Katedrala – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 6: Red 6:


== Definicija reči ==
== Definicija reči ==
Reč katedrala dolazi iz latinske riječi [[katedra]] (''cathedra''), šta znači sedište i bukvalno se nanosi na središte biskupa ili nadbiskupa. U antiki, središte je bilo simbol učitelja i tako se ta riječ referira na biskupa kao učitelja religije i predstojnika biskupije.
Reč katedrala dolazi iz [[Latinski jezik|latinske]] riječi [[katedra]] (''cathedra''), šta znači sedište i bukvalno se nanosi na središte biskupa ili nadbiskupa. U antiki, središte je bilo simbol učitelja i tako se ta riječ referira na biskupa kao učitelja religije i predstojnika biskupije.


I ako se danas riječ katedrala smatra kao [[imenica]], to je u stvari [[pridjev]] koji se je koristio kao ''katedralna crkva'' ({{jez-lat|ecclesia cathedralis}}) - glavna crkva.
I ako se danas riječ katedrala smatra kao [[imenica]], to je u stvari [[pridjev]] koji se je koristio kao ''katedralna crkva'' ({{jez-lat|ecclesia cathedralis}}) - glavna crkva.

Verzija na datum 22 august 2017 u 20:20

Katedrala.
Katedrala Notr Dam u Remsu.

Katedrala (francuski: cathédrale) je kardinalna crkva u zapadnom hrišćanstvu (Katolici, Protestanti). Zbog svoje grandioznosti i veličine je često i središte biskupije ili nadbiskupije ili ostalih vodećih crkvenih ličnosti.

Neke protestantske crkve koje nemaju institucija biskupa, kao Crkva Škotske, su zadržale naziv katedrale za neke svoje crkve iz tradicionalnih razloga.

Definicija reči

Reč katedrala dolazi iz latinske riječi katedra (cathedra), šta znači sedište i bukvalno se nanosi na središte biskupa ili nadbiskupa. U antiki, središte je bilo simbol učitelja i tako se ta riječ referira na biskupa kao učitelja religije i predstojnika biskupije.

I ako se danas riječ katedrala smatra kao imenica, to je u stvari pridjev koji se je koristio kao katedralna crkva (lat. ecclesia cathedralis) - glavna crkva.