Simon Templar – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 33: Red 33:
*[http://www.archive.org/details/TheSaintVincentPriceOTR] Snimke epizode radio-serije u [[Javna domena|javnoj domeni]] u [[MP3]] formatu, u glavnoj ulozi [[Vincent Price]].
*[http://www.archive.org/details/TheSaintVincentPriceOTR] Snimke epizode radio-serije u [[Javna domena|javnoj domeni]] u [[MP3]] formatu, u glavnoj ulozi [[Vincent Price]].
*[http://www.rogermoore.cba.pl Sir Roger Moore - A Fan Site]
*[http://www.rogermoore.cba.pl Sir Roger Moore - A Fan Site]

{{The Saint}}


{{DEFAULTSORT:Templar, Simon}}
{{DEFAULTSORT:Templar, Simon}}

Verzija na datum 17 oktobar 2009 u 13:42

Svetac - fiktivni lik
Znak Sveca koji se pojavljuje u gotovo svakoj avanturi Simona Templara.
Ime: Simon Templar
Zanimanje: Lopov, detektiv-amater,
povremeni policijski agent
Portretirali ga: Louis Hayward, George Sanders,
Roger Moore, Ian Ogilvy, Simon Dutton, Val Kilmer, Tom Conway, ostali
Oružja: Štap od ebanovine
šake
noževi za bacanje zvani Anna & Belle
pištolj
štap-mač

Simon Templar je britanski fiktivni lik poznat po nadimku Svetac (engleski: Saint), koji se originalno pojavio u seriji romana koju je Leslie Charteris napisao između 1928. i 1963. Nakon tog vremena su Charterisu u opisivanju lika do 1983. godine pomagali drugi autori. Godine 1997. su objavljena još dva romana. Lik se također pojavio u brojnim filmovima, radio-dramama, stripovima i tri televizijske serije.

Pregled

Simon Templar je lopov poznat po nadimku "Svetac". Dobio ga je zbog svojih inicijala ST, koji su slični "St.", što je engleska skraćenica za "Sveti"; ali isto tako i zbog toga što se njegova herojska djela bitno razlikuju od njegove mračne reputacije. Templar koristi razne aliase, često s incijalima S.T. kao što su "Sebastian Tombs" ili "Sugarman Treacle". Templar posjeduje dječački humor te često pravi dosjetljive primjedbe, ostavljajući iza svojih djela svojevrsnu "vizitkartu" - prikaz čovjeka s oreolom - a što je kasnije postao logo koji su koristili i knjige i znamenita TV-serija iz 1960-ih.

Porijeklo Simona Templara nije navedeno u knjigama, ali se sugerira da je on svoju karijeru počeo kao kriminalac te tako stekao mnoge vještine - prvenstveno vezane uz provalništvo - koje je koristio u svojim kasnijim pustolovinama. S vremenom je Templar stekao svojevrsnu savjest te su žrtve njegovih kriminalnih pothvata postale isključivo ličnosti koje po njegovom mišljenju to zaslužuju - korumpirani političari, ratni huškači, gangsteri i sl. Templar je za sebe zadržavao samo desetinu plijena stečenog u svojim kriminalnim pothvatima, a ostatak je davao u dobrotvorne svrhe, dijelio kolegama i suradnicima ili čak vraćao vlasnicima ako bi zaključio da su naučili lekciju. Templar je također imao i mračnu stranu - nije se ustručavao koristiti nasilje, a kada su u pitanju bili posebno opaki zlikovci, nimalo se nije ustručavao ubijati ih iz predumišljaja.

1920-ih i 1930-ih, kada se odigravala radnja originalnih romana, Templar se iz svog londonskog stana borio protiv evropskih trgovaca oružjem, krijumčara droge i bijelog roblja. Tada je imao i suradnicu Patriciu Holm, pustolovku s kojom je imao za tadašnje vrijeme neuobičajenu otvorenu ljubavnu vezu. Glavni protivnik, ali i povremeni saveznik, mu je bio Claude Eustale Teal, inspektor Scotland Yarda. S izbijanjem drugog svjetskog rata Templar je počeo svoje vještine koristiti kao tajni agent za američku i druge savezničke vlade. Nakon završetka rata Templar je počeo napuštati London kako bi postao međunarodni pustolov.

Eksterni linkovi