Euro – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Novčanice
Red 69: Red 69:
EU predviđa da bi [[Rumunija|Rumunjska]], koja je u EU ušla početkom [[2007]]. trebala uvest euro tek za četiri do pet godina, za razliku od ostalih država, zbog niskog standarda. Ni [[Bugarska]] nije daleko.
EU predviđa da bi [[Rumunija|Rumunjska]], koja je u EU ušla početkom [[2007]]. trebala uvest euro tek za četiri do pet godina, za razliku od ostalih država, zbog niskog standarda. Ni [[Bugarska]] nije daleko.


== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Euro}}
{{Commonscat|Euro}}
* [http://www.bis-ans-ende-der-welt.net/Europa-B.htm Euro (Novčanice)] {{de}} {{en}}


{{Evropske valute}}
{{Evropske valute}}

Verzija na datum 5 novembar 2017 u 22:24

Euro
Novčanice eura
ISO 4217
KodEUR
Denominacije
Novčanice€5, €10, €20, €50, €100, €200, €500
Kovanice1, 2, 5, 10, 20, 50 centa, €1, €2
Demografija
Izdavanje
Nacionalna bankaEuropska središnja banka
Vrijednost
Inflacija1.8 %
 IzvorEuropska središnja banka
listopad 2006.

Euro ili evro (; ISO 4217 kod EUR) je valuta Austrije, Belgije, Finske, Francuske, Kipra, Estonije, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Letonija, Litvanija, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Portugala , Slovačke, Slovenije, Crne Gore i Španije. Šestnaest od dvadeset i sedam država koje čine Evropsku Uniju (i četvero izvan EU, kao što su Crna Gora i Kosovo), koje čine Ekonomski i Novčani Savez (EMU). Ishod je najznačajnijeg novčanog preustrojstva u Evropi od doba Rimskog carstva. Iako se introdukcija Eura može smatrati jednostavno kao način za usavršavanje Zajedničkog Evropskog Tržištva, podržavajući slobodnu trgovinu među članova Eurozone, Euro je također značajan dio Evropskog projekta za političku integraciju.

Nad Eurom upravlja Evropski Sistem Centralnih Banaka (ESCB), koji se sastoji od Evropske Centralne Banke (ECB) i Eurozonskih centralnih banaka koje upravljaju u državama. ECB (Smještena u Frankfurt am Mainu, Njemačka) ima isključivu moć da uspostavi novčanu policu; ostali članovi ESCB-a sudjeluju u štampanju, kovanju, i raspodjeli novčanica i kovanica, i djelovanju Eurozonskom sistemu isplate.

Istorija

Euro 2015

Euro je jedinstvena valuta koju je 1. siječnja 1999. godine prihvatilo 12 država članica Europske unije (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska) radi potpunog ukidanja nacionalnih valuta. Danska i Velika Britanija koristile su pravo ostajanja izvan europodručja (prema Ugovoru iz Maastrichta), a Grčka i Švedska formalno nisu zadovoljile kriterije konvergencije do spomenutog datuma. Grčka je, zadovoljivši navedene kriterije, ušla u europodručje 2001. godine, dok je Švedska i dalje izvan europodručja s obzirom na to da su njezini građani na referendumu dva puta odbili prihvaćanje jedinstvene valute. Uvođenje eura kao jedinstvene valute u Europskoj uniji treća je faza stvaranja Ekonomske i monetarne unije. Novčanice i kovanice eura puštene su u optjecaj 1. siječnja 2002. godine, dok je potpuna zamjena nacionalnih valuta obavljena krajem veljače 2002. godine. Naknadno, kao prva od zemalja koje su u Evropsku uniju ušle 2004., zajedničku je valutu usvojila Slovenija.

Kovanice

Euro kovanice su sa lica iste za sve države, dok su naličija različita od države do države. Kovanice postoje u slijedećim apoenima:

  • 1 cent
  • 2 centa
  • 5 centi
  • 10 centi
  • 20 centi
  • 50 centi
  • 1 euro
  • 2 eura


Novčanice

Postoji sedam Euro novčanica, sve su različite veličine i boje.

  • 5 eura- siva boja
  • 10 eura- crvena boja, na njoj je predstavljen stil romanike
  • 20 eura- plava boja- na njoj je predstavljen stil gotike
  • 50 eura- smeđa boja- na njoj je predstavljen stil baroka
  • 100 eura- zelena boja- na njoj je predstavljen stil rokokoa
  • 200 eura- žuta boja- na njoj je predstavljen moderni stil gradnje
  • 500 eura- ljubičasta boja- na njoj je predstavljena savremena europska arhitektura.

Dizajn

Na prednjoj strani novčanica nalaze se kapije koje predstavljaju otvorenost i gostoprimstvo zemalja članica EU, dok se na poleđini nalaze mostovi koji simboliziraju zajedništvo i međusobnu saradnju zemalja.

Gdje uskoro dolazi euro

Češka Republika će uvesti za najviše 4 godine novu valutu - euro. Osim Češke, euro bi trebale uvesti i Malta, Cipar, Estonija, Mađarska za najviše 4 godine, a predviđa se da će to biti za 1,5 do 2 godine.

Litva i Poljska bi trebale nešto kasnije zbog problema u ekonomiji koja nije stabilna kao u navedenim državama.

Svaka država koja uđe u EU (ovisno o stupnju razvijenosti) bi trebala uzeti euro kao službeni novac.

EU predviđa da bi Rumunjska, koja je u EU ušla početkom 2007. trebala uvest euro tek za četiri do pet godina, za razliku od ostalih država, zbog niskog standarda. Ni Bugarska nije daleko.

Vanjske veze