Tisafern – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: thumb|left|Tisafern na perzijskoj kovanici '''Tisafern''' (perz. ''Ciθrafarna'', ? - 395. pne., gr. Τισσαφέρνης) bio je [[Historija Perzij…
 
m robot Dodaje: hr:Tisafern
Red 20: Red 20:
[[en:Tissaphernes]]
[[en:Tissaphernes]]
[[es:Tisafernes]]
[[es:Tisafernes]]
[[fi:Tissafernes]]
[[fr:Tissapherne]]
[[fr:Tissapherne]]
[[hr:Tisafern]]
[[it:Tissaferne]]
[[it:Tissaferne]]
[[nl:Tissaphernes]]
[[ja:ティッサフェルネス]]
[[ja:ティッサフェルネス]]
[[nl:Tissaphernes]]
[[no:Tissafernes]]
[[no:Tissafernes]]
[[pl:Tissafernes]]
[[pl:Tissafernes]]
[[pt:Tisafernes]]
[[pt:Tisafernes]]
[[ru:Тиссаферн]]
[[ru:Тиссаферн]]
[[fi:Tissafernes]]

Verzija na datum 12 august 2009 u 18:07

Datoteka:Tissaphernes coin.jpg
Tisafern na perzijskoj kovanici

Tisafern (perz. Ciθrafarna, ? - 395. pne., gr. Τισσαφέρνης) bio je perzijski vojskovođa i državnik, unuk Hidarnov.

Tisafern je godine 413. pne. bio satrap Lidije i Karije, odnosno komandant perzijskih snaga u Maloj Aziji. U to vrijeme je u susjednoj Grčkoj bjesnio peloponeski rat, a Atena, najveći perzijski neprijatelj iz doba grčko-perzijskih ratova bila oslabljena katastrofalnim porazom u sicilijanskoj ekspediciji. Tu je priliku nastojao iskoristiti kralj Darije II te naredio Tisafernu da počne prikupljati porez od jonskih gradova - dotada pod atenskom zaštitom. Međutim, Tisafern se ispočetka ustručavao poduzeti odlučnu akciju protiv Atene, dijelom zbog toga što ga je atenski državnik Alkibijad uvjerio da je ravnoteža snaga Atene i Sparte u perzijskom interesu, a dijelom i zbog suparništva sa Farnabazom, satrapom Frigije. Zbog toga ga je 408. pne. Darije smijenio Kirom Mlađim, ostavivši mu u nadležnosti jedino Kariju.

Kada je Atena konačno poražena od Sparte 404. pne. nadzor nad jonskim gradovima je postao razlogom dodatnog suparništva između Kira Mlađeg i Tisaferna, koji je osvojio Milet i od njega načinio svoje uporište. Odatle je novog kralja Artakserksa II upozorio kako ga brat Kir nastoji svrgnuti. Upozorenje je shvaćeno ozbiljno, te je Artakserks porazio Kira u bitci kod Kunakse 401. pne., u kojoj su na Artakserksovoj strani sudjelovali i Tisafernovi kontingenti.

Tisafern je nakon toga ponovno postao komandant perzijskih snaga u Maloj Aziji, te je pokrenuo pohod protiv jonskih gradova, koji su bili podržali pobunjenog Kira. To je postao razlog za izbijanje rata između Perzije i Sparte 399. pne. Tisafern je pokušao izbjeći otvorene sukobe, ali je prisiljen na bitku i poražen od spartanskog kralja Agesilaja II kraj Paktola u blizini Sarda 395. pne. Taj je poraz konačno uvjerio Artakserksa da podlegne nagovaranjima Farnabaza, kraljice majke Parisatide i vezira Titrausta te naredi Tisafernovo pogubljenje. Tisafern je na prevaru doveden u Airejevu palaču u Kolosiju te tamo ubijen.

Eksterni linkovi