Milan Blagojević – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m clean up using AWB
mNema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
{{Heroj M
{{Heroj M
|didaskalija=MILAN BLAGOJEVIĆ
|didaskalija=MILAN BLAGOJEVIĆ
|slika=[[Image:Nh blagojevic milan.jpg|200px]]
|slika=Nh blagojevic milan.jpg
|opis slike=Milan Blagojević
|opis slike=Milan Blagojević
|datum rođenja=[[14. 10.|14. oktobar]] [[1905]].
|datum rođenja=[[14. 10.|14. oktobar]] [[1905]].

Verzija na datum 7 april 2014 u 17:31

MILAN BLAGOJEVIĆ
Profesijametalski radnik
Član KPJ od1928.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od9. maja 1945.

Milan Blagojević Španac (19051941), učesnik španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, komandant Prvog šumadijskog partizanskog odreda i narodni heroj Jugoslavije.

Predratna biografija

Rođen je 14. oktobra 1905. godine u selu Natalinci kod Topole. Posle završetka osnovne škole izučio je metalski zanat. Između dva svetska rata isticao se u borbi za interese radničke klase, učestvujući u organizovanju radničkih štrajkova, protiv Šestojanuarske diktature i eksploatacije radnika. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1928. godine.

Po odluci KPJ 1935. godine, bio je upućen u Sovjetski Savez, a 1937. godine našao se među prvima u Internacionalnim brigadama na bojištima Španije. U ovom ratu nekoliko puta je ranjavan, a stekao je i čin poručnika španske republikanske vojske. Posle poraza španske republike, prešao je u Francusku, a zatim se prebacio u Kraljevinu Jugoslaviju, gde je ilegalno živeo u Beogradu do okupacije 1941. godine.

Narodnooslobodilačka borba

Dan posle napada Nemačke na Sovjetski Savez, napustio je svoj ilegalni stan u Beogradu i otišao u Šumadiju, gde se aktivno uključuje u pripreme za ustanak. Blagojević je bio jedan od najaktivnijih organizatora partizanskih jedinica u Šumadiji.

Pri formiranju Prvog šumadijskog partizanskog odreda, 1. jula 1941. godine, postao je njegov prvi komandant. Ovaj odred je pod njegovom komandom vrlo brzo oslobodio veći deo Šumadije, izuzev Kragujevca, Topole i Aranđelovca.

Odred je vodio borbe s Nemcima i njihovim kvislinzima kod Topole, na Rudniku, na prilazima Kragujevcu, u selima Jankovcu i Baničini. Prvi šumadijski odred je, za oko tri meseca borbe pod njegovom komandom, razbio okupatorsko-kvislinšku vlast u Šumadiji i izbacio iz stroja oko pet stotina neprijateljskih vojnika.

Noću između 28. i 29. oktobra 1941. godine, kad se vraćao iz Užica, na putu za Šumadiju, uhvatili su ga četnici Dragoljuba Mihailovića, silom izvukli iz voza u Užičkoj Požegi i posle mučenja ubili iste noći.

Za narodnog heroja proglašen je 9. maja 1945. godine.

Datoteka:Kuća Milana Blagojevića.jpg
Rodna kuća Milana Blagojevića u Natalincima

Suđenje Mihailoviću

Na posleratnom suđenju u Beogradu četničkom vođu Dragoljubu Mihailoviću je, između ostalog, stavljeno na teret ubistvo čuvenog komandanta Prvog šumadiskog partizanskog odreda Milana Blagojevića.[1]

Pretsednik: A da li vam je ostalo u sećanju ko je izvršio ubistvo pokojnog Milana Blagojevića?
Optuženi Mihailović: Znam da je okrivljavan Vučko Ignjatović. On je okrivljavan za to, ali da li je on izvršio to je trebalo da se istragom utvrdi.
Pretsednik: A ko je okrivljavao Vučka Ignjatovića?
Optuženi: Partizani su okrivljavali Ignjatovića za to.
Pretsednik: Jeste li preduzeli nešto protiv Ignjatovića?
Optuženi: Sigurno. Tražio sam da se ispita prvo šta je bilo.
Pretsednik: A kakvi su rezultati bili?
Optuženi: Ne znam.

Literatura

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.

Izvori