Razgovor s korisnikom:Igor Windsor/Arhiva 3 – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Jezik interfejsa: nova sekcija
Red 190: Red 190:
:Nvm, nisam vidjela da si već postavio. --[[Korisnik:Duma|Duma]] ([[Razgovor sa korisnikom:Duma|razgovor]]) 18:38, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)
:Nvm, nisam vidjela da si već postavio. --[[Korisnik:Duma|Duma]] ([[Razgovor sa korisnikom:Duma|razgovor]]) 18:38, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)
::Možeš sada. --[[Korisnik:Duma|Duma]] ([[Razgovor sa korisnikom:Duma|razgovor]]) 21:08, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)
::Možeš sada. --[[Korisnik:Duma|Duma]] ([[Razgovor sa korisnikom:Duma|razgovor]]) 21:08, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)

== Jezik interfejsa ==

FYI: [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?diff=40677113&oldid=40676567]. --[[Korisnik:Nemo bis|Nemo bis]] ([[Razgovor sa korisnikom:Nemo bis|razgovor]]) 20:58, 17 januar 2017 (CET)

Verzija na datum 17 januar 2017 u 20:58

Зашто уклањаш фотографију која стоји на Вики на енглеском и руском?!

У чему тачно је твој проблем са чињеницама о србофобији у Хрватској? Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 109.245.138.239 (razgovordoprinosi)

Odgovor

U redu; u buduće ću poštovati Vaš savet.--176.104.111.29 21:22, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Uzgred možeš li ovo da obrišeš, kriv/pogrešan članak sam prebacio? Filter mi ne daje da popravim članak.--176.104.111.29 21:27, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Plagijat

Da. I ja sam kao član žirija prilikom tamičenja u pisanju članaka s kraja prošle i početka ove godine bio zatečen Ivanovim člancima. Pomislio sam: mora da tu ima nečega. Međutim, nisam imao ni dovoljno vremena, a ni jakog razloga da ih detaljnije pregledam. Igrom slučaja pre neki dan smo bili prinuđeni da proverimo literaturu koju je Ivan koristio da bi se uverili da priča istinu. Mogli smo da konstatujemo da je Ivan doslovno prepisao čitavo jedno poglavlje u knjizi D. Acovića, "Heraldika i Srbi". "Njegova" verzija članka o grbu divlje svinje nastala je bukvalno preko noći. Dovela je u sumnju i druge članke koje je napisao u rekordno kratkom vremenu, između ostalog i one o međunarodnom pravu i rimskim boginjama. Ta radovi rimskih brevijatora (Eutropije, Ruf Fest, Aurelije Viktor, Pavle Orozije, anonimni pisac "Epitoma o cezarima") se razlikuju međusobno više nego Ivanovi članci od svojih izvornika. Ivan nije uložio ni minimum truda da članak napiše svojim rečima, nego ih je prosto iskopirao.

Inače zanimajući se ovih dana Amijanom Marcelinom, pronašao sam jedno manje razumljivo mesto. Za grad Amidu Amijan veli da je pristupačan samo s jedne strane, preko jednog uskog prolaza "quem scissis collibus molinae ad calles artandas aedificatae densius constringebant (koga tešnje sabijaju mlinovi sagrađeni na rascepljenim brežuljcima da ograniče puteve". Arheolog Andrew Wilson je jednom u svom sastavu (dostupnom na internetu) izneo pretpostavku da mesto "artandas" treba da stoji "artatas". U ovom pak izdanju ponuđeno je čitanje aptandas. Međutim, pod utiskom jakih argumenata Andrew Wilsona, sumnjam da su mlinovi (molinae) izgrađeni sa svrhom da blokiraju pristup gradu.--Владимир Нимчевић (razgovor) 05:26, 20 decembar-просинац 2014 (CET)

Wilson je ubeđen da molina znači vodenica i to dokazuje ne samo participom aedificatae koji stoji uz imenicu molinae i, kako sam veli, implicira na složenu gradnju, nego i primerima iz srednjovekovne književnosti. Lewis & Short pod odrednicom "molinus" nudi sledeće:

mŏlīnus , a, um, adj. mola,

I. of or belonging to a mill, mill- (eccl. Lat.): “saxum,” Tert. adv. Marc. 4, 35.—Hence, as subst.
A. mŏlīna , ae, f., a mill, Amm. 18, 8, 11. —
B. mŏlīnum , i, n., a mill, Cassiod. Inst. Div. Litt. 29.

Srpski prevod (dostupan na scribdu [1]) spornog mesta glasi: због воденичног камења, усеченог у брдо и густо постављеног, прилаз je био још више сужен. Čini mi se da je izostavljeno "ad calles" i izabrano čitanje artatas. :)

Ako te zanima grčka i rimska mitologija a pri sebi nemaš "Rečnik grčke i rimske mitologije" Srejović-Kuzmanović-Cermanović, mogu ga učiniti pristupačnim. Ako ništa drugo, dobar je kao vodič, jer citira stare pisce. Sumnjam da to možemo reći za leksikon koji je koristio Ivan. Srejović je Srejović. :)--Владимир Нимчевић (razgovor) 20:22, 20 decembar-просинац 2014 (CET)

Veoma se varas oko Slavena na Balkanu!

Slaveni nisu nikakvi dosljaci u Evropu ni na Balkan vec su autohtoni *pod raznim plemenskim imenima,ilira,Tracana,Dacana...i rijec demokratija iako je grcka kovanica,od demos i kratija,vladavina,ovo demos je od nase rijeci dom,domacin,a i slovo D na cirilici i u grckom delta je u obliku krova,kuce,doma *oni na kazu za kucu dom niti slicno da pocinje rijec sa D. Grci su imali veliku politicku moc,kao i Englezi dosta kasnije,da pokore bez borbe mnoge i prosire svoj uticaj,kulturoloski i politicki. Tek ce buducnost pokazati kada vise ne bude moguce skrivati istinu o Slavenima,da smo mi prazitelji Evrope i da su Grci uzeli sve nase i prikazali kao svoje. Uostalom kroz citavu istoriju su takvi. Sv.Sava ne bi dobio arhiepiskopiju da nije bilo za nas povoljnih okolnosti,a onda su nekanonski ukidali Pecku patrijarsiju preko Turaka..i generalno,svi strani puopiscii naucnici, Artur Evans, Mis Paulina Irbi...Grke nazivaju lukavima. Ko im povjeruje da oni toliko vrede,vec je prevaren. --Андрија (razgovor) 20:39, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

Članak

Pa iz pročitanog nisam zaključio da je čovjek i po čemu relevantniji od bilo kojeg drugog profesora na bilo kojem drugom fakultetu, a kako dosad nismo imali praksu da se svakome tko se uspio zaposliti na faksu posvećuje članak, iako je po tome jedino relevantan, onda sam pobrisao. Misliš da trebam vratiti? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:24, 22 decembar-просинац 2014 (CET)

Hajde dobro, neka bude pa ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:33, 22 decembar-просинац 2014 (CET)

Nazivi

Što se Kalabrije tiče, da, u pravu si... već me malo svladao i umor i sve pa sam radio mehanički, bez da sam kontrolirao. Ako nisi (nisam još vidio), budem vratio. Što se Nijemaca tiče, tu je logika jasna - osnovni članak je Njemačka, sve (ili barem velika većina, ostale nisu adaptirane) kategorije su na bazi Njemačka, a i pravilo 2>1 (kojeg je predložio Orijentolog, a koje ja smatram izvrsnim rješenjem) isto ide u korist Njemačke. Dakle, sukladno toj logici, promijenio sam naslov članka jer je suludo da imamo Njemačku u Drugom svjetskom ratu, a onda članke na ekavici, a težimo ka standardizaciji. Dakle, Kalabrija je uredu, a ovo ću ipak vratiti radi ujednačavanja termina :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:43, 24 decembar-просинац 2014 (CET)

Sadržaj članka ostaje netaknut. Postoji cijela serija članaka napisanih na jednom standardu, a s potpuno drugačijim naslovom. Mislim, svi glavni članci o Njemačkoj koriste formu "Njemačka", uključujući i sve glavne kategorije. Zašto bi ovo bilo iznimka? (neću započinjati revert rat, nek' ostane izvorna verzija onda, ali ne vidim osnovu) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:54, 24 decembar-просинац 2014 (CET)
Vidim ja da ti naveliko zataškavaš istine o genezi Hrvata i Srba i nomenklaturi na ovim područjima? :D Svakako, što se problema tiče - neslaganje očito postoji i to je uredu. Mi smo ovdje, kao što si svjestan, uglavnom govorili o horizontalnoj unifikaciji jer smo vertikalnu unifikaciju smatrali pretjeranim zadiranjem u uređivačka prava. Dakako, situacija je otvorena, konsezus i pravila još nisu postignuta. Ja osobno smatram, kao što znaš, da bi nazivi trebali biti unificirani i da, ako imamo "Njemačku", sve treba biti na toj formi, ili "italijanski"... inače nema smisla, a situacija da imamo nazive članaka na jednom standardu, a sadržaj na drugom imamo (mislim da je Patton upravo takav primjer, ali tu nema smisla mijenjati jer... imena pišemo po izvorniku) tako da nema osnove za neke iznimke, no dobro. Glupo je sada bosti se - neka ostane status quo dok se ne razjasni situacija. Mislim da je tako najbolje? :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:06, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Pih, ma to nisu pisali nikakvi Srbi nego pijani Zagorci koji uz čašu gemišta više zaborave na pravopis. ;) --Orijentolog (razgovor) 20:03, 26 decembar-просинац 2014 (CET)

Igor u službi skrivanja istine u hr.zapravo zapadnu,korist

Na temi Lesendro, Gusari i dr. tendenciozno briše srbsko ime gdje god naiđe.Nema veze da li je to istina,odmah te optuži lazno za neki vandalizam i sl... https://sh.wikipedia.org/wiki/Lesendro https://sh.wikipedia.org/wiki/Gusari Dakle ova osoba šteti naučnoj istini i treba biti odstranjena zbog primitivizma sa wiki na sh,sem ako wiki na sh i nije stvorena od isth ljudi,što mi se čini da je. S obzirom da sam već neopravdano "banovan" na 3 dana banujte me opet,pa da se stvari vide u pravom svjetlu kakve jesu. Znate pritvornost i laž nisu zdravi za psihu,to vam dobronamjerno kažem. A borba protiv istine je u neskladu sa univerzalnim moralnim zakonima,pa rizikujete da baš dosta izgubite. :) --Андрија (razgovor) 16:30, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Cruciatus

Vidim da je razapet (cruciatus) još jedan mučenik za istinu. Pa vi ste okrutni kao Rimljani. Stićiće Vas Atila Bič Božji!

Šalu na stranu, delim mišljenje Dragoslava Srejovića: Ne brinu me amateri koji tvrde da su Srbi najstariji narod, nego ozbiljni naučnici koji nasedaju na takve priče iz raznih razloga (prema citatu: Ovde "The books by various painters and amateurs who claim that the Serbs are the most ancient people do not worry me," Srejovic said, "but it is terrible if a scientist joins such mindless and uncontrolled behavior. This is then to be severely condemned.” I assume that at least one of the scientists Srejović was talking about was Djordje Janković— that same “assistant professor” who “took over” Slavic archaeology and did “unprofessional” but lucrative research in Republika Srpska that he but lucrative research in Republika Srpska that he mentioned in the quote above.) Prvima je pristup Filozofskom fakultetu strogo zabranjen, čak ni postere ne mogu da lepe s unutrašnje strane vrata nego sa spoljne. Drugi pak neometano rade i truju omladinu svojim idejama. U svakom slučaju, i jedni i drugi su podjednako štetni za nauku.

Nedavno sam slušao na jutubu jedan govor arheologa Đorđa Jankovića. Čovek je ladno rekao da je "rad protiv naše kulture počeo još pod rimskim carstvom". Iz godine u godinu je čini se sve luđi. Počeo je sa tezom da je prapostojbina Slovena Podunavlje (Sloveni u jugoslovenskom Podunavlju, Beograd 1990), a na kraju će i on, videćeš, poistovetiti sve Iliričane (Illyliriciani) sa Srbima baš kao ovaj krucifikovani gajevac i ilirofil.

Uzgred, ima i kod Bugara jedan ludak koji tvrdi da je njegov narod ne samo najstariji na svetu, nego i najpametniji (ilustracije radi navodim jednu tvrdnju da su 4768. g. pre n. e. Bugari znali da se Zemlja vrti oko Sunca, da godina traje 365 dana, a dan 24 časa). To je Stefan Canev (Стефан Цанев). Na početku svog istorijskog romana (Български хроники. История на нашия народ от 2137 пр. Хр. до 1453 сл. Хр, TRUD Publishers, София & Пловдив 2006) piše: "Едва ли има на света други народ, който така слабо да познава своята история“. Dalje piše da su radovi bugarskih istoričara za obične Bugare nerazumljivi zbog izveštačenog naučnog stila, a da su udžbenici dosadni kao da je cilj njihovih autora bio da "nakaraju" male Bugare dok još nisu sasvim prohodali da mrze svoj narod. (Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ).--Владимир Нимчевић (razgovor) 14:17, 26 decembar-просинац 2014 (CET)

Стварност је очајна. Боље се убијмо пре него што постане још горе. :D

Него, шта би Ти имао да кажеш на овако тумачење античких топонима у централној Европи? :)

  • Osseriates (на Балатону) према рус. озеро *језеро’
  • Pelso (Балатон) према рус. плесо, плёсо ’језеро’;
  • Διερνα, Zerna итд. (у Дакији), данас Cerna према сл. čъrn ’црн’;
  • Bersovio, Bersovis итд. (у Дакији) према *bъrza ’брза’;
  • Vuka (у Панонији), мађ. Valko према vlkъ ’вук’;
  • Mettubaris према сл. med’u + bara
  • Παθισσος, према слов *Po-tis-sje (од дрвета tisъ)

--Владимир Нимчевић (razgovor) 19:40, 27 decembar-просинац 2014 (CET)

Tako je stvari tumačio Niderle. Nemački lingivsta našeg porekla Ivan Popović bi se složio s tobom: "Niederle, der kein Linguist war, ziemlich unkritisch einige antike ONN dieses Raumes als slavisch annahm, weil sie rein äußerlich mit gewissen sl. Wörtern gleichklangen", ili u prevodu na naš jezik: "Нидерле, који није био лингвиста, прилично (je) некритички претпоставио да су неки антички топоними на овим просторима словенски, само зато што су по свом спољашњем облику подсећали на извесне сл. речи (И. Поповић, Историја српскохрватског језика, ур. Ранко и Ненад Кебара, str. 121)"

Niderle je međutim prihvaćen kod nekih naših naučnika međuratnog perioda. Vidim da ga je i Erdeljanović ovde zdušno prihvatio, jer sa ushićenjem konstatuje: "У своме знаменитом делу о словенској старини Л. Нидерле је на основи многобројних података и врло озбиљних разлога дошао до резултата, да су се Јужни Словени почели из словенске прадомовине ширити на југ преко Карпата по свој прилици још у 1. или бар у 2. веку по Христу и да су затим у све већем броју придолазили у пределе северног Подунавља, тако да су их у 4. и у 5. веку били већ у великом броју испунили."

Želim reći da nisu deretićevci jedini sa kojima se Vikipedija suočava. Pomenuo sam Đorđa Jankovića, koji oživljava davno odbačene teorije, među kojima bih istakao naročito onu o Justinijanovom slovenskom poreklu Srba i o iranskom poreklu Srba. Na sr.wiki imamo jednog korisnika koji se otvoreno zalaže da se da mesta i Jankoviću. Imamo i jednog korisnika koji, premda nije čitao ni Jankovića, ne isključuje iransko poreklo Srba. Video čovek da na jednoj staroj (Ptolomejevoj) karti [2] piše "Serbi" pa pomislio: to je to.

Odeljak "Istorija" u članku Srbi na sr.viki takođe je u duhu odbačenih teorija: Најстарији документован податак о српском имену датира из 69. или 75., у познатој књизи Плинија Млађег Познавање природе где наилазимо на српско име у латинизованом облику - Серби. Он дословно каже: "A Cimmerio accolunt Maeotici, Vali, Serbi, Zingi, Psesii" (Поред Кимерана станују Меотици, Вали, Срби, Зинги, Псеси). Топографија тла на коме се српски етнички први пут јасно именује јесте североисточно од Босфора код Кимерана, Сармата и Међана. Prevod mi se ne čini najtačniji, a tebi?

Uzgred, zar ne piše u "Pregledu rimske književnosti" da je "latinsko ... commercium posredstvom Grka (κουμμέρκι ) i Turaka (gumruk) dalo kod nas đumruk" (str. 3)?--Владимир Нимчевић (razgovor) 00:06, 28 decembar-просинац 2014 (CET)

Опа! Види се да си профи. :) Има смисла то што кажеш. Нама су такође на студијама указивали на паралале између српског и латинског, које се могу објаснити као заједничко индоевропско наслеђе. Нпр. треће лице сингулара презента глагола бити на српском и на латинском: est и је(ст); затим именице hiems и зима итд. Неке сам и сам уочио: нпр. oculus и око.

Познато ми је да је Будимир заступао теорије које се данас ретко чују у просветним круговима. Сећам се да сам наишао на један његов чланак у Гласнику историског друштва у Новом Саду, где се дохватио тог "Патисус". Сам Деретић га је поменуо у једном интервјуу као јединог стручањка који је га је разумео. Е да је Будимир могао да види с ким има посла, јавно би га се одрекао.

Кад смо се већ дотакли етимологије, кажи ми је л има новости у погледу језика северних римских суседа, Етрураца или Етрушчана које неки доводе у везу и са Рашанима, односно Србима. Је л се зна којој породици језика припадају? --Владимир Нимчевић (razgovor) 02:19, 28 decembar-просинац 2014 (CET)

Korisnika Seiyu sam blokirao radi one rečenice + svih drugih rusofobskih ili ako hoćeš šovinističkih tekstova koje piše na sh wikipediji. Ona njegova rečenica nije bila nezgodno sročena nego ciljano i precizno sročena.

OC Ripper je svjestan toga što Seiya izvodi, ali ga boli briga dok ne zaprijeti potencijalna sramota u postavljanju seyinog rusofobnog teksta za tekst mjeseca kao što sada prijeti po pitanju teksta Drugi čečenski rat kojeg on sada pokušava preurediti u NPOV tekst. Na Edgara neću trošiti dovoljno je reći da je upoznat s kompletnom situacijom, da je proglasio tekstom mjeseca tekst za koji su dva administratora rekli da je POV (to je moguće jedino na hr wikipediji i očito sada na sh) i da je odmah maknuo blok.

Ukratko Seiya je vrijedan korisnik koji detaljno prevodi tekst s en wikipedije na sh wikipediju pod uvjetom da tekst nije o Rusiju. Ako je tekst o Rusiji tada on nije "pošten" pa Seiya mora napisati "pošten" tekst. Primjer Seiyina rada:

i mogu tako nastaviti i nastaviti i nastaviti (primjer:Progon Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata njegov tekst s hr wiki prenesen ovdje), ali nema nikakvog smisla.

Modus operandi korisnika Seiya je prevođenje velikog broja normalnih, neutralnih tekstova s engleske wiki kako bi dobio zeleno svjetlo za tekstove u kojima piše da Rusi jedu malu djecu. Korisnicima kojima smeta "ustašluk" hrvatske wikipedije bi trebalo smetati kada se vrši difamacija/šovinizam bilo kojeg naroda.

Iz svega rečenog očito ispadne da s difamacijom drugih naroda na sh wikipediji korisnici nemaju nikakvog problema. Po čemu se onda sh wikipedija razlikuje od hr wikipedije ??--Rjecina2 (razgovor) 17:08, 26 decembar-просинац 2014 (CET)

Mile Latinović

Htjeo osam da napišem stranicu na ćirilici ali sam je započeo sa veze koja je bila na latinici. Kako sada da preslovim naslov, odnosno kako da izbrišem ovu stranicu i započnem novu na ćirilici? Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Херој (razgovordoprinosi)

Hvala. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Херој (razgovordoprinosi)

Facebook i twitter

Zdravo,

Primetio sam da si nastavio da zloupotrebljavaš i skrećeš sa teme diskusiju o Fejsbuku i Tviteru da bi me napadao, iako sam ti jasno objasnio da to ne treba da radiš. Ponoviću: moja "skrivena agenda", moja etnička pripadnost koju si mi pripisao, moj način komunikacije i bilo šta što je vezano za mene su irelevantni za navedenu diskusiju. Najljubaznije te molim da hitno prestaneš sa takvim ponašanjem. --Antidiskriminator (razgovor) 17:04, 4 januar-сијечањ 2015 (CET)

Diskusije služe da korisnici sučele svoje stavove potkrepljene argumentima. Rasprava o argumentima nije izazivanje "straha od bilo kakve vrste odmazde", nije "pridika", nije onemogućavanje "korisnicima slobodno izjašnjavanje o postavljenom predlogu", nije "prozivanje", nije "spočitavanje"... Nema sumnje da to znaš i nema sumnje da je tvoj komentar (izmena) nastavak tvoje kampanje koju si pokrenuo protiv mene. Najljubaznije te molim da hitno prestaneš sa takvim ponašanjem.--Antidiskriminator (razgovor) 11:11, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)
Nema dileme da znaš da rasprava o argumentima nije napadačko ponašanje. To što me proganjaš i napadaš na raznim diskusijama jeste. Najljubaznije te molim da hitno prestaneš sa takvim ponašanjem.--Antidiskriminator (razgovor) 11:20, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)
Znam da sam postao tvoja meta. Svestan sam da si pokrenuo kampanju protiv mene i da se nećeš zaustaviti dok me ne proteraš. Znam tačno šta pokušavaš. Da me iznerviraš i isprovociraš pa da tražiš neku sankciju protiv mene. Nećeš uspeti. A znam tačno i šta ćeš raditi kad shvatiš da nećeš uspeti da me isprovociraš. Koristićeš svaku priliku da ponavljaš neistine o mom problematičnom ponašanju. To si već počeo da radiš. Time ćeš kreirati lažni narativ i u jednom trenutku ćeš se obratiti sa vapajem zajednici i zahtevati da mi se izreknu sankcije a argument će biti lažni narativ o mom navodno problematičnom ponašanju koji si kreirao. Verovatno već imaš nekoliko sledbenika koji će te podržati. Ubuduće će svaki moj komentar biti dovoljan da me napadneš. I onda će da radi lynch mob. Postoji li mogućnost da učinim nešto da to sprečim. Mislim da ne postoji. I ako napišem recept za baklavu optužićeš me za problematično ponašanje. Verovatno jednostavno nisam imao sreće. Mislim da si doneo odluku da me proteraš kada si pročitao moj komentar koji sam napisao korisniku DobarSkroz. I tu nema nikakve mogućnosti da odustaneš. Iskopao si rov i spreman si na borbu do kraja. E pa ja u tome neću da učestvujem. Sačekaću da sprovedeš scenario do kraja a ti sinko radi svoj posao. --Antidiskriminator (razgovor) 11:53, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)
Drago mi je ako sam pogrešio i iskreno se izvinjavam zbog mog ne baš previše nežnog nastupa. --Antidiskriminator (razgovor) 12:17, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

Članak

Eto, dobro je onda. Jer, vidio sam da on nije puno toga mijenjao u odnosu na original, a da si ti svejedno dodao oznake. Zato sam ih, unatoč revertu, ostavio jer nisam bio potpuno siguran zašto si to uradio pa reko, bolje da ostavim pa ćeš ti lako ukloniti :) Thanks. P.S. Andrija je vrlo blizu trajnom bloku... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:40, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

... očito da ne čitam o.O Mea culpa, sorry, ali dobro je, bitno je da se nije desio nikakav problem. Faux pas je sitnica :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:45, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

Meta

Mislim da bi opet trebalo pokusati na Meti traziti uklanjanje admin prava neaktivnim administratorima. --Kolega2357 (razgovor) 23:31, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

Moze naravno. --Kolega2357 (razgovor) 23:37, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

[3] Ovde se postavlja zahtev za uklanjanje prava. Ako ovoga puta odbiju kao prosli put opet ce mo da pokreno glasanje o oduzimanju administratorskih prava. Treci put ako se desi ista stvar neka onda Stewardi vide sta ce sa neaktivnim administratorima. --Kolega2357 (razgovor) 23:37, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

Lako bi se administratorska prava neaktivnih administratora mogla ukloniti i bez glasanja na Meti da mi imamo pravilo o tome. Ali posto nemamo jedini nacin je glasanje. --Kolega2357 (razgovor) 23:44, 5 januar-сијечањ 2015 (CET)

Nimfa

Reci mi, sad baš gledam godišnjice i vidim da je satelit Kalista nazvan u ženskom rodu, a dobio je ime po nimfi Kalisto. Ja znam za potonje ime, tako sam ju učio i vidim da je ovdje (ali i na en. i sr. wiki) članak o mjesecu naslovljen Kalisto. Sada, s obzirom da si ti stručnjak tu, a uz to bolje barataš konkretnom terminologijom na srpskom, zanima me je li Kalista uopće ispravan način, odnosno postoji li ta forma imena u ijednom od naših jezika? Da korigiram naslov ako je nekakva pogreška. Unaprijed hvala :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:01, 7 januar-сијечањ 2015 (CET)

Dapače, svi moderni udžbenici završavaju na -o... mi smo učili i Sapfo i Kalisto, bez da se varijanta s -a uopće spominjala. Zato mi je bilo čudno. Svakako, hvala ^^ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:36, 7 januar-сијечањ 2015 (CET)

Bosanski Petrovac

Molim vas da obrišete pod naslov "Geografija", dva puta sam ga postavio, a ne znam izbrisati. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 87.144.42.98 (razgovordoprinosi)

Dvije stvari

Dvije stvari:

  1. Vezano za standardizaciju naslova: da se kao u slučaju teksta omogući apsolutna "sloboda" kod naslova članaka, onda bi se identični argument mogao lako primijeniti i za kategorije što vodi u kaos i anarhiju. Teško ti je pojmiti o čemu govorim kada se nisi dublje prihvatio sređivanja kategorizacije, ali stotine ako ne i hiljade izgubljenih sati posla dovoljno govore sami za sebe. Da sam još pratio tko je "prvi otvorio" kategoriju ili koja ima više članaka, ne bi došao ni do pola obavljenog posla.
  2. Glede ankete oko predsjedničkih (i drugih) izbora, iz matematičko-statističke perspektive apsolutno si u pravu, samo što po meni nikako nije u redu da se bilo koji kandidati favoriziraju na onakav način (verzija prije mojih doprinosa); da se sporedni stavljaju doslovno "sa strane". Znam da je tablica preuzeta s engleske Wikipedije, ali bez obzira. Ubuduće preferiram da se čak isključe "favoriti" ako sporedni nisu niti obuhvaćeni (ankete prije kampanje), jer to zapravo nije istraživanje javnog mnijenja nego reklama.

Ovo navodim da se ne naljutiš na revertove i drugo, nije sve u nepatvorenoj anglofobiji – ima nešto i log'ke. ;) --Orijentolog (razgovor) 16:41, 17 januar-сијечањ 2015 (CET)

Za eventualna preimenovanja nema problema, međutim, ako se dobro sjećam nisam dosad dirao ništa tvoje. Dodao bi još nešto vezano za tekstove članaka – ukoliko hoćeš imaš 100% odriješene ruke da neke starogrčke članke koje sam ja davno sastavljao prebaciš na SR standard. Ne da se ne bi ljutio na takvo nešto, nego bi čak i favorizirao da se to napravi jer dovoljan argument je da (zahvaljujući tebi) imamo hiljade profesionalno napisanih starogrčkih tema na SR standardu, pa bi bilo sasvim primjereno da takav bude i onaj ostatak od 5 – 10% biografija koje smo pisali ja ili Ripper. Glede izbora, čini se da me nisi razumio jer ne sporim ja preciznost specijaliziranih anketa ili metodologije nego navodim da je svojevrsni bezobrazluk to što se mjesecima prije kampanje ističu dva kandidata, a kada se naknadno prijave još dvojica onda ih se u tablicama grupira iza "ostalih" i "neodlučnih". Ono izvedeno na engleskoj Wikipediji (kasnije prenešeno ovdje) je čista promocija političkog duopola. --Orijentolog (razgovor) 15:33, 20 januar-сијечањ 2015 (CET)

Mirijevo/Hronika

Mogao si da me upozoriš pre brisanja stranice Mirijevo/Hronika pa da sačuvam sadržaj. --Alekol (razgovor) 21:48, 12 februar-вељача 2015 (CET)

@Alekol: Izvini što tek sad odgovaram, događaji u stvarnom životu su me malo pretekli, pa trenutno ne postižem da se posvetim i našem projektu. U svakom slučaju, ta mi se stranica učinila tada običnim spamom, ali, naravno, sad se više ne sećam detalja, pa ću, evo, zamoliti npr. OC Rippera i Edgara da vrate tu stranicu i omoguće ti neki period da iz nje izvučeš ono što smatraš da je korisno. Izvinjavam se zaista ako sam je nesmotreno obrisao. Pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 20:03, 13 februar-вељача 2015 (CET)

Članci

Ne znam kakav si s vremenom, ali ako imaš volje da daš glas za izabrane? Nemam običaj vuči ljude za rukav, ali deadline je blizu, a glasova doista nema, plus pojavila se jedna situacija čijim bi razrješenjem upotpunili pravila izbora i osigurali se za buduće slične slučajeve. Hvala unaprijed --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:45, 23 februar-вељача 2015 (CET)

Pomoć

Korisnik:Edgar Allan Poe me napada bez razloga, nikoga nisam uvredio svojim komentarom, samo izneo svoj stav [4], koji se njemu ne sviđa. Zbog njega se ovde neprekidno sprovodi cenzura, tražim pomoć da se zaustave takvi napadi koji samo štete sh.wikipediji.--Soundwaweserb (razgovor) 22:44, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Da li si voljan?

Pozdrav Igorwindsor,

vidim da nisi aktivan već duže vrijeme, ne znam da li si još voljan pridonositi ovom projektu. Kontaktirao sam te zato što se spremam prevesti engleski članak "Srednji vijek" (izabrani članak). Pošto si se ti zanimao za taj historijski period i imaš nešto više stručnog znanja od mene, pitam se bi li se pridružio u prijevodu ovog članka i drugih značajnijih članaka povezanih sa srednjim vijekom? Duma je već ponudila svoju suradnju, pa bi mogli stvoriti task force...što misliš? Lijep pozdrav.--Wolmar (razgovor) 21:22, 1 rujan-септембар 2015 (CEST)

Baš sam sretan što si se javio! :) Mislio sam da smo te izgubili. Ja sam se već javio Dumi i predložio ovakvu podjelu posla: ti - "Etymology and periodisation", "Later Roman Empire" i "Early Middle Ages", Duma - "High Middle Ages", ja - "Late Middle Ages" i "Modern perceptions". Mislim da je tako posao ravnomjerno podijeljen. Što se tiče jezičnog standarda, tu sam indiferentan, lakše mi je svakako na hrvatskom, ali nije nužno. Čak i pisanje na srpskom ima neke prednosti (čitalačka publika je uglavnom srpska), pa ako želiš može drage volje i na srpskom. Biti će mi i dobar način da se prisjetim :)--Wolmar (razgovor) 23:09, 1 rujan-септембар 2015 (CEST)
Zaboravih, uvodni dio članka na sh.wiki je već preveden i započet je na srpskom, mogli bi tako i nastaviti, ali reci ti.--Wolmar (razgovor) 23:12, 1 rujan-септембар 2015 (CEST)
Igore, Duma i ja smo gotovi s prijevodom. Ne želim da ispadne da te požurujem, samo ne zanima, u kojoj si ti fazi? Pozdrav.--Wolmar (razgovor) 13:49, 15 rujan-септембар 2015 (CEST)
Pozdrav Igore :) Vidio sam da si gotov sa svojim dijelom, odlično! Ostaviti ću Dumi poruku da prelijepi ostatak prevedenog teksta (ona ima i moj prijevod) i imamo još jednog kapitalca. Ovo može na izbor za izabrani! Da li si zainteresiran za još koju akciju? Mogli bi pokriti tematiku srednjeg vijeka kao što si ti pokrio antiku? Duma se "bacila" na Božanstvenu komediju, ja sam krenuo s prijevodom srednjovjekovne umjetnosti....--Wolmar (razgovor) 23:25, 18 rujan-септембар 2015 (CEST)

Pozdrav Igore, jesi li za akciju? Duma je sastavila spisak svih crvenih poveznica iz članka "Srednji vijek" i "Razvijeni srednji vijek" (link ovdje). Odlučili smo da ih malo po malo poplavimo. Da li si voljan pridružiti nam se u ovom titanskom pothvatu? Dovoljno bi bilo da nam pokriješ one teme koje pokrivaju tranziciju iz antike u srednji vijek i već smo presretni. Jesi li s nama?--Wolmar (razgovor) 17:24, 7 decembar-просинац 2015 (CET)

:)

Samo da ti kažem da mi je nevjerojatno drago vidjeti tvoje ime među praćenim promjenama ;) Welcome back :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:27, 18 rujan-септембар 2015 (CEST)

Molim te da uklopiš svoj dio teksta u članak ovdje da ga mogu postaviti. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 17:30, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)

Nvm, nisam vidjela da si već postavio. --Duma (razgovor) 18:38, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)
Možeš sada. --Duma (razgovor) 21:08, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)

Jezik interfejsa

FYI: [5]. --Nemo bis (razgovor) 20:58, 17 januar 2017 (CET)[odgovori]