Univerzitet u Glasgowu – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 29: Red 29:
}}
}}


'''Univerzitet u Glasgowu''' ({{jez-eng|University of Glasgow}}; , [[Škotski gelski jezik|gelski]]: ''Oilthigh Ghlaschu''; {{jez-lat|Universitas Glasguensis}}) je četvrti najstariji [[univerzitet]] u [[Engleski jezik|engleskom]] govornom području. Univerzitet se nalazi u [[Glasgow]]u, [[Škotska|Škotskoj]], osnovan je 1451. godine, a danas je jedan od 19 univerziteta u [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenom Kraljevstvu]] koji se nalaze na listi 100 najboljih svjestkih univerziteta<ref>http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2011?page=1</ref><ref>http://www.educationuk.org/pls/hot_bc/bc_profile.page_pls_profile_details?a=92&z=3741&p_lang=31</ref>.
'''Univerzitet u Glasgowu''' ({{jez-eng|University of Glasgow}}; , [[Škotski gelski jezik|gelski]]: ''Oilthigh Ghlaschu''; {{jez-lat|Universitas Glasguensis}}) je četvrti najstariji [[univerzitet]] u [[Engleski jezik|engleskom]] govornom području. Univerzitet se nalazi u [[Glasgow]]u, [[Škotska|Škotskoj]], osnovan je 1451. godine, a danas je jedan od 19 univerziteta u [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenom Kraljevstvu]] koji se nalaze na listi 100 najboljih svjestkih univerziteta<ref>http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2011?page=1</ref><ref>http://www.educationuk.org/pls/hot_bc/bc_profile.page_pls_profile_details?a=92&z=3741&p_lang=31</ref>. Dio je prestižnih grupa [[Universitas 21]] i [[Russellova grupa]].

Kao i većina univerziteta u predmodernoj eri i Univerzitet u Glasgowu je u početku obrazovao primarno studente iz bogatih porodica, ali je u XIX vijeku postao britanski pionir u omogućavanju studija za studente iz rastuće urbane i [[Srednja klasa|srednje klase]] pružajući im obrazovanje za različite profesije kao što su pravo, medicina, javne službe i crkvene službe. Manji ali rastući broj studenata dobio je priliku da se obrazuje u naučno-istrživačkim i inženjerskim poljima.

Bivši studenti ili profesori Univerziteta u Glasgowu uključuju dobitnike [[Nobelova nagrada|Nobelove nagrade]] Dereka Bartona (kemija), Jamesa Blacka (medicina), Johna Boyda Orra, 1st Barona Boyd-Orra (mir), [[William Ramsay|Williama Ramsaya]] (kemija), [[Frederick Soddy|Fredericka Soddyja]] (kemija), Alexandera R. Todda (kemija), kao i pojedince kao što su [[James Watt]], [[Adam Smith]], [[William Thomson, 1. baron Kelvin]], [[James George Frazer]], [[David Livingstone]], [[John Buchan]], [[A. J. Cronin]], [[Janice Galloway]], [[Alasdair Gray]], [[James Kelman]], [[Tobias Smollett]], [[Gerard Butler]], [[Liam Fox]], Nicola Sturgeon, [[Joseph Black]], [[John Logie Baird]] i mnogi drugi.


== Izvori ==
== Izvori ==

Verzija na datum 10 april 2017 u 03:25

Univerzitet u Glasgowu
University of Glasgow
Oilthigh Ghlaschu
lat. Universitas Glasguensis
Logo univerziteta
Centralna zgrada univerziteta
Historija
MotoVia, Veritas, Vita
Moto (sh.)"Put, istina, život"
Osnivanje1451. godine
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Budžetski izdatak£ 164.3 miliona (31. jul 2015) [1]
Administracija
UpravnikAnton Muscatelli
KancelarSir Kenneth Calman
RektorEdward Snowden
Akademsko osoblje2,942[2]
Admin. osoblje4,003[2]
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
26,815 (2014/15)
19,160 (2014/15)
7,655 (2014/15)
Boje
         
UdruženjaRussellova grupa
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Glasgow
Šablon:ŠKO
Šablon:UK
Službene stranice
www.gla.ac.uk

Univerzitet u Glasgowu (engl. University of Glasgow; , gelski: Oilthigh Ghlaschu; lat. Universitas Glasguensis) je četvrti najstariji univerzitet u engleskom govornom području. Univerzitet se nalazi u Glasgowu, Škotskoj, osnovan je 1451. godine, a danas je jedan od 19 univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se nalaze na listi 100 najboljih svjestkih univerziteta[3][4]. Dio je prestižnih grupa Universitas 21 i Russellova grupa.

Kao i većina univerziteta u predmodernoj eri i Univerzitet u Glasgowu je u početku obrazovao primarno studente iz bogatih porodica, ali je u XIX vijeku postao britanski pionir u omogućavanju studija za studente iz rastuće urbane i srednje klase pružajući im obrazovanje za različite profesije kao što su pravo, medicina, javne službe i crkvene službe. Manji ali rastući broj studenata dobio je priliku da se obrazuje u naučno-istrživačkim i inženjerskim poljima.

Bivši studenti ili profesori Univerziteta u Glasgowu uključuju dobitnike Nobelove nagrade Dereka Bartona (kemija), Jamesa Blacka (medicina), Johna Boyda Orra, 1st Barona Boyd-Orra (mir), Williama Ramsaya (kemija), Fredericka Soddyja (kemija), Alexandera R. Todda (kemija), kao i pojedince kao što su James Watt, Adam Smith, William Thomson, 1. baron Kelvin, James George Frazer, David Livingstone, John Buchan, A. J. Cronin, Janice Galloway, Alasdair Gray, James Kelman, Tobias Smollett, Gerard Butler, Liam Fox, Nicola Sturgeon, Joseph Black, John Logie Baird i mnogi drugi.

Izvori