Balša Hercegović Hrvatinić – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
BokicaK (razgovor | doprinos)
Nova stranica: {{Vladar | ime = Balša Hercegović | slika = Realm of Hrvoje Vukčić Hrvatinić.png | opis_slike = Teritorija Balše Hercegovića | puno_ime = Balša Hercegović Hrvatinić | da…
(nema razlike)

Verzija na datum 27 decembar 2017 u 05:18

Balša Hercegović

Teritorija Balše Hercegovića
Teritorija Balše Hercegovića

Puno ime Balša Hercegović Hrvatinić
Datum rođenja oko 1380.
Datum smrti 1416.
Titula knez Donjih Kraja
Period 1416.
Prethodnik Hrvoje Vukčić Hrvatinić
Naslednik Ostoja Kotromanić i Jelena Nelipčić
Poreklo i porodica
Dinastija Hrvatinići
Otac Hrvoje Vukčić Hrvatinić
Majka Hrvojeva prva žena nepoznatog imena
Supružnik nepoznato
Deca Doroteja Hrvatinić, Katarina Hrvatinić

Balša Hercegović Hrvatinić (oko 1380—1416.) je bio knez Donjih Kraja (1416).

Biografija

Balša je pripadao velikaškoj porodici Hrvatinića. Bio je sin hercega Hrvoja Vukčića. Balšin prvi angažman zabeležen je 1398. godine. Sa velikim uspehom, Balša je predvodio vojsku koja je osvojila Dubicu i Dubičku županiju. Komandna funkcija podrazumevala je određenu fizičku spremnost. Stoga se može pretpostaviti da je tada imao oko 18 godina. Godina Balštinog rođenja može se smestiti u 1380. Time se isključuje da je Balšina majka bila Jelena Nelipčić jer se u braku sa Hrvojem ona pominje tek 1401. godine. Balša je bio Hrvojev sin iz prethodnog braka. Ime Balšine majke nije poznato. Balša se u istorijskim izvorima pominje 8. decembra 1400. godine. Bosanski kralj je Hrvoju Vukčiću i njegovom sinu Balši darovao grad Bistrički sa župom Livno u "večnu baštinu". Balša se u izvorima javlja 1405. godine u povelji kralja Tvrtka. Ovde se navodi kao Balša Hercegović. Nadimak mu je izveden iz titule oca Hrvoja. U redove splitskog plemstva Balša je primljen 1403. godine da bi mu otac dve godine kasnije na upravu poverio ostrva Brač, Hvar, Vis i Korčula. Balša je bio u dobrim odnosima sa svojim ocem. Izgleda da se se na tom mestu zadržao do 1410. godine. Nakon te godine Balša se ne pominje u izveštajima korčulanskih notara. Verovatno mu je Hrvoje na upravu tada dao Segest odakle jedan vlastelin 1412. godine od ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog traži zaštitu od Balše. Od tada ostaju nepoznate Balšine aktivnosti. Nasledio je oca, ali je umro ubrzo nakon njega.

Porodica

Balša je imao dve ćerke. Doroteja je najpre bila udata za kneza Ivaniša Blagajskog, da bi se, nakon njegove smrti 1442. godine, udala za Martina Frankopana. Njemu je 1448. godine dala grad Kozaru, sedište Sanske župe. Martin je vladao i župom Vrbas što se vidi iz njegove povelje iz 1455. godine. Druga Balšina ćerka zvala se Katarina. Bila je udata za velikaša Tvrtka Borovinića koji se javlja kao svedok u poveljama kraljeva Ostoje i Tvrtka. Kralj Ostoja se po Hrvojevoj smrti razveo od svoje žene Kujave i oženio Jelenom Nelipčić. Time je povratio deo teritorija koje je Hrvoje uključio u svoju feudalnu oblast.

Porodično stablo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stjepan (knez Donjih Kraja)
 
 
 
 
 
 
 
Hrvatin Stjepanić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vukac Hrvatinić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hrvoje Vukčić Hrvatinić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Balša Hrvatinić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Literatura

  • Mrgić, Jelena (2002). Donji Kraji, krajina srednjovekovne Bosne. Beograd: Filozofski fakultet Banja Luka. 

Šablon:Hrvatinići