MacOS – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Srdjan m je premjestio stranicu OS X na MacOS: Sierra objavljena jučer čime je OS X službeno promijenio ime u "macOS".
mNema sažetka izmjene
Red 54: Red 54:
* [http://www.mackorisnik.com/tag/mac-os-x/ Domaći izvor vijestio Mac OS X-u] {{Simboli jezika|hr|Hrvatski}}
* [http://www.mackorisnik.com/tag/mac-os-x/ Domaći izvor vijestio Mac OS X-u] {{Simboli jezika|hr|Hrvatski}}


{{lowercase title}}
[[Kategorija:Mac OS]]
[[Kategorija:Mac OS]]

Verzija na datum 21 septembar 2016 u 16:59

OS X
Web stranica:www.apple.com/macosx
Izdavač/
razvijatelj:
Apple Inc.
Skupina OSa:Unix
Izvorni model:Closed source (Darwin fondacije je open source)
Zadnja stabilna verzija:10.8.2 / 19. septembar, 2012
Tip kernela:monolitni
Korisnički interfejs:GUI
Licenca:Apple EULA (dijelovi dostupni pod APSL)
Stanje:Razvija se

OS X (čit. "OS Ten" – X znači deset; ranije Mac OS X) je operativni sistem kojeg razvija američka kompanija Apple Inc. Ova firma također distribuira sistem kao zaseban softverski paket za Apple računare.

Iako baziran na kombinaciji multithreading-a, Mach 3.0 microkernel-a, FreeBSD servisa, specifičnog hardvera i SMP-sigurnih drajvera, danas se može reći da je ovo operativni sistem, koji i danas predstavlja jedan od najmoćnijih operativnih sistema kad je u pitanju obrada grafike i videa, naročito u profesionalne svrhe. Sve standardne UNIX alatke i skriptni jezici se nalaze na OS X-u i dostupni su preko terminala (editori: emacs, vim i ed; shell skripte uključujući bash (podrazumijevani shell), tcsh (csh), zsh i korn; alatke za menedžment kao cp, mv, ls i tar; skriptni jezici: Perl, PHP, tcl, Ruby i Python te nativna podrška za popularne Tcl/TK, TKInter i WxWidgets). OS X je u prvoj liniji imao za cilj stvoriti platformu na kojoj će programeri, koristeći standardne kompajlere, moći da razvijaju Apple softver.


OS X verzije

Glavni članak: Mac OS X verzije

Unutar Apple Inc.-a, svaka nova verzija OS X-a je identifikovana koristeći broj gradnje ((en)). Po Apple-ovim pravilima prva verzija softverskog proizvoda počinje sa verzijom 1A1. Manje promjene su označene sa 1A2, 1A3, 1A4 itd., dok se prva veća promjena označava sa 1B1, te njene manje promjene sa 1B2, 1B3 itd. Kad iskoriste sva slova za veće promjene onda mijenjaju prvu brojku, tako da nakon zadnje 1Z verzije koriste 2A, pa 2B itd. Promjene u slovima zovu manje izdanje ((en)), tako npr. prva gradnja Pantera (10.3) je bila 7A1, dok je prva verzija izdata javnosti bila 7B85, a zadnja (10.3.9) 7W98. Međutim, prva verzija Tigra (10.4) je bila gradnja 8A1. Kad je verzija stabilna i za izdavanje javnosti onda dobija javni broj, npr. 10.4.1.

10.4.4 je prva verzija Mac OS X-a koja je za PowerPC (gradnja 8G32) i Intel (gradnja 8G127) arhitekture čipa. Sve prijašnje verzije su imale odgovarajuću Intel verziju, ali nisu nikada objavljivane u javnosti niti date korisnicima.

Alatke

Glavni članak: Mac OS X alatke

Slobodni softver za Mac

Eksterni linkovi