Čistka – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m robot Dodaje: hr:Čistka
Red 19: Red 19:
[[fr:Épuration (politique)]]
[[fr:Épuration (politique)]]
[[gl:Purga]]
[[gl:Purga]]
[[hr:Čistka]]
[[ja:公職追放]]
[[ja:公職追放]]
[[pl:Czystka]]
[[pl:Czystka]]

Verzija na datum 28 oktobar 2009 u 00:08

Čistka predstavlja opsežno i sistematsko uklanjanje kadrova iz mjesta u vojsci, policiji, pravosuđu, drugim tijelima državna državne uprave, državnim poduzećima, kulturnim i drugim javnim institucijama te (najčešće vladajućoj) političkoj stranci čiji je glavni motiv političke prirode. Čistku provodi vlast, a njen glavni motiv čistke jest nastojanje da se državna uprava, odnosno društvo u cjelini što je moguće više uskladi s njenim interesima i/li ideologijom, odnosno uklone tj. "očiste" svi kadrovi koji bi tome iz raznih razloga predstavljali smetnju ili potencijalnu prijetnju po opstanak režima.

Čistke mogu imati različite oblike - od najblažih, koje se svode na premještanje "očišćenih" kadrova s važnih na manje važne položaje, preko onih koji uključuju degradiranje, otpuštanje iz službe, do najekstremnijih koja uključuju hapšenja i fizičke likvidacije. Kao primjer za potonje mogu poslužiti proskripcije u antičkom Rimu.

Riječ "čistka" dolazi iz ruskog jezika (чистка) te se najčešće povezuje s praksom koju je provodio boljševički, odnosno staljinistički režim u Rusiji i Sovjetskom Savezu u prvih nekoliko decenija nakon oktobarske revolucije. Zbog svega toga je izraz "čistka" stekao izuzetno pežorativno značenje, te se za njega u ne-komunističkim državama i režimima često koriste razni eufemistički izrazi. Najpoznatiji primjer je lustracija u post-komunističkim državama, odnosno "diferencijacija" provedena nad protivnicima Slobodana Miloševića u SR Srbiji nakon Osme sjednice CK SK Srbije 1987. godine.

V. također