Razlike između izmjena na stranici "Napad na Pearl Harbor"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
robot Mijenja: ar:الهجوم على بيرل هاربر; kozmetičke promjene
m (robot Mijenja: ar:الهجوم على بيرل هاربر; kozmetičke promjene)
[[imageDatoteka:Burning ships at Pearl Harbor.jpg|thumb|Gorući brodovi u Perl Harboru]]
 
Japanski '''napad na [[Pearl Harbor]]''' ([[SAD|američka]] luka na [[Havaji|havajskome]] otoku Oahu) počeo je [[7. prosinca]] [[1941]]. u 7,50 h, i označio je početak [[Rat na Pacifiku|rata na Pacifiku]] tijekom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].
Odnosi [[SAD]]-a i Carskoga [[Japan]]a su se početkom 1940-ih uvelike pogoršali. Japan je već [[1930-ih]] počeo komadati [[Kina|Kinu]] bez odobravanja SAD-a i [[Europa|europskih]] [[kolonijalizam|kolonijalnih]] sila, a kada su japanske trupe zauzele [[Francuska Indokina|Francusku Indokinu]], Amerika je odlučila nametnuti Japancima [[embargo]] na uvoz [[gorivo|goriva]]. Japanu tako ni [[Nizozemska]] nije smjela davati gorivo koje je bilo potrebno Japancima za nastavak rata u Kini i ekspanziju gospodarstva. Rat je zbog toga bio neizbježan jer Japanci nisu željeli popustiti pred zahtjevima Amerikanaca da napuste cijelu Kinu.
 
Rijetko tko zna da su zapravo Amerikanci ispalili prve hice u Pearl Harbouru. Poslije ponoći japanci su ispustili svoje najnovije i najtajnije oružje bile su to mini podmornice koje su ispuštene sa pravih velikih podmornica japanke carske flote zadatak tih podmornica je bio da uđu u samu luku te sa svoja dva torpeda koja su nosile unište američko brodovlje. Za upravljanje podmornicama izabrani su najbolji od najboljih no podmornice su potopljene ili su se nasukale a američki razarač je prije napada na Pearl Harbour uništio jednu od njih dubinskim bombama i svojim 127 milimetarskim topovima.
 
== Japanska priprema ==
 
Japanska flota primicala se Havajima u geografskim širinama gdje plovidba nije bila uobičajena zbog snažnih vjetrova i visokih valova. Ta ruta je odabrana zato da Amerikanci ne bi saznali za primicanje snažnog flotnog sastava čija su udarna snaga bili šest velikih nosača zrakoplova: [[Akagi]], [[Hiryu]], [[Kaga]], [[Shokaku]], [[Soryu]] i [[Zuikaku]]. Havajima su se primakle i japanske [[podmornica|podmornice]] koje su imale zadatak probiti se u luku i napasti brodove. Akciju je nadgledao [[Isoroku Yamamoto]] jedan od najsposobnijih admirala Japana.
[[imageDatoteka:USSArizona PearlHarbor.jpg|thumb|left|USS Arizona nakon napada]]
 
== Tijek napada ==
 
Prvo su se male podmornice pokušale probiti u luku , no to im ili nije uspjelo ili su pak promašile mete. Japansko zrakoplovstvo sa nosača je luku napalo oko 7 h i 40 min po lokalnom vremenu. Iako su Amerikanci posjedovali [[radar]] te njime zamijetili dolazak velikih formacija zrakoplova nikakva uzbuna u bazi nije podignuta sve dok Japanci nisu počeli zasipati vojne objekte (luku, aerodrome i hangare) bombama i torpedima. Iznenađenje je bilo potpuno, a Japanci su u kratkom roku uništiti i oštetiti gotovo sve američke zrakoplove na sletnim stazama. Američki brodovi su bili poredani u luci jedan uz drugi kao u mirnodopskim uvjetima te su ih japanski bombmarderi i torpedni zrakoplovi jedan za drugim potapali. U 8h 50 min uslijedio je i drugi napad koji je završio započeto. Sveukupno je u borbama sudjelovalo više od 300 japanskih zrakoplova.
 
Japanci su izgubili u akciji 29 zrakoplova, 5 malih podmornica, oko 50 ubijenih pilota i podmorničara te jednog podmorničara koji je zarobljen. Amerikanci su imali gotovo 3300 ubijenih mornara, vojnika i pilota, više od 200 zrakoplova je uništeno ili oštećeno. Gotovo svi bojni brodovi u luci su bili oštećeni od kojih Oklahoma i Arizona te zastarjeli Utah više nikada nisu sudjelovali u borbama. Ostali su popravljeni te su korišteni u kasnijim okršajima u Drugom svjetskom ratu.
{{Drugi svjetski rat}}
 
[[categoryKategorija:SAD u Drugom svjetskom ratu]]
[[categoryKategorija:Bitke u Drugom svjetskom ratu]]
[[categoryKategorija:Japan u Drugom svjetskom ratu]]
[[categoryKategorija:Rat na Pacifiku]]
 
 
{{Link FA|de}}
 
[[ar:هجومالهجوم على بيرل هاربر]]
[[az:Pörl-Harbora hücum]]
[[bcl:Ataki sa Pearl Harbor]]
108.659

izmjena

Navigacijski meni