Makedonija (region) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 4: Red 4:


== Istorija ==
== Istorija ==
Po [[Konstantin Porfirogenit|Konstantinu Porfirogenitu]], u [[Makedonija|Makedoniji]] su, za vlade Heraklijeve, ali posle dolaska [[Južni Sloveni|Južnih Slovena]], boravili jedno vreme i zapadnoslovenski zakarpatski Srbi. Samo što oni nisu tu došli nasilno, nego sa Heraklijevim odobrenjem. Heraklije ih je naselio u južnoj Makedoniji, oko kasnijeg grada Servije, koji je i dobio to ime od Srba. Prema tome bi Makedonija bila prva srpska domovina na Balkanu. Međutim Srbi su se po Porfirogenitu, kasnije pokajali, što su stavili svoja zakarpatska ognjišta, pa su sa carevim pristankom pošli natrag staroj kući. Po prelazu preko Dunava, oni su se opet predomislili, te su preko vizantijskog komandanta u Beogradu, zamolili Heraklija za druga nova staništa u Vizantiji.
Po [[Konstantin Porfirogenit|Konstantinu Porfirogenitu]], u Makedoniji su, za vlade Heraklijeve, ali posle dolaska [[Južni Sloveni|Južnih Slovena]], boravili jedno vreme i zapadnoslovenski zakarpatski Srbi. Samo što oni nisu tu došli nasilno, nego sa Heraklijevim odobrenjem. Heraklije ih je naselio u južnoj Makedoniji, oko kasnijeg grada Servije, koji je i dobio to ime od Srba. Prema tome bi Makedonija bila prva srpska domovina na Balkanu. Međutim Srbi su se po Porfirogenitu, kasnije pokajali, što su stavili svoja zakarpatska ognjišta, pa su sa carevim pristankom pošli natrag staroj kući. Po prelazu preko Dunava, oni su se opet predomislili, te su preko vizantijskog komandanta u Beogradu, zamolili Heraklija za druga nova staništa u Vizantiji.


== Vidi još ==
== Vidi još ==

Verzija na datum 1 februar 2018 u 15:44

Za ostale upotrebe, v. Makedonija (razvrstavanje).
Karta Makedonije prema Dimitriji Čupovskom 1913. godine

Makedonija je istorijski i geografski region na Balkanu, administrativno podeljen između Grčke (Makedonija), Republike Makedonije i Bugarske (Pirinska Makedonija).

Istorija

Po Konstantinu Porfirogenitu, u Makedoniji su, za vlade Heraklijeve, ali posle dolaska Južnih Slovena, boravili jedno vreme i zapadnoslovenski zakarpatski Srbi. Samo što oni nisu tu došli nasilno, nego sa Heraklijevim odobrenjem. Heraklije ih je naselio u južnoj Makedoniji, oko kasnijeg grada Servije, koji je i dobio to ime od Srba. Prema tome bi Makedonija bila prva srpska domovina na Balkanu. Međutim Srbi su se po Porfirogenitu, kasnije pokajali, što su stavili svoja zakarpatska ognjišta, pa su sa carevim pristankom pošli natrag staroj kući. Po prelazu preko Dunava, oni su se opet predomislili, te su preko vizantijskog komandanta u Beogradu, zamolili Heraklija za druga nova staništa u Vizantiji.

Vidi još