Razlike između izmjena na stranici "Sveti Florijan"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka uređivanja
m
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
 
{{Infokutija svetac
|ime= Sveti Florijan
|datum_smrti=~303+ 304 AD
|datum_slave= [[4. maj]]
|štovanje= [[Rimokatolička crkva]]
[[Datoteka:Sveti Florijan Osijek 0907.JPG|thumb|Spomenik Svetom Florijanu u [[Osijek]]u]]
 
Aquilius je bio uvrijeđen te naređuje svojim vojnicima da ga bičuju dok ne promijeni mišljenje. No Florijan mu odgovara: da"Ja jeistinsku pretrpiožrtvu mnogonudim ozljedasamo zbogGospodinu carasvom -Isusu zaštoKristu, koji je nedržao bidovesti ime nekolikodo ogrebotinaovoga zbogčasa".<ref>Isto, svojihstr. uvjerenja?19.</ref> Njegova hrabrost zaprepastila je Aquiliusa koji se bojao da bi Florijan mogao druge povesti na pobunu.
 
Kada je car čuo što se događa, odlučio je kazniti sve kršćane u tom području. Naredio je da se zapale kršćanske crkve i knjige, kršćane je protjerao iz domova i slao u zatvor te ih naposljetku prisiljavao da se klanjaju i prinose žrtve rimskim bogovima. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem.
 
Aquilinusovim vojnicima predaje se kod Lorcha. Usred mučenja željeznim palicama, Florijan je poticao upravitelja provincije da zapali [[vatra|vatru]], govoreći mu "ako pak želiš znati da se ne bojim tvojih mučenja, zapali oganj i u ime Gospodina moga popet ću se na nj".<ref>Isto, str. 19.isto</ref>. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi [[kamen]] oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan.
 
600 godina kasnije, negdje između 900. i 955. godine, nedaleko Florijanovog groba sagrađen je [[samostan]] Sv. Florijan, a ubrzo oko samostana izgrađeno je i istoimeno mjesto. Njegovo tijelo premješta se na groblje u to mjesto Sveti Florijan, koje i danas postoji nedaleko [[Linz]]a (Gornja Austrija).
3

izmjene

Navigacijski meni