Razlike između izmjena na stranici "Pomoć:Kako da se prijavim"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Fix
mNo edit summary
m (Fix)
Došli ste na Wikipediju i želite biti korisnik? Ne znate kako se registrirati? Ugasili ste računalo, kako se ponovo prijaviti?
 
== Prijava/otvaranje korisničkog računa ==
Prvo treba riješiti nedoumice mnogih budućih korisnika. A to su:
 
2. Moram li postati registrirani korisnik, moram li imati nick?
 
Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali članke u Wikipediji - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji [[wikipediaWikipedia:Zašto postati korisnik?|mnogo razloga zašto je ono dobro.]]
 
=== Upute za prvu prijavu ===
Ova se uputa vrijedi '''samo''' kada se po prvi put prijavljujete na Wikipediju, odnosno za otvaranje korisničkog računa
 
* Vaš korisnički račun je otvoren i vi ste novi registrirani korisnik. Dobro došli!
 
== Prijava/već imam otvoren korisnički račun ==
 
Otvorili ste korisnički račun, nešto napisali na Wikipediji, pogledali i sad ste zatvorili web preglednik ili ugasili računalo.
Kad ste se jednom otvorili korisnički račun i prvi put se prijavili bez obzira jeste li ili niste označili kućicu ''Trajno zapamti moju lozinku.'' Wikipedijina računala pamte vaše korisničko ime i lozinku tako da se drugi puta možete prijaviti, što znači da je nepotrebno ponovno otvaranje korisničkog računa.
 
=== Upute sa svaku sljedeću prijavu ===
* Gore u desnom kutu ekrana (bilo koju stranicu na Wikipediji otvorili) imate plavi znakić '''Prijavi se'''.
* Kliknite na to.
* Prijavili ste se na Wikipediju pod svojim imenom ili nadimkom.
 
== Problemi ==
* '''Ako imate problema u svezi prijavljivanja ili trebate pomoć molimo obavijestite [[Wikipedia:Administratori#Administratori|administratore]].'''
* '''Ako imate problema u vezi zaštite vaše privatnosti molimo pročitajte [[Wikipedia:Zaštita privatnosti|članak o zaštiti privatnosti]] na Wikipediji.
 
Jedan kratki odgovor, upućen novom korisniku.
* '''Ovako, moraš prvo da odeš na [[SpecialPosebno:Userlogin|ovaj link]] i popuniš podatke. Kasnije odeš na stranicu [[SpecialPosebno:Preferences|Podešavanja]] i popuniš i tamo neke osnovne podatke. To bi ukratko bilo to, ukoliko se negde izgubiš samo se obrati bilo kome i siguran sam da će ti neko pomoći. Kada se registruješ dobićeš poruku na svojoj stranici za razgovor sa malim uputstvima. Srećno...'''
 
Softver MedijaViki (engleski opis: [[:en:MediaWiki|MediaWiki]]), na kojem se zasniva Vikipedija, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Na primer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmene kao „male“ (o malim izmenama vidi [[Wikipedia:Kako se menja strana|ovde]]).
 
Jedna vrlo važna osobina koju aktivni saradnici često koriste jeste veza '''Moj spisak nadgledanja''' na levoj paleti. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate vezu '''Nadgledaj ovu stranicu'''. Ako kliknete na nju, ta se stranica dodaje vašem ličnom spisku nadgledanih stranica. Veza '''Moj spisak nadgledanja''' prikazuje samo izmene na tim stranicama (za razliku od veze '''Nedavne izmjene''', koja prikazuje sve izmene na Vikipediji na srpskohrvatskom jeziku). Tako ćete lakše znati šta se događa sa stranicama koje vas zanimaju.
 
Samo prijavljeni korisnici mogu da preimenuju strane, a ta je delatnost vrlo važna za strukturu i doslednost Vikipedije.
 
Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni korisnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu vezu ''<nowiki>[Uredi]</nowiki>'' pored naslova dotičnog odlomka.
 
== Opcije u MedijaVikiju ==

Navigacijski meni