Deweyjeva decimalna klasifikacija – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
mNema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Decimalni sustav klasifikacije''' sustav je [[bibliotečna klasifikacija|klasifikacije knjiga]] u knjižnicama koji je razvio [[Melvil Dewey]] (1851. – 1931.) [[1876]]. godine, a do danas (2004.) doživio je 22 revizije. Razvijeniji sustav, u uporabi u [[biblioteka|knjižnicama]] u Hrvatskoj zove se [[univerzalna decimalna klasifikacija]] (ili kratko: UDK).
'''Deweyjeva decimalna klasifikacija''' (akronim '''DDC''', od [[engleski jezik|engl.]] ''Dewey Decimal Classification''; također '''Deweyjev decimalni sistem''', engl. ''Dewey Decimal System''), sustav [[bibliotečna klasifikacija|klasifikacije knjiga]] u knjižnicama koji je 1876. razvio [[Melvil Dewey]], a do 2004. doživio je 22 revizije. Razvijeniji sustav, u uporabi u [[biblioteka|knjižnicama]] u Hrvatskoj zove se [[Univerzalna decimalna klasifikacija]] (ili kratko: UDK).

== Vidi još ==

* [[bibliotečna klasifikacija]]


== Vanjske veze ==
== Vanjske veze ==

* [http://www.oclc.org/dewey/resources/summaries/default.htm Cjeloviti popis klasifikacije] {{en icon}}
* [http://www.oclc.org/dewey/resources/summaries/default.htm Cjeloviti popis klasifikacije] {{en icon}}


{{mrva}}
{{mrva}}
<!-- bibliotekarstvo -->


[[Kategorija:Bibliotekarstvo]]
[[Kategorija:Bibliotekarstvo]]

Verzija na datum 2 decembar 2016 u 21:26

Deweyjeva decimalna klasifikacija (akronim DDC, od engl. Dewey Decimal Classification; također Deweyjev decimalni sistem, engl. Dewey Decimal System), sustav klasifikacije knjiga u knjižnicama koji je 1876. razvio Melvil Dewey, a do 2004. doživio je 22 revizije. Razvijeniji sustav, u uporabi u knjižnicama u Hrvatskoj zove se Univerzalna decimalna klasifikacija (ili kratko: UDK).

Vidi još

Vanjske veze