Razlike između izmjena na stranici "Opal"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 132 bajta ,  prije 2 godine
Nema potrebe za prevarama.
(Nema potrebe za prevarama.)
}}
'''Opal''' je [[mineraloid]] koji se sastoji od hidratisanog [[silicijum dioksid]]a (SiO<sub>2</sub>·nH<sub>2</sub>O). Sadržaj vode varira od 3 – 10%, a nekada može biti i do 20%. Opal može biti bezbojan ili obojen sivo, [[crveno]], [[narančasto|narandžasto]], [[zeleno]], [[plavo]], ružičasto, smeđe, crno. Najrjeđi su opali crveno-crne boje, a najčešći bijeli i zeleni. Varijeteti opala su: ''bijeli opal'' (neproziran, sličan porcelanu sa obojenim svjetlucavim mrljama), ''crni opal'' (crn, sa obojenim svjetlucavim mrljama), ''vodeni opal'' (bezbojan sa svjetlucavim mrljama), ''vatreni opal'' (crveni ili narandžasti opal).
Nije samo zlato cenjeno kao nakit. Srebro ukrašeno dragim kamenjem na ceni je već dugi niz godina. Drago kamenje (kristali i minerali) oduvek je privlačilo ljude što zbog svoje lepote što zbog lekovitih svojstava koje poseduje. Različiti minerali mogu se svesti pod pojam drago kamenje, ali su dijamanti, rubin, safir, smaragd i opal opšteprihvaćeni dragulji.
Opal doprinosi pronalasku prave ljubavi, izaziva sponate reakcije svog nosioca, pokreće na nove ideje, stimuliše entuzijazam i deluje kao magnet za novac ili mušterije u nekom poslu. Kažu da donosi ljubav, ali samo vernim ljubavnicima, dok nevernima donosi zlu kob. Vatreni opal povećava nivo energije u organizmu i stimuliše seksualne organe. Smatralo se da čuva kraljevsku čast.
 
Anonimni korisnik

Navigacijski meni