uvod u povijest spasenja o kojoj će govoriti čitava [[Biblija]]. Govori o stvaranju svemira i čovjeka, o prvom grijehu i njegovim posljedicama, te o sve većoj pokvarenosti koja se širila među ljudima.
Prvi deo (Post 1-11) svojevrstan je uvod u istoriju spasenja o kojoj će govoriti čitava [[Biblija]]. Govori o stvaranju svemira i čoveka, o prvom grehu i njegovim posledicama, kao i sve više zla koje se širilo među ljudima.


Drugi dio (Post 12-50) počinje s [[Abraham]]om, praocem izabranog naroda, te nastavlja poviješću praotaca, [[Izak]]a i [[Jakov]]a i njegovih dvanaest sinova, začetnika dvanaest izraelskih plemena, da bi završio dugim izvještajem mudrosnih značajki o [[Josip (praotac)|Josipu]], sinu Jakovljevu.
Drugi deo (Post 12-50) počinje s [[Abraham]]om, praocem izabranog naroda, i nastavlja istoriju praotaca, [[Izak]]a i [[Jakov]]a i njegovih dvanaest sinova, začetnika dvanaest izraelskih plemena, da bi završio dugim izveštajem mudrosti i Karakteristika o [[Josip (praotac)|Josipu]], sinu Jakovljevu.


== Književni sastav ==
== Književni sastav ==
Danas se znanstvenici slažu da je Knjiga Postanka složeni spis u koji je uključeno više različitih tradicija. Potkraj 19. st., pod utjecajem Grafa i Wellhausena, razvila se teorija o četiri dokumenta koji su nastali u različito vrijeme i na različitim mjestima. Najstariji od tih dokumenata bio bi tzv. ''Jahvistički dokument'' koji u izvješću o stvaranju rabi Božje ime Jahve (heb. '''יהוה'''), a način njegova opisivanja je [[antropomorfan]]. Tome dokumentu pripada, primjerice, izvještaj o prvome grijehu. Ovaj je dokument, po toj teoriji, nastao u 9. st. pne. u [[Kraljevstvo Juda|Judi]].
Danas se naučnici slažu da je Knjiga Postanka složeni spis u koji je uključeno više različitih tradicija. krajem 19. veka., pod uticajem Grafa i Wellhausena, razvila se teorija o četiri dokumenta koji su nastali u različito vreme i na različitim mestima. Najstariji od tih dokumenata bio bi tzv. ''Jahvistički dokument'' koji u izveštaju o stvaranju rabi Božjem ime Jahve (Jehova) (heb. '''יהוה'''), a način njegovog opisivanja je [[antropomorfan]]. Tome dokumentu pripada, na primer, izveštaj o prvome grehu. Ovaj je dokument, po toj teoriji, nastao je u 9. veku. pne. u [[Kraljevstvo Juda|Judi]].


Drugi je ''Elohistički dokument'' koji Boga označuje imenicom Elohim (heb. '''אֱלֹהִים'''), a nastao bi negdje nakon Jahvističkog, ali u [[Kraljevstvo Izrael|Izraelu]], da bi, nakon pada Sjevernog kraljevstva, bio pridružen Jahvističkom dokumentu i s njime stopljen. U ovom se dokumentu ne nalaze izvještaji o stvaranju svijeta i čovjeka, te počinje s Abrahamom.
Drugi je ''Elohistički dokument'' koji Boga označava imenicom Elohim (heb. '''אֱלֹהִים'''), a nastao bi nakon Jahvističkog, ali u [[Kraljevstvo Izrael|Izraelu]], da bi, nakon pada Severnog kraljevstva, bio pridružen Jahvističkom dokumentu i s njime sastavljen. U ovom se dokumentu ne nalaze izveštaji o stvaranju sveta i čoveka, i počinje s Abrahamom.


Treći je ''Deuteronomistički dokument'' nastao u Jeruzalemu u doba [[Kralj Jošija|kralja Jošije]], no u Knjizi Postanka teško ga je individuirati.
Treći je ''Deuteronomistički dokument'' nastao u Jeruzalemu u doba [[Kralj Jošija|kralja Jošije]], ali u Knjizi Postanka teško ga je identifikovati.


Četvrti, i najmlađi, je ''Svećenički dokument'', nastao nakon povratka iz babilonskog progonstva, a njemu pripada, na primjer, prvi izvještaj o stvaranju, gdje je stvaranje svijeta raspoređeno na sedam dana.
Četvrti, i najmlađi, je ''Svećenički dokument'', nastao nakon povratka iz babilonskog progonstva, a njemu pripada, na primjer, prvi izveštaj o stvaranju, gde je stvaranje sveta raspoređeno na sedam dana.


Ipak, ovakva precizna podjela pisanih tradicija do danas je našla brojne kritičare, kako one koji je žele modificirati, tako i one koji je žele sasvim odbaciti.
Ipak, ovakva precizna podela pisanih tradicija do danas je našla brojne kritičare, kako one koji je žele prepravitii, tako i one koji je žele totalno odbaciti.


== Sadržaj Knjige Postanka ==
== Sadržaj Knjige Postanka ==
Prvih jedanaest poglavlja ove knjige na pučki način opisuju početke čovječanstva. U njima ne treba tražiti povijesne izvještaje, već izričaj vjere njezinih pisaca. Pritom, oni su se služili predajama, legendama i mitovima kakvi su postojali i u okolnim narodima i snažnim kulturama poput [[Drevni Egipat|egipatske]] i [[Babilonija|babilonske]]. Glavna je poruka te knjige da je čitav svemir nastao Božjim zahvatom, a vrhunac je njegova djela bilo stvaranje muškarca i žene. Isto tako, ovaj prvi dio knjige nastoji objasniti i porijeklo zla, patnje i smrti, te dati odgovore na ta vječna čovjekova pitanja.
Prvih jedanaest poglavlja ove knjige na pučki način opisuju početke čovečanstva. U njima ne treba tražiti istorijske izveštaje, već izraz vere njenih pisaca. Potom, oni su se služili predajama, legendama i mitovima kakvi su postojali i u okolnim narodima i snažnim kulturama poput [[Drevni Egipat|egipatske]] i [[Babilonija|babilonske]]. Glavna je poruka te knjige da je ceo svemir nastao Božjim zahvatom, a vrhunac je njegovog dela bilo stvaranje muškarca i žene. Isto tako, ovaj prvi deo knjige objašnjava i poreklo zla, patnje i smrti, i dati odgovore na ta večna ljudska pitanja.


U drugom dijelu knjige (Post 12-50) povijest praotaca prikazana je kao [[obitelj]]ska povijest, te skuplja različite tradicije o Abrahamu, Izaku, Jakovu i Josipu. Riječ je o pučkoj povijesti koja se zaustavlja na događajima iz osobnog života i slikovitim prikazima, te se i ne pokušava uklopiti u tadašnju opću povijest. Možemo ovdje govoriti jedino o religijskoj povijesti, budući da je u svim važnijim trenucima prisutan Bog kao onaj koji djeluje i potiče. Poruka ovog dijela sastoji se u sljedećem: postoji jedan Bog, on je oblikovao jedan narod i njemu dao jednu zemlju. Bog je Jahve, narod je Izrael, a zemlja je Sveta, Obećana zemlja (u ovoj knjizi označena kao [[Kanaan]]).
U drugom delu knjige (Post 12-50) istorija praotaca prikazana je kao porodična istorija, i skuplja različite tradicije o Abrahamu, Izaku, Jakovu i Josipu. Reč je o narodnoj istoriji koja se zaustavlja na događajima iz ličnog života i slikovitim prikazima, ali se i ne pokušava uklopiti u tadašnju opšu istoriju. Možemo ovde govoriti jedino o religijskoj istoriji, budući da je u svim važnijim trenucima prisutan Bog kao onaj koji deluje i potiče. Poruka ovog dela sastoji se u sedećem: postoji jedan Bog, on je oblikovao jedan narod i njemu dao jednu zemlju. Bog je Jahve, narod je Izrael, a zemlja je Sveta, Obećana zemlja (u ovoj knjizi označena kao [[Kanaan]]).


Knjiga završava odlaskom praotaca u Egipat.
Knjiga završava odlaskom praotaca u Egipat.

Verzija na datum 13 april 2019 u 00:29

Stari zavjet
Judaizam, Protestantizam,
Katoličanstvo, Pravoslavlje
Deuterokanonske knjige
Pravoslavlje
Istočno i rusko
pravoslavlje
Istočno pravoslavlje
uredi

Knjiga Postanka (heb. בראשׁית Berešit; grč. Γένεσις; lat. Genesis) je prva knjiga Staroga zaveta i Petoknjižja, to jest židovske Tore. skraćenica za ovu knjigu: Post.

Naziv

Naziv "Postanak" ili "POstanje" prevodi grčki i latinski Genesis, a označava da se u ovoj knjizi govori o nastanku sveta i čoveka, i o praistoriji izraelskog naroda. Hebrejski naziv Berešit znači »u početku«, a to je prva reč hebrejskoga teksta ove knjige.

Struktura

Knjiga Postanka bitno se deli u dva dela različitog stepena.

Prvi deo (Post 1-11) svojevrstan je uvod u istoriju spasenja o kojoj će govoriti čitava Biblija. Govori o stvaranju svemira i čoveka, o prvom grehu i njegovim posledicama, kao i sve više zla koje se širilo među ljudima.

Drugi deo (Post 12-50) počinje s Abrahamom, praocem izabranog naroda, i nastavlja istoriju praotaca, Izaka i Jakova i njegovih dvanaest sinova, začetnika dvanaest izraelskih plemena, da bi završio dugim izveštajem mudrosti i Karakteristika o Josipu, sinu Jakovljevu.

Književni sastav

Danas se naučnici slažu da je Knjiga Postanka složeni spis u koji je uključeno više različitih tradicija. krajem 19. veka., pod uticajem Grafa i Wellhausena, razvila se teorija o četiri dokumenta koji su nastali u različito vreme i na različitim mestima. Najstariji od tih dokumenata bio bi tzv. Jahvistički dokument koji u izveštaju o stvaranju rabi Božjem ime Jahve (Jehova) (heb. יהוה), a način njegovog opisivanja je antropomorfan. Tome dokumentu pripada, na primer, izveštaj o prvome grehu. Ovaj je dokument, po toj teoriji, nastao je u 9. veku. pne. u Judi.

Drugi je Elohistički dokument koji Boga označava imenicom Elohim (heb. אֱלֹהִים), a nastao bi nakon Jahvističkog, ali u Izraelu, da bi, nakon pada Severnog kraljevstva, bio pridružen Jahvističkom dokumentu i s njime sastavljen. U ovom se dokumentu ne nalaze izveštaji o stvaranju sveta i čoveka, i počinje s Abrahamom.

Treći je Deuteronomistički dokument nastao u Jeruzalemu u doba kralja Jošije, ali u Knjizi Postanka teško ga je identifikovati.

Četvrti, i najmlađi, je Svećenički dokument, nastao nakon povratka iz babilonskog progonstva, a njemu pripada, na primjer, prvi izveštaj o stvaranju, gde je stvaranje sveta raspoređeno na sedam dana.

Ipak, ovakva precizna podela pisanih tradicija do danas je našla brojne kritičare, kako one koji je žele prepravitii, tako i one koji je žele totalno odbaciti.

Sadržaj Knjige Postanka

Prvih jedanaest poglavlja ove knjige na pučki način opisuju početke čovečanstva. U njima ne treba tražiti istorijske izveštaje, već izraz vere njenih pisaca. Potom, oni su se služili predajama, legendama i mitovima kakvi su postojali i u okolnim narodima i snažnim kulturama poput egipatske i babilonske. Glavna je poruka te knjige da je ceo svemir nastao Božjim zahvatom, a vrhunac je njegovog dela bilo stvaranje muškarca i žene. Isto tako, ovaj prvi deo knjige objašnjava i poreklo zla, patnje i smrti, i dati odgovore na ta večna ljudska pitanja.

U drugom delu knjige (Post 12-50) istorija praotaca prikazana je kao porodična istorija, i skuplja različite tradicije o Abrahamu, Izaku, Jakovu i Josipu. Reč je o narodnoj istoriji koja se zaustavlja na događajima iz ličnog života i slikovitim prikazima, ali se i ne pokušava uklopiti u tadašnju opšu istoriju. Možemo ovde govoriti jedino o religijskoj istoriji, budući da je u svim važnijim trenucima prisutan Bog kao onaj koji deluje i potiče. Poruka ovog dela sastoji se u sedećem: postoji jedan Bog, on je oblikovao jedan narod i njemu dao jednu zemlju. Bog je Jahve, narod je Izrael, a zemlja je Sveta, Obećana zemlja (u ovoj knjizi označena kao Kanaan).

Knjiga završava odlaskom praotaca u Egipat.

Poveznice