Pomoć:Što je povezano ovdje: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Fix
m (Bot: migracija 2 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q7429008 na Wikidati)
m (Fix)
 
 
Spisak veza na članak je koristan na više načina:
* On daje vrlo grubu ideju o tome koliko je strana popularna. Strane sa velikim brojem veza se verovatnije često pregledaju i stoga bi trebale biti najvišeg mogućeg kvaliteta. Strane sa malo ili bez veza možda nisu tako popularne.
* Kada je predmet članka nejasan, spisak članaka koji povezuju na njega može dati koristan kontekst. Na primer, kada gledamo klicu o ''Petru Petroviću'' koja sadrži samo datume rođenja i smrti, posmatranjem spiska veza na članak ćemo možda ustanoviti da je Petar Petrović osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.
* Ovaj spisak pospešuje ispravno raščlanjavanje [[Wikipedia:Višeznačna odrednica|višeznačnih odrednica]].
 
Ova alatka takođe radi i za stranu koja ne postoji (možda ima veza na nju, što znači da bi bilo vrlo korisno da se napravi). Dugme ''Šta je povezano ovde'' je takođe i na strani za uređivanje do koje se stiže praćenjem neispravne veze. Tako, na primer, ako članci o filmovima povezuju na glumce, možemo naći filmove u kojima je glumac igrao čak i ako o njemu još nema članka.
Da biste do spiska ''šta je povezano ovde'' došli neposredno, koristite npr.
<nowiki>[[Special:Whatlinkshere/Petar Petrović]]</nowiki>
što daje vezu [[SpecialPosebno:Whatlinkshere/Petar Petrović]].
 
== Ograničenja i njihovo zaobilaženje ==
 
; Alternative:
Ako se to želi, odeljak se može izdvojiti. Sadržaj i dalje može biti prikazan na izvornoj strani, transključivanjem nove strane. Drugačije, ili pripremajući odvajanje, umesto pravljenja veze na odeljak može se napraviti veza na stranu koja preusmerava na odeljak. Spisak veza unatraške cele strane je sada poređan po tačnom odredištu, mada ne prikazuje imena odredišnih odeljaka već imena strana za preusmerenja. Ovo takođe čini jednostavnijim da se održi da veze rade prilikom menjanja imena odeljka: treba izmeniti samo odredište odgovarajuće strane za preusmerenje, ne i izvorni kod strana koje zapravo povezuju na odeljak. Obratite pažnju kako je poruka o preusmerenju i dalje na vrhu cele strane, dakle tipično nije vidljiva na odredišnom položaju. Ovo može biti prednost (nezgoda da poruka o preusmerenju uzima prostor na odredištu je svedena na minimum) ili mana. Da biste videli ime strane bez klizanja nagore, primetite da je pregledač Interneta obično prikazuje u naslovnoj liniji na samom vrhu prozora, dok adresna linija prikazuje ime strane za preusmerenje skupa sa imenom odeljka na odredišnoj strani. Vidi i [[HelpPomoć:Odjeljak#Povezivanje na odeljke i preusmerenja]].
 
Takođe primetite da ako se veze na stranu promene zbog izmene u šablonu, veze unatraške za tu stranu [[HelpPomoć:Red za poslove|neće biti ažurirane odmah, već preko reda za poslove]].
 
== Preusmerenja ==
== Slučajevi uključivanja ==
Da li postoji veza sa ''A'' na ''V'' je od značaja kako za veze unatraške tako i za srodne promene. Ako ''V'' ne postoji, primenljive su samo veze unatraške.
* Uključivanje se nalazi na spisku kao takvo.
* Veza sa ''A'' na ''V'' se računa kao takva čak i ako veza nije eksplicitna u vikitekstu od ''A'', već zbog uključivanja ''B'', koje povezuje na ''V''.
* Ako ''A'' poziva ''B'' i unutar ''B'' postoji veza ka ''V'' koja se nalazi unutar <code>noinclude</code> oznaka, tada ''B'' povezuje na ''V'', ali ''A'' ne povezuje na ''V''.
* Ako ''A'' poziva ''B'' i unutar ''B'' postoji veza ka ''V'' koja se nalazi unutar <code>includeonly</code> oznaka, tada ''A'' povezuje na ''V'', ali ''B'' ne povezuje na ''V''.
* Ako ''A'' poziva ''B'' i ''B'' povezuje na stranu ''V'' koja zavisi od promenljive ili parametra, tada:
** Pitanje da li ''A'' povezuje na ''V'' zavisi od vrednosti promenljive na strani ''A'', ili od vrednosti parametra sa kojim ''A'' poziva ''B''.
** Pitanje da li ''B'' povezuje na ''V'' zavisi od vrednosti promenljive na strani ''B''; u slučaju parametra, posmatrano sa strane ''B'', strana može npr. ne povezivati na ispravno ime strane (jer poziva na stranu sa imenom unutar vitičastih zagrada), tako da ''B'' ne povezuje ni na jedno važeće ''V'', ili može povezivati na ime koje zavisi od podrazumevane vrednosti parametra.
 
Tako veza od ''A'' na ''V'' može postojati zbog uključivanja ''B'', čak i kada ''B'', posmatrano za sebe, ne povezuje na ''V''. Stoga, da biste saznali zbog kojih šablona strana povezuje na ''V'', nije dovoljno proveriti samo šablone unutar veza unatraške strane ''V''.
I tako, iako se isti rezultat postiže sintaksom <code><nowiki>{{#switch:{{CURRENTYEAR}}|1896={{LOI 1896.}}|1900={{LOI 1900.}}|..}}</nowiki></code>, ovi metodi se razlikuju po tome da li se svih tridesetak šablona računaju kao uključeni, ili ne.
 
U slučaju slike, upotreba slike na strani se prikazuje u trećem odeljku na [[HelpPomoć:Strana slike|strani za opis slike]], ali ne i na ''Šta povezuje ovde'' spisku te strane.
 
== Korisnički stilovi ==
 
Kao poređenje sa [[:meta:Query#backlinks|Query#backlinks]] i [[:meta:Query#embeddedin|Query#embeddedin]], uporedite
* [[:meta:Special:Whatlinkshere/Template:T]]
* http://meta.wikimedia.org/w/query.php?what=backlinks|embeddedin&titles=template:t&bllimit=500&eilimit=500&blfilter=all&eifilter=all
 
Ovo prikazuje sledeće razlike:
* Upit ređa prvo po funkciji (veze unatraške i uključenja), tek onda po ID broju strane, dok ''šta je povezano ovde'' ređa po ID broju strane.
* Upit razlikuje između slučaja kada je ''B'' samo uključeno u ''A'' i slučaja kada ''B'' takođe i povezuje na ''A''.
* Upit ne prikazuje da li su veze unatraške preusmerenja, i ne uključuje ''njihove'' veze unatraške.
* Upit prikazuje ID brojeve strana.
Još jedna razlika je:
* Upit dozvoljava ograničenje na zadati imenski prostor.
 
<code>{{#dpl:linksto = imestrane}}</code>, korišćenjem [[:mw:Extension:DynamicPageList]], proizvodi veze unatraške poređane alfabetskim redosledom. Postoje i druge mogućnosti za redosled prikaza.
Jednostavnije proširenje koje može da uključuje veze unatraške (bez cele semantičke mreže) je [[:mw:Dynamic Page List|Dynamic Page List]].
 
Videti [[HelpPomoć:Uključivanje strane]] ako samo želite da uključite rezultate alatke ''Šta je povezano ovde''.
 
== Nalaženje spoljašnjih veza na stranu ==
 
== Vidi i ==
* [[HelpPomoć:Kategorija#Poređenje sa "Šta je povezano ovde"]]
* [[SpecialPosebno:Mostlinked]], prikazuje broj veza unatraške
* [[SpecialPosebno:Mostlinkedtemplates]], pokazuje broj strana u kojima je svaki šablon transključen, ne računajući transključenja kroz preusmerenja
{{Pomoć}}
 
[[Kategorija:Pomoć]]
 
{{Pomoć}}
20.730.146

izmjena

Navigacijski meni