Murat II – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: ko:무라트 2세
m robot Mijenja: he:מוראט השני
Red 29: Red 29:
[[fi:Murad II]]
[[fi:Murad II]]
[[fr:Murad II]]
[[fr:Murad II]]
[[he:מורט השני]]
[[he:מוראט השני]]
[[hr:Murat II.]]
[[hr:Murat II.]]
[[hu:II. Murád]]
[[hu:II. Murád]]

Verzija na datum 2 oktobar 2009 u 20:50

Murat II ( 1404 - 3.2. 1451.) je otomanski sultan.

Murat II postaje sultan u 17. godini života poslije smrti oca Mehmeda I. . Njegova gotovo cjelokupna vladavina je ratno doba što se nalazi u potpunoj suprotnosti s ličnošću ovog sultana.

Nedugo poslije smrti Mehmeda I Bizant objavljuje rat neiskusnom nasljednikom. Kada rat po to umiruće carstvo krene loše ono uspijeva u njega na svojoj strani uvući Veneciju. Praktično ovaj rat završava 1430. godine kada je Solun osvojen od strane turskih trupa, ali manji okršaji su se vodili sve do 1432. godine.

S druge strane rat se također vodio s mađarsko-srpskom koalicijom na Balkanu i protiv Karamidskog emirata u Aziji. Povod za taj drugi rat postaje želja sultana za povratak dijela današnje Rumunjske natraga Turskoj državi kao što je to i bilo prije bitke kod Angore. Taj rat završava mirovnim sporazumom kojim se potvrđuje tadašnji status quo.

Na opće iznenađenje Murat II. potpisuje svoju abdikaciju 1444. godine u korist sina Mehmeda II. .

Ipak sudbina nije dopustila mirni odlazak u penziju ovog čovjeka željnog mira. Tijekom te iste godine abdikacije križarska vojska ulazi na teritorij Turske države i pobjeđuje vojsku neiskusnog Mehmeda II. Taj poraz dovodi do bune protiv mladog sultana s zahtjevom povratka Murata II. na državno čelo. To se ostvaruje pa turska vojska pod vodstvom staro-novog sultana pobjeđuje križare 11.11. 1444. godine u bitci kod Varne.

To poniženje svrgavanja Mehmed II. nije nikad zaboravio i nakon što Murat II. ponovno abdicira 1451 godine on se pobrinuo da ga nitko ne može pozvat nazad na državno čelo.